Mezinárodní den pikniků každoročně připadá na 18. června, i když si stolování v trávě většina lidí dopřává kdykoliv v průběhu jara, léta a někdy i podzimu. Oblíbené piknikování má svou letitou historii a i dnes se těší velké popularitě. Kde se piknik vlastně vzal a kam na něj můžete vyrazit?
Věděli jste, že existuje Mezinárodní den pikniků? Prozradíme vám nejen, kdy v roce se velkolepý svátek sendvičů, baget, sýrových talířů a dalších pochoutek z proutěného košíku slaví, ale máme pro vás i jeden chutný piknikový recept.
Počátky piknikování ve světě
Historie pikniku sahá až do 18. století, kdy poprvé ve Francii zaznělo slovo pique-nique. Jedná se o složeninu dvou slov, přičemž pique znamená výzvu na jídlo a nique označuje věc bez větší hodnoty. Původně se tak říkalo obědu, na který si každý přinesl své vlastní jídlo. Časem se ale pikniky změnily v něco zcela jiného, a to sice v líbivé hodování v trávě, které si v prvopočátcích mohla dopřát pouze smetánka.
Přestože piknikům položili základy Francouzi, velký boom zažily především v Anglii. V 19. století nastal zlatý věk pikniku, který se dokonce dostal i na stránky knih. Literární vyobrazení pikniků tak najdete například v dílech Charlese Dickense. A pokud by vás zajímalo dobové piknikové menu, kterým byste pohostili až 40 lidí, najdete jej v legendární kuchařce Isabelly Beetonové. Skýtá takové dobroty jako například rostbíf, rožněné hovězí, vepřový jazyk nebo třeba telecí hlavu.
Pikniky dobyly i Ameriku
Netrvalo dlouho a piknik si získal oblibu i v zámoří. V USA se hospodyňky často předháněly v tom, která bude mít zajímavější náplň piknikového košíku. Mohli jste v nich najít například pečené kuře, ryby nebo šunku. Stejně tak se ale těšily popularitě i nejrůznější sendviče nebo ovocné či tvarohové koláče. Košíky byly pochopitelně velmi těžké, a proto se o jejich nošení staralo povětšinou služebnictvo nebo později pomocnice v domácnostech.
S tím, jak se posouvala doba kupředu, obměňoval se i piknik a jeho forma. Košíky se daly převážet autem, díky tomu se do nich mohlo vkládat i porcelánové nádobí a příbory, které používaly spíše zámožnější rodiny. Ty méně movité naplnily piknikový koš hamburgery, hot dogy nebo bramborovými lupínky.
Jak vypadají pikniky dnes?
Piknikování aktuálně představuje jednu z nejoblíbenějších letních zábav. Parky jsou plné párů, rodin či skupin přátel, kteří na dekách společně hodují a ochutnávají nejrůznější pokrmy. V dnešních piknikových košících pravděpodobně nenajdete telecí hlavu ani porcelánové nádobí, ale naopak v nich oproti předchozím letům často narazíte na láhev vína.
Koše jsou naplněné sendviči, slanými koláči, ovocem, zeleninou a nějakou tou sladkou dobrotou.Fantazii se ale meze nekladou a můžete si například s přáteli uspořádat piknik v pařížském stylu. Ten by obnášel čerstvé bagety, francouzské sýry, zeleninový quiche a třeba croissanty.
Piknik si zdaleka nemusíte dopřát pouze v odpoledních hodinách. Lahůdkám z košíku můžete holdovat i dopoledne. Připravte si třeba snídani v trávě za doprovodu vycházejícího slunce. Stejně tak se nebojte vyrazit do parku v čase oběda.
Kam na piknik v Praze?
Pikniky jsou neodmyslitelně spjaty s parky a v Praze jich najdete hned několik. Oblíbeným místem pro piknikování jsou například Riegrovy sady na Vinohradech. Tam si užijete nádherný pohled na slunce zapadající nad stověžatou Prahou. Navíc se v okolí nachází hned několik stánků, kde si můžete koupit osvěžující sklenici piva nebo domácí limonádu.
Další zajímavou, a navíc i méně frekventovanou lokalitou je park Parukářka na Žižkově. Sice vás čeká výšlap do prudkého kopce, nicméně se vám za odměnu otevře skvostný výhled na hlavní město. V neposlední řadě se můžete vydat do Stromovky nebo na Letnou A co si nachystat s sebou? Vyzkoušejte třeba náš recept na sendvič plný barev, chutí a vůní.
Recept na piknikový sendvič s avokádem a kozím sýrem
- 4 plátky kváskového chleba
- 150 g čerstvého kozího sýra
- 1/2 granátového jablka
- 2 avokáda
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup:
Připravte si menší misku, do které vložte vypeckovaná a oloupaná avokáda. Vidličkou je rozmačkejte a přidejte pár kapek citronové šťávy. Poté dejte plátky chleba do topinkovače a opečte je dokřupava.
V další misce zpracujte granátové jablko tak, aby vám zůstala pouze červená semínka. Poté si důkladně umyjte ruce a začněte s přípravou sendviče. Na plátek opečeného chleba namažte vrstvu avokáda, tu posypte zrníčky z granátového jablka a na závěr přidejte plátky kozího sýra. Přiklopte druhým krajícem chleba a lehce jej přimáčkněte. Sendvič přeřízněte na půl a zabalte do alobalu či ubrousku.
Jak se vám líbil dnešní článek? Zaujal vás recept na sendvič nebo některé z piknikových míst? Vyrazte do parku a označte nás na sociálních sítích.