Tipy na omáčky, které si zamilujete

Dobrá omáčka dokáže jídlu dodat tu správnou chuť a zjemnit jeho konzistenci. A rozhodně se nehodí jen ke knedlíkům. Máme pro vás tip tři výborné, zdravé a lehké omáčky, které budete chtít dělat zas a znovu.

08. 10. 2019

Kam
v
Praze

Kačka a Terka - nejlepší kamarádky, které v září roku 2017 založily projekt @kamvpraze, sloužící jako kapesní průvodce pražskými kavárnami, bistry a restauracemi.

O autorovi

Americká klasika Mac&Cheese

Těstoviny se sýrovou omáčkou jsou stálicí  americké kuchyně, na kterou můžete narazit i v luxusních podnicích. Toto jídlo je ale v Americe nechvalně proslulé tím, jak špatně dokáže být udělané. Uvaříte-li ho ale podle osvědčeného receptu, nenecháte těstoviny s omáčkou v troubě vysušit a doplníte je o čerstvé bylinky, úspěch máte zaručený.

Suroviny:

  • balení těstovin kolínek nebo makaronů
  • 250 g kvalitního chedaru
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 300 ml mléka
  • 4 stroužky česneku
  • 4 ks bobkového listu
  • bílý pepř a sůl
  • 1 lžička muškátového oříšku
  • 1 lžíce worchester omáčky
  • hořčice
  • strouhanka
  • několik snítek tymiánu

Postup:

Z másla a mouky vytvořte na pánvi jíšku. Přidejte propasírovaný česnek, osmahněte, a poté přidejte bobkový list. Směs zalijte mlékem a důkladně metličkou rozmíchejte. Přidejte koření: tymián, pepř, sůl, muškátový oříšek a nakonec i worchesterovou omáčku. Míchejte do zhoustnutí.

Mezitím si uvařte těstoviny. Jakmile je omáčka hustá, odstavte z plotny, vmíchejte trochu hořčice a nastrouhaný sýr (nechte si trochu na zakončení). Až se sýr rozpustí, přidejte uvařené těstoviny a promíchejte.

Směs vlijte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Navrch poklaďte zbylým sýrem a zasypte trochou strouhanky pro křupavost. Pečte v předehřáté troubě, dokud není povrch opečený dozlatova.

Mrkvová omáčka

Pokud hledáte něco svěžího a univerzálního, uvařte mrkvovou omáčku. Budete překvapeni, jak dokonale dokáže nasládlá mrkev jídlo ideálně dochutit.

Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 4 větší mrkve
  • 1 cibule
  • sůl a pepř
  • bylinky dle sezóny či chuti
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 50 g parmazánu

Postup

Nakrájenou mrkev osmahněte na másle a zezlátlé cibuli. Podlijte vodou a nechte dusit doměkka. Těsně před koncem osolte a opepřete.

Podušenou mrkev přesuňte do mixovací nádoby, malou část odeberte. Ke zbytku přidejte smetanu, čerstvé bylinky a rozmixujte dohladka. Nakonec přimíchejte parmazán, odebranou mrkev vcelku a můžete podávat ozdobené bazalkou, koriandrem, koprem nebo jinou bylinkou, kterou máte rádi. Omáčka se hodí jak k těstovinám, tak ke knedlíkům nebo i rýži.

avokadová omáčka

Avokádová omáčka

Hitem Instagramu i léta je každoročně krémová omáčka z avokáda. Je ideální k těstovinám, ale také jako dip ke grilování nebo do plněných tortill. A to nejlepší? Hotovou ji budete mít do 10 minut a nezašpiníte ani jednu pánev.

Suroviny

  • 2 zralá avokáda
  • velká hrst bazalky
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • trocha olivového oleje

Postup

Avokáda rozkrojte napůl, vypeckujte, vyjměte ze slupky a nakrájejte na větší kusy. Ty vhoďte do mixéru spolu se vším ostatním kromě oleje. Rozmixujte dohladka a postupně přidávejte olivový olej, abyste dosáhli požadované krémovosti.

Omáčku k těstovinám doplňte o rozpůlená cherry rajčátka a bazalkovými lístky na ozdobu a snězte ihned, druhý den už ztrácí svou krémovost i barvu.

Dostali jste chuť na poctivou omáčku, ale nemáte potřebné suroviny nebo čas? Využijte Dáme jídlo a nechte si ji dovézt až ke dveřím.

Papriková omáčka

Pokud máte rádi papriky, pak si tuhle omáčku zamilujete. Má krásně sytě červenou barvu, skvělou texturu a hlavně báječně chutná. Skvěle se hodí jak k těstovinám, tak v menším množství třeba i jako dip k masu.

Ingredience

  • 400 g červených paprik
  • 300 g rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 200 g ricotty
  • olivový olej
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl a pepř

Postup

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a mezitím zeleninu nakrájejte na větší kousky. Všechno pak dejte do velké mísy, přidejte česnek, štědře zalijte olivovým olejem, osolte a opepřete.

Důkladně promíchejte, aby se každý kousek zeleniny ochutil a po jednom vše vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a na vrch dejte snítky tymiánu. Zeleninu pak pečte v troubě zhruba 30 minut.

Upečenou zeleninu nechte vychladnout a potom vše rozmixujte dohladka. Nakonec přidejte čerstvou bazalku a ricottu.

Související články

Všechny články

Objevte slow dining a začněte si jídlo opravdu vychutnávat

Se zrychlováním, unifikováním a nadprodukcí ve všech oblastech začali lidé ztrácet pocit kontaktu s produkty a jejich výrobním procesem. Vznikají proto nejrůznější “slow” hnutí a jedním z nich je i slow food.

Špenát: Zapomenutá superpotravina

Víte, že špenát se podával na stůl už ve starověké Persii? Ve středověku se přes Arábii dostal do Španělska a odtud se spletitými cestami rozšířil na talíře po celé Evropě. Když se například…

4 netradiční recepty na dokonalou bábovku

Bábovky, jak je známe, patří k české klasice. Za starých časů se pekly jako kynutý koláč s otvorem uvnitř, dnes dělá bábovku bábovkou hlavně její krásná forma. Do té můžete připravit nejen těsto třené či kynuté, ale třeba i cuketové nebo jablkové. Inspiraci jsme hledali u nás i v zahraničí, kde si tradiční rakousko-uherský zákusek zamilovali pro rozmanitost chutí a snadnou přípravu. 

Dáme to společně

Jak a kde pomoci? Tyto otázky jsme si kladli už na začátku jara, kdy přišla první vlna koronavirové epidemie. A protože lékaři, sestry a další zaměstnanci nemocnic stály od začátku v první linii, byli…

Další článek