Novoroční tradice? Nezapomeňte na čočku!

Co by to byl Nový rok bez porce poctivé domácí čočky? Vyzkoušejte jeden z našich lahodných receptů.

29. 12. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Pokud jste se rozhodli být v příštím roce bohatí, krásní a zdraví, čočka je ten pravý klíč. Připravte si tuto superpotravinu na nejrůznější způsoby a užijte si novoroční oběd jaksepatří.

Mnoho evropských i zaoceánských národů považuje čočku za neodmyslitelný základ kuchyně. V našich končinách ji spolu s pohankou, krupkami a hrachem najdete snad v každé staročeské kuchařce, její význam v jídelníčku však neopomíjejí ani ti nejlepší současní šéfkuchaři a výživoví poradci. Představuje totiž jednu z nejzdravějších surovin.

Kromě toho si čočka vybudovala své silné postavení v rámci novoročních tradic, a proto kdo v dalším roce touží po větším finančním zaopatření, neměl by tuto surovinu ve svém menu opomenout. Tak naplňte novoroční tradici a vkročte do nového roku bohatí a zdraví.

Na zdraví a krásu

Díky vysokému množství rostlinných bílkovin a vlákniny patří čočka mezi opravdové výživové skvosty. Její konzumace pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, je přirozeně bezlepková a prospívá srdci. Obsahuje široké spektrum zdraví prospěšných látek, jako třeba kyselinu listovou, hořčík či železo, a díky schopnosti regulace hladiny cukru v krvi vyhovuje i diabetikům.

Zajímavým benefitem čočky je bezesporu i její schopnost zasytit a nejedna vědecká studie také potvrzuje její podpůrný vliv při hubnutí. V obchodech dnes seženete několik druhů čočky s podobnými výživovými hodnotami a poměrně rozdílnou chutí, na novoroční stůl ale určitě patří klasika – ta hnědá! Přinášíme vám recepty na pár zajímavých pokrmů, které z ní po silvestrovských oslavách připravit.

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo s vejcem a okurkou patří mezi stálice české kuchyně a jednou za čas by si ji měl dopřát každý. Příprava je jednoduchá a ocet či lák z okurek zároveň funguje jako skvělý vyprošťovák po silvestrovské oslavě – dokáže totiž okamžitě srovnat kyselost v trávicím traktu. Pochutná si na ní i každý vegetarián, a navíc prý do nového roku přinese nepředstavitelné bohatství… Co víc si od takto skromného pokrmu přát?

Recept na čočku na kyselo

  • 250 g několik hodin namočené čočky
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • 4 lžíce octa nebo láku z okurek
  • lžíce cukru krystal
  • sůl a pepř na dochucení
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • vařená vejce a kyselé okurky k podávání

Postup:

Nejprve si dejte vařit čočku. Klidně použijte stejnou vodu, ve které byla několik hodin namočená, stačí ji osolit, přidat nové koření a bobkový list. Zhruba 30 minut ji nechte na mírném stupni probublávat a dávejte pozor, aby se vám během vaření nevypařila všechna voda, popřípadě trochu dolijte. Doměkka uvařenou čočku sceďte a trochu vývaru si nechte v mističce na později.

Na pánev nalijte olej, rozpalte ho a rychle na něm opečte najemno nasekanou cibulku. Zasypejte ji cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Cibulku následně zaprašte lžící mouky, chvíli restujte a pak přilijte zhruba 1 dl vývaru z čočky. Vše důkladně promíchejte a nechte povařit v hladkou jíšku. Do jíšky přisypte uvařenou čočku, osolte, opepřete a dochuťte octem nebo lákem z okurek. Pokud se vám bude zdát čočka příliš suchá, přilijte do ní ještě trochu vývaru. Podávejte s vařeným vajíčkem, kyselou okurkou, a jestliže budete u novoročního stolu chtít opravdu potěšit, můžete ji posypat trochou osmažené cibulky.

Poctivá čočková polévka

Pokud zrovna neholdujete nakyslým pokrmům, ale potřebujete se vyprostit ze silvestrovské kocoviny, uvařte si čočkovou polévku. Ta vás navíc zahřeje a opravdu dobře zasytí. Zapřisáhlí masožravci si do ní mohou osmažit kvalitní klobásku či slaninu, ale skvělá je i tato její vegetariánská verze.

