Vinařství Kolby ví, kolik času a péče kvalitní vína potřebují, a do dobrého výsledku se nebojí investovat vlastní práci. Jejich vína vynikají dlouhou historií a kvalitou, kterou si můžete vychutnat nejen v mnoha vinárnách, ale i v klidu na gauči nebo zahradním posezení. Pozvěte přátele, objednejte si nejrůznější odrůdy a udělejte si doma degustaci jako v pravých moravských sklípcích.
Vinná réva píše historii
Stejně jako celá česká vinařská tradice i Kolby se pyšní dlouhou a zajímavou historií. Název získalo podle stejnojmenného svahu, který se nachází v těsné blízkosti vinařství, na okraji národní přírodní památky Pouzdřanská step. Podle písemných záznamů sahá historie pěstování vinné révy na kopci Kolby až do dob krále Přemysla Otakara II. a některé nálezy dokonce odkazují už k 2. století, kdy v oblasti vyrůstaly první vinné keříky.
Od Ryzlinku po Chardonnay
Vína ze sklepů Kolby vynikají specifickou chutí a vůní, ve které se odráží jedinečné mikroklima stepního terroiru. Široká škála od mladých, lehkých vín se svěží kyselinkou až po vyzrálá plná a minerální vína nadchne nejednoho milovníka vín. Vlajkovou lodí vinařství jsou odrůdy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský, z burgundských odrůd to jsou Rulandské bílé a Chardonnay.
Práce, práce a zase práce
Práce ve vinicích probíhají převážně ručně, a to co nejšetrnějším způsobem. Vinaři keře zásadně nepřetěžují a celoročně se starají o jejich správné zdraví a výživu. Při výrobě vín Kolby spojuje moderní metody s tradičními postupy. Aby dosáhli co nejlepších výsledků, uplatňují ruční sběr, šetrné lisování a filtraci, maceraci na slupkách, řízenou fermentaci, zrání na jemných kalech a samozřejmě hygienickou čistotu provozu.
Edice vín SELECTION
Stejně jako většina dalších kvalitních producentů i Kolby vyrábí vyšší řadu Selection, která je chloubou celého vinařství. Najdete v ní odrůdy jako Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Veltlínské zelené, Tramín červený a cuvée Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Vinifikace bílých vín částečně probíhá v dubových sudech o objemu 600 litrů. Pro modré odrůdy se kromě velkých sudů používají i barrique sudy o objemu 225 litrů. Vína řady Selection si na své degustátory opravdu počkají – na trh jsou totiž uváděna nejdříve po 12 měsících od sklizně.
Ryzlink rýnský
Ryzlink rýnský patří mezi tradičnější odrůdy. Je lehce minerální a s prvním douškem možná ucítíte nuance lipového květu, meruňky nebo citronové kůry. Víno je svěží a skvěle se hodí k lehčím pokrmům.
Ryzlink vlašský
Stejně jako Ryzlink rýnský i Ryzlink vlašský si našel místo na mnoha českých vinicích. Víno má opravdu výrazný charakter, je šťavnaté a lehce minerální. Můžete se těšit na nádech rozinek a medu.
Kvevri, unikát mezi víny
Vinařství Kolby sází na osvědčené receptury kombinující tradici s novými metodami, ale pouští se i do experimentů, jako je například kvevri neboli churi. Churi je hliněná vypalovaná amfora o běžném objemu 100 až 2 000 litrů a svůj původ má v Gruzii, kde se používala k fermentaci a zrání zejména bílých vín. Tyto amfory byly po hrdlo zakopány do země v podlaze speciálních vinařských staveb, kde během doby zrání probíhala spontánní alkoholová i malolaktická fermentace.
Kolby nechalo ležet své víno na slupkách ve kvevri od začátku října 2018 do konce března 2019. Poté bylo stočeno do menší kvevri o objemu cca 300 l, kde tři měsíce dozrávalo, a v červnu 2019 se nalahvovalo. Během vinifikace nebyla použita žádná aditiva, jako kvasinky nebo enzymy, a víno nebylo filtrováno. Tato libůstka potěší každého vinaře svým oranžovým zbarvením, mohutnou tramínovou vůní a robustní kořeněnou chutí.
Sparkling: Perlivé víno pro milovníky prosecca
A nesmíme zapomenout ani na bubliny! Ty se totiž hodí snad pro každou příležitost, a pokud je prosecco vyráběno s láskou, může dosahovat opravdu vysokých vinařských kvalit. Vinařství Kolby letos k sycení vína poprvé použilo vlastní oxid uhličitý, který za využití speciální technologie najímalo přímo z kvasících moštů. Takže žádný CO2 z fosilních zdrojů, ale čistý plyn, který vznikl na bázi přirozeného procesu fermentace. Je dobré vědět, že stále existují výrobci, kteří dbají nejen na kvalitu svých produktů, ale i na ekologickou udržitelnost a zdraví svých zákazníků.