Lenošení na dece a dobré jídlo k tomu? Oslavte Mezinárodní den pikniků

Věděli jste, že existuje Mezinárodní den pikniků? Prozradíme vám nejen, kdy v roce se velkolepý svátek sendvičů, baget, sýrových talířů a dalších pochoutek z proutěného košíku slaví, ale máme pro vás i jeden chutný piknikový recept.

17. 06. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Mezinárodní den pikniků každoročně připadá na 18. června, i když si stolování v trávě většina lidí dopřává kdykoliv v průběhu jara, léta a někdy i podzimu. Oblíbené piknikování má svou letitou historii a i dnes se těší velké popularitě. Kde se piknik vlastně vzal a kam na něj můžete vyrazit?

Počátky piknikování ve světě

Historie pikniku sahá až do 18. století, kdy poprvé ve Francii zaznělo slovo pique-nique. Jedná se o složeninu dvou slov, přičemž pique znamená výzvu na jídlo a nique označuje věc bez větší hodnoty. Původně se tak říkalo obědu, na který si každý přinesl své vlastní jídlo. Časem se ale pikniky změnily v něco zcela jiného, a to sice v líbivé hodování v trávě, které si v prvopočátcích mohla dopřát pouze smetánka.

Přestože piknikům položili základy Francouzi, velký boom zažily především v Anglii. V 19. století nastal zlatý věk pikniku, který se dokonce dostal i na stránky knih. Literární vyobrazení pikniků tak najdete například v dílech Charlese Dickense. A pokud by vás zajímalo dobové piknikové menu, kterým byste pohostili až 40 lidí, najdete jej v legendární kuchařce Isabelly Beetonové. Skýtá takové dobroty jako například rostbíf, rožněné hovězí, vepřový jazyk nebo třeba telecí hlavu.

Pikniky dobyly i Ameriku

Netrvalo dlouho a piknik si získal oblibu i v zámoří. V USA se hospodyňky často předháněly v tom, která bude mít zajímavější náplň piknikového košíku. Mohli jste v nich najít například pečené kuře, ryby nebo šunku. Stejně tak se ale těšily popularitě i nejrůznější sendviče nebo ovocné či tvarohové koláče. Košíky byly pochopitelně velmi těžké, a proto se o jejich nošení staralo povětšinou služebnictvo nebo později pomocnice v domácnostech.

S tím, jak se posouvala doba kupředu, obměňoval se i piknik a jeho forma. Košíky se daly převážet autem, díky tomu se do nich mohlo vkládat i porcelánové nádobí a příbory, které používaly spíše zámožnější rodiny. Ty méně movité naplnily piknikový koš hamburgery, hot dogy nebo bramborovými lupínky.

Jak vypadají pikniky dnes?

Piknikování aktuálně představuje jednu z nejoblíbenějších letních zábav. Parky jsou plné párů, rodin či skupin přátel, kteří na dekách společně hodují a ochutnávají nejrůznější pokrmy. V dnešních piknikových košících pravděpodobně nenajdete telecí hlavu ani porcelánové nádobí, ale naopak v nich oproti předchozím letům často narazíte na láhev vína.

Koše jsou naplněné sendviči, slanými koláči, ovocem, zeleninou a nějakou tou sladkou dobrotou.Fantazii se ale meze nekladou a můžete si například s přáteli uspořádat piknik v pařížském stylu. Ten by obnášel čerstvé bagety, francouzské sýry, zeleninový quiche a třeba croissanty.

Piknik si zdaleka nemusíte dopřát pouze v odpoledních hodinách. Lahůdkám z košíku můžete holdovat i dopoledne. Připravte si třeba snídani v trávě za doprovodu vycházejícího slunce. Stejně tak se nebojte vyrazit do parku v čase oběda.

Kam na piknik v Praze?

Pikniky jsou neodmyslitelně spjaty s parky a v Praze jich najdete hned několik. Oblíbeným místem pro piknikování jsou například Riegrovy sady na Vinohradech. Tam si užijete nádherný pohled na slunce zapadající nad stověžatou Prahou. Navíc se v okolí nachází hned několik stánků, kde si můžete koupit osvěžující sklenici piva nebo domácí limonádu.

Další zajímavou, a navíc i méně frekventovanou lokalitou je park Parukářka na Žižkově. Sice vás čeká výšlap do prudkého kopce, nicméně se vám za odměnu otevře skvostný výhled na hlavní město. V neposlední řadě se můžete vydat do Stromovky nebo na Letnou A co si nachystat s sebou? Vyzkoušejte třeba náš recept na sendvič plný barev, chutí a vůní.

Recept na piknikový sendvič s avokádem a kozím sýrem

  • 4 plátky kváskového chleba
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • 1/2 granátového jablka
  • 2 avokáda
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup:

Připravte si menší misku, do které vložte vypeckovaná a oloupaná avokáda. Vidličkou je rozmačkejte a přidejte pár kapek citronové šťávy. Poté dejte plátky chleba do topinkovače a opečte je dokřupava.

V další misce zpracujte granátové jablko tak, aby vám zůstala pouze červená semínka. Poté si důkladně umyjte ruce a začněte s přípravou sendviče. Na plátek opečeného chleba namažte vrstvu avokáda, tu posypte zrníčky z granátového jablka a na závěr přidejte plátky kozího sýra. Přiklopte druhým krajícem chleba a lehce jej přimáčkněte. Sendvič přeřízněte na půl a zabalte do alobalu či ubrousku.

Jak se vám líbil dnešní článek? Zaujal vás recept na sendvič nebo některé z piknikových míst? Vyrazte do parku a označte nás na sociálních sítích.

Související články

Všechny články

V čem je česká kuchyně unikátní a čemu se u nás turisté diví?

Česká kuchyně nemá pověst zrovna té nejlehčí a nejdietnější, ale kdo by si občas nedopřál svíčkovou se šesti, pečenou kachnu a nebo třeba jahodové knedlíky skoro jako od babičky? Jak se říká - všeho s mírou a když nemáte míru, dejte tam knedlík!

Užijte si dovolenkovou atmosféru s chutěmi středomořské kuchyně ať jste kdekoliv!

Narozdíl od většiny ostatních druhů kuchyní není ta středomořská vázaná na konkrétní etnické skupiny či kultury. Jedná se o označení typických kulinářských trendů pro oblast Středozemního moře. Většina z nás zná středozemní kuchyni…

Jak vypěstovat rajčata na balkoně

Chcete proměnit váš balkon v oázu čerstvé a šťavnaté zeleniny? Vyzkoušejte pěstování rajčat! Naše plodné tipy vám poradí, jak na to.

Karlovarský knedlík: Jednoduchý recept na snadnou přílohu k chutným omáčkám

Karlovarský knedlík připravíte ještě rychleji, než odpolední kávu. Dobře, tak rychle zase ne. Ale i tak se jedná o jednu z nejsnazších příloh, kterou si můžete připravit. Nevěříte?

Další článek