Recept na čočkovou polévku

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 300 g den předem namočené čočky
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • čerstvě mletý pepř a sůl
  • lžička sušené majoránky

Postup:

Ve větším hrnci zpěňte na másle najemno nakrájenou cibuli, zaprašte ji moukou a důkladně promíchejte. Nechte jemně orestovat, přidejte nadrobno nakrájenou mrkev a brambory a zalijte zeleninovým vývarem. Následně přisypte scezenou čočku a zamíchejte.

Polévku nechte probublávat na mírném stupni zhruba 30 minut a občas promíchejte. Jakmile jsou všechny ingredience uvařené, prolisujte do ní česnek a dochuťte majoránkou, solí a pepřem. Pokud se vám zdá polévka málo hustá, můžete ji párkrát lehce a rychle promixovat tyčovým mixérem, ovšem pozor, aby vám z ní nakonec nevznikl čočkový krém.

Čočkový salát se sušenými rajčaty

Kromě klasických novoročních pokrmů můžete připravit i moderní alternativu. Pokud si tedy nepotrpíte na tradiční českou kuchyni a rádi byste připravili něco více trendy, nicméně chcete dodržet čočkovou tradici, vyzkoušejte třeba tento chuťově skvěle vyvážený salát se sušenými rajčaty. Lze ho servírovat samostatně jako hlavní chod, jako předkrm nebo přílohu například k pečenému masu.

Recept na čočkový salát se sušenými rajčaty

  • 300 g uvařené čočky
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 1 větší cibule
  • 4 hrsti sušených rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje
  • trochu vinného octa
  • hrst petrželky
  • sůl na dochucení

Postup:

Na pánvi si na olivovém oleji osmahněte nadrobno nasekanou cibulku. Přidejte očištěnou a na proužky nakrájenou hlívu a zhruba 10 minut ji smažte. Následně přidejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata a směs nechte ještě 5 minut dusit.

Poté k ní přisypte doměkka uvařenou čočku a přilijte trochu octa dle chuti. Dosolte, přihoďte nasekanou petrželku a salát je hotový.

Chci něco na zub

Objednávám

Čočkový burger

A nakonec něco pro opravdové fajnšmekry. Tento recept oceníte nejen na Nový rok. Jedná se totiž o skvělou variantu pro každého vegetariána, který si rád pochutná na dobře připraveném burgeru, aniž by musel jít proti svému přesvědčení. Čočkový plátek výborně nahradí maso a lze ho servírovat s klasickými ingrediencemi, jako je bulka, sýr, zelenina a dip.

Recept na čočkový burger

  • 3 lžíce olivového oleje
  • lžička římského kmínu
  • 1 menší cibule
  • 1 střední mrkev
  • 120 g uvařené čočky
  • 30 g strouhanky
  • 1 vejce
  • menší hrst nasekané petrželky
  • trocha soli a pepře na dochucení

Postup:

Na rozehřáté pánvi na středním stupni osmahněte nakrájenou cibulku a najemno nastrouhanou mrkev. Přidejte čočku, ještě chvíli smažte a následně nechte vychladnout. Pokud se na pánvi směs dostatečně nespojila, můžete ji trochu promixovat tyčovým mixérem. Přidejte vejce, petrželku, kmín, sůl a pepř. Jestliže se vám zdá směs příliš řídká na to, aby se z ní daly smažit placky, zahustěte ji strouhankou. Takto připravené burgery smažte na oleji a podávejte jako klasický burger v bulce s dipem, sýrem a nakrájenou zeleninou.

Související články

Všechny články

Karlovarský knedlík: Jednoduchý recept na snadnou přílohu k chutným omáčkám

Karlovarský knedlík připravíte ještě rychleji, než odpolední kávu. Dobře, tak rychle zase ne. Ale i tak se jedná o jednu z nejsnazších příloh, kterou si můžete připravit. Nevěříte?

Rýže od A do Z

Není rýže jako rýže. Zatímco italské rizoto a španělská paella se neobejdou bez kulatozrnné rýže, indické a thajské kuchyni zase vévodí ta jasmínová a basmati. Přečtěte si, čím se mezi sebou jednotlivé druhy liší a naučte se je správně připravovat. 

Recept na zapečené brambory 5x jinak

Brambory se dají zapéct na tisíce způsobů. Nevěříte? Vyzkoušejte jeden z našich receptů a uvidíte, že stačí jen pár brambor, několik minut a chutná večeře je na stole.

Topinambury: Nenápadná zelenina výjimečné chuti

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je kořenová zelenina, která roste od podzimu do jara a v poslední době slaví na kulinářské scéně velký návrat. Má jemně oříškovou, lehce nasládlou chuť a báječně se hodí k dušení, pečení i vaření. 

Další článek