Ovesná kaše: Recept na zdravou sladkou snídani

Každý, kdo se začne zajímat o zdravé stravování, dříve či později narazí na pokrm zvaný ovesná kaše. Někteří se však zděsí a v úprku mizí hledat jiné zdravé snídaně, které mají zajímavější chuť. Ovesná kaše však nemusí být postavena pouze na vločkách rozvařených ve vodě. Jak si připravit chutnou a zároveň výživnou ovesnou kaši?

15. 12. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Ovesnou kaši jedí lidé již od pravěku

Věřte nebo ne, různé druhy obilných kaší tvoří základ lidské stravy již od pravěku. Slované vyhledávali primárně pšeničná, ječná a prosná zrna, která připravovali především na sladký způsob, nicméně své místo měla v jídelníčku také slaná verze obilné kaše. Čistě ovesné kaši pak holdovaly spíše germánské kmeny.

Kaši si pak dávní strávníci kuchtili z celých nebo pomletých zrn. V pravěku se zrna drtila pomocí dvou kamenů. Časem se však zrodily kamenné mlýnky, a tak byla příprava daleko jednodušší. Nicméně k těm instantním alternativám, které pouze zalijete horkou vodou, vedla ještě hodně dlouhá cesta.

Instantní vs. domácí ovesná kaše

Přestože tehdejší pračlověk neměl po ruce vymoženosti jako například rychlovarnou konvici či sporák, k jeho základům stravování se dnes pomalu, ale jistě vracíme. Instantní ovesné kaše, které před pár lety zaplavily trh, jsou totiž mnohdy zbytečně přeslazené nebo obsahují nepřeberné množství umělých látek, jako například barviva či různé ztužovače. Nemáte-li zrovna čas na vyvařování nebo jste si svou oblíbenou snídani zapomněli doma, jednou instantní ovesnou kaší rozhodně nic nezkazíte. Nicméně pokud by měla být pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, měli byste pečlivě vybírat, kterou z dostupných instantních kaší si budete vařit.

Naproti tomu, uvaříte-li si domácí ovesnou kaši, s naprostou jistotou víte, jaký je její obsah. Ten mohou tvořit nejen ovesné vločky, ale také nejrůznější semínka, ořechy, med, sušené ovoce nebo i to čerstvé. Prostě víte, co jíte. Směs, kterou si přichystáte, navíc snadno uvaříte v kastrůlku na plotně nebo ji můžete pouze zalít horkou vodou. A celý postup vám zabere méně času než cesta do obchodu pro tu instantní.

Ovesná kaše přes noc – recept

  • 50 g ovesných vloček
  • 100 ml polotučného mléka
  • 5 g mletých lněných semínek
  • 5 g chia semínek
  • špetka skořice
  • 1 lžička medu
  • 10 g nasekané hořké čokolády
  • ½ banánu

Postup:

  1. Do krabičky či skleničky vložte vločky, semínka, skořici a vše promíchejte.
  2. Připravenou směs zalijte mlékem a přidejte nakrájený banán a čokoládu.
  3. Na závěr dochuťte medem a vložte do lednice. Kaši podávejte druhý den ráno.

Proč a jak zařadit ovesnou kaši do jídelníčku?

Důvodů, proč byste měli do jídelníčku zařadit ovesnou kaši, je hned několik. Prvním z nich je, že se jedná o velmi hodnotný zdroj komplexních sacharidů. Dodají tělu energii jak před sportem, tak i během dlouhého pracovního rána. Ovesné vločky jsou také zdrojem vitaminů A, B1, B2, D a E a bohatou zásobárnou kyseliny listové a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Nemluvě o vysokém obsahu vlákniny. Zkrátka a dobře, jen málokterý pokrm udělá na talíři i v těle takovou parádu jako ovesná kaše.

