Sushi není v Japonsku jen obyčejné jídlo, ale rituál, který je v tamní kultuře hluboce zakořeněný. Pokud si ho tak chcete opravdu vychutnat, je potřeba věnovat pozornost každému kroku jeho přípravy. Základem jsou především kvalitní suroviny a nádobí.
Které suroviny potřebujete na přípravu sushi
- Kvalitní sushi rýži. Seženete ji ve specializovaných obchodech i v supermarketech.
- Plátky nori řasy.
- Sójovou omáčku k podávání. Na pultech obchodů hledejte pravou fermentovanou sójovou omáčku, která se nevyrábí průmyslově a neobsahuje glutamát sodný, barviva a emulgátory.
- Rýžový ocet na ochucení rýže
- Wasabi k podávání. Ideální je to práškové, které jednoduše smícháte s troškou vody do husté konzistence.
- Nakládaný zázvor k podávání.
- Rybu či zeleninu do sushi. Oblíbenou klasikou jsou losos, tuňák, avokádo, okurka nebo bílá ředkev.
Nádobí na přípravu sushi
- Bambusová rolovací podložka
- Bambusová lžíci
- Rýžovar nebo hrnec se silným dnem
- Hůlky
- Mističky na sójovou omáčku
Pokud se vám nechce shánět všechny suroviny zvlášť, můžete si objednat výhodnější sushi set, který obsahuje všechno, co budete potřebovat, včetně rolovací podložky s bambusovou lžící, která vám výrazně ušetří práci.
Jak na přípravu sushi krok za krokem
- Samotná příprava sushi je jednoduchá. Chce to jen špetku trpělivost a trošku cviku. Největší alchymie je uvaření rýže tak, aby měla tu správnou konzistenci. Té nejsnáze dosáhnete pomocí rýžovaru. Pokud ho ale nemáte, nevěste hlavu. Rýži můžete uvařit i v klasickém hrnci se silným dnem.
- Jakmile je rýže uvařená, dochuťte ji rýžovým octem a nechte chvilku zchladnout.
- A teď už se můžete pustit do motání sushi. Na nori řasu vždy navrstvěte adekvátní množství rýže, lehce ji prsty umačkejte a dejte na ni suroviny podle vaší chuti – rybu, avokádo, tofu, mango nebo třeba okurku. Až budete mít hotovo, vše pomocí rolovací podložky zabalte do válečku a nakrájejte na jednotlivé kousky.
Jak jíst sushi
Sushi se typicky servíruje, na rozdíl od jídla u nás, na hranatých talířích, doplněných mističkami na sójovou omáčku a samozřejmě hůlkami. Odlišná je i barva, která bývá u japonského nádobí spíše tmavá.
Sushi set na servírování seženete jak v hladkém provedení, tak v rustikálním, které je přímo v souladu s japonským duchovně-estetickým směrem wabi-sabi. Veškeré doplňky můžete koupit postupně zvlášť, pokud ale preferujete jednotu, doporučujeme zakoupit kompletní sushi set. Před koupí se také nezapomeňte ujistit, že nádobí na sushi je z kvalitní keramiky nebo porcelánu a lze jej mýt v myčce nádobí.
Sushi se jí pomocí hůlek a namáčí se do sójové omáčky a wasabi. Jednotlivé kousky sushi prokládejte nakládaným zázvorem, který neutralizuje chuť.