Ochutnejte nejlepší tradiční česká jídla

Českou klasiku by měl ochutnat každý, kdo v Česku pobývá, i ten, kdo se jí raději vyhýbá. Jedna špatná zkušenost totiž neznamená, že za to naše národní kuchyně nestojí. Dejte ji proto…

24. 06. 2019

Českou klasiku by měl ochutnat každý, kdo v Česku pobývá, i ten, kdo se jí raději vyhýbá. Jedna špatná zkušenost totiž neznamená, že za to naše národní kuchyně nestojí. Dejte ji proto šanci a vyzkoušejte jeden z mnoha tradičních receptů.

Svíčková na smetaně

Čím jiným náš výběr tradičních jídel začít než svíčkovou na smetaně? Česká jídla s knedlíky a omáčkami mají své příznivce i odpůrce, jsme si ale jistí, že pokud narazíte na pravou svíčkovou z odpovídajícího druhu hovězího masa a omáčkou plnou zeleniny, jejíž pečení a vaření se neurychluje, bude vám rozhodně chutnat. A díky zvyšujícím se standardům v české gastronomii a populárnímu modernímu konceptu českých restaurací, které rozjely některé české pivovary, není problém si takovou svíčkovou dát nebo objednat.

Svíčková

Koprovka

Koprovce jsme se věnovali už v článku o českých bezmasých jídlech a právem patří i do tohoto výběru. Její výhodou je právě to, že stojí především na výrazné a netradiční omáčce a lze ji modifikovat. Pochutnají si tedy jak milovníci masa, tak vegetariáni a chutnat bude i těm, kteří nejsou velcí fanoušci houskových knedlíků, protože koprovka se tradičně vaří i s bramborem, v moderním, méně tradičním, ale stejně dobrém pojetí i s tím pečeným. Negativní vztah si k ní děti mnohdy udělají kvůli zážitkům ze školních jídelen, nemusí to tak ale zůstat navždy. Dobré je vracet se i k jídlům, na které nemáme dobré vzpomínky a zkoušet je jednou za čas zařadit do jídelníčku. Uvařte si koprovou omáčku bez masa, s tofu nebo s kvalitním hovězím a pečeným bramborem a zjistěte, která chutná nejvíc vám.

Knedlo vepřo zelo

Další stálicí v české kuchyni je bezesporu vepřová pečeně s houskovým knedlíkem a dušeným zelím. Na rozdíl od předchozích pokrmů není její součástí omáčka, jídlo se ale zalévá šťávou vypečenou z masa. Maso by mělo být libové a mnohdy se kombinuje bílé zelí s červeným. Pro jeho přípravu volte kvalitní kysané zelí, nejlépe domácí, které obsahuje prospěšné bakterie. Velmi typické je toto jídlo také v sousedním Rakousku, jeho původ tak může být zahraniční. 

Dukátové buchtičky s krémem

Jídlo, které si každý pamatuje ze školní jídelny, ale nezanechává takovou pachuť, jako například koprová omáčka nebo UHO, tedy “univerzální hnědá omáčka”, to jsou buchtičky s krémem. Kvůli popularitě v závodním stravování ale utrpěly naopak buchtičky, které se začaly dělat z nekvalitních surovin a podle jednotně daného postupu. I toto jídlo ale zažívá renesanci a v současné době je oblíbené například jako dezert, kdy jsou kynuté buchtičky a vanilkový krém doplněné o ovoce a jednotlivé restaurace z nich vytvářejí originální variace, nezřídka doplněné o rum či likér. Dukátové buchtičky se tak snadno stanou tím nejoblíbenějším český jídlem jak dětí, tak dospělých.

Škubánky

České kuchyni často vyčítá, že je příliš “masová”. Velká část jídel je přitom bez masa – jedná se především o sladká jídla, která jinde na světě nenajdeme, a jídla, jejichž základem jsou ty nejprostší ingredience, které mají původ v chudé kuchyni minulosti. Škubánky jsou kombinací obojího. Jedná se o bochánky z brambor a hrubé mouky, které se tradičně posypávají mákem a zalévají rozpuštěným máslem. Škubánky jsou typické zejména v západních Čechách, kde se jim mimo jiné říká také kucmoch.

Česká kuchyně, to nejsou jen těžká jídla, při jejichž konzumaci se člověk zapotí. V repertoáru je mnoho jednoduchých jídel, která vynikají svou jednoduchostí a z jedné hlavní suroviny dokážou vykouzlit opravdu dobré jídlo. Náš výběr tak zdaleka nekončí, vyzkoušet můžete mimo jiné bramboračku, bramboráky, houbového kubu, dršťkovou polévku, jáhelník či plněné ovocné knedlíky. Současná česká gastronomie vrhá nové světlo i na všechna tato jídla, která jsou v mnoha případech jádrem širší středoevropské kuchyně, a pomocí inovativních postupů a čerstvých surovin je vrací zpět na výsluní.

Související články

Všechny články

Jak obědvat, abyste měli odpoledne energii? 4 principy správného oběda

Stává se vám, že si dáte oběd a energie vám klesne tak, že byste si nejraději dali šlofíka a musíte se ihned nakopávat kofeinem? Naučte se jíst v poledne tak, abyste měli energii i do druhé poloviny dne a cítili se přitom dobře zasycení.

Tipy na omáčky, které si zamilujete

Dobrá omáčka dokáže jídlu dodat tu správnou chuť a zjemnit jeho konzistenci. A rozhodně se nehodí jen ke knedlíkům. Máme pro vás tip tři výborné, zdravé a lehké omáčky, které budete chtít dělat zas a znovu.

Jaké jídlo je vhodné po cvičení

Víte, že správná strava vám pomůže několikanásobně zlepšit efekt posilování? Proč je jídlo po cvičení důležité, jak si připravit ideální svačinu po cvičení a co by v ní nemělo chybět? Poradíme vám, jak na to.

Podzim voní po dýních!

Připravte si své chuťové pohárky, hvězdy podzimu jsou zpět!  Ve Starbucks si zase po roce můžete vychutnat jejich celosvětově oblíbené podzimní nápoje jako je Pumpkin Spice Latte. Za ikonickou chutí tohoto…

Další článek