Myslete však na to, že ovesné vločky vám pokryjí pouze potřebu sacharidů. Pokud chcete z kaše vykouzlit výživově opravdu hodnotné jídlo, nezapomeňte do ní zahrnout i bílkoviny a tuky. Bílkoviny můžete pokrýt například řeckým jogurtem nebo proteinem. Co se týče tuků, vsaďte na kvalitní ořechové máslo, hořkou čokoládu nebo semínka.

Pečená ovesná kaše – recept

  • 45 g ovesných vloček
  • 60 ml polotučného mléka (může být i rostlinné)
  • 1 banán
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhaného kokosu
  • 30 g pekanových ořechů (můžete zvolit i mandle nebo jiné oblíbené ořechy)
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka skořice
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 °.
  2. Připravte si menší zapékací misku a vložte do ní vločky, prášek do pečiva, rozmačkaný banán, nasekané ořechy, strouhaný kokos, skořici, sůl a vše promíchejte.
  3. Směs zalijte vybraným mlékem a promíchejte ji.
  4. Misku vložte do trouby a pečte přibližně 20–25 minut do zezlátnutí. Pečenou kaši ozdobte čerstvým ovocem.

ovesná kaše přes noc

Ovesná kaše naslano aneb Jednoduchá večeře, která je hotová za pár minut

Ovesná kaše rozhodně nemusí hrát prim pouze po ránu. Najdou se i tací, kteří si ji rádi připraví jako rychlou a chutnou večeři. Nejspíš si říkáte, jak asi taková slaná ovesná kaše chutná. Nejčastěji je připodobňována k rizotu, obzvlášť pokud do ní nasypete štědrou porci sýra. Při přípravě kaše se však fantazii meze nekladou, a tak jí můžete dodat přesně takovou chuť, po které toužíte.

Ovesná kaše naslano – recept

  • 40 g ovesných vloček
  • 100 ml vody
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička ghí
  • hrst mraženého hrášku (nebo jiné mražené zeleniny)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 vejce
  • 15 g parmezánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Na menší pánvi rozehřejte ghí.
  2. Poté osmahněte česnek a přidejte vločky.
  3. Po chvilce přidejte vodu a sójovou omáčku, stáhněte plamen a nechte pár minut probublávat.
  4. Do pánve přihoďte mražený hrášek nebo jinou zeleninu a promíchejte.
  5. Na další pánvi si připravte sázené vejce.
  6. Výslednou kaši dochuťte solí a pepřem a přendejte na talíř. Navrch kaše položte vejce a celý pokrm posypte strouhaným parmezánem.

Který dnešní recept vás oslovil nejvíce? Nezapomeňte na to, že sladkou ovesnou kaši si můžete připravit i k večeři a tu slanou zase klidně zkuste podávat jako netradiční snídani.

Související články

Všechny články

Upečte ten nejkrásnější dort

Svatební či narozeninové dorty často připomínají spíše umělecká díla. Jednodušší varianty ale zvládnete i vy. Poradíme vám, jak na to.

Palačinky pro zdraví a krásu

Chcete si dopřát lahodnou a sladkou snídani? Vsaďte na smyslné palačinky! Můžete si je připravit na tradiční způsob, nebo je odít do zdravějšího kabátku. Záleží pouze na vás.

Připravte si jahodový crumble s nádechem kokosu a limety

Osladit si život a dát si nějaký dobrý dezert, k tomu se vždy najde nějaký důvod. A světový den pečení, který připadá na 17. května, je skvělou příležitostí. Mám pro vás recept na dokonalý crumble s jahodami, který zvládne i cukrářský začátečník, tak pojďte slavit pečením!

Meruňkový koláč jako od babičky

Máloco definuje chuť léta jako čerstvě upečený meruňkový koláč. Obzvlášť pokud si jej dopřejete na zahrádce spolu s šálkem horké kávy. Že se vám také sbíhají sliny? Pojďte si s námi připravit jednoduchý moučník, který potěší chuťové pohárky a vykouzlí sladký úsměv. Jak na meruňkový koláč?

Další článek