Pizza je i v Česku jedním z nejoblíbenějších jídel vůbec. Trojúhelník pizzy je k dispozici téměř na každém rohu. Jak ale rozeznat opravdu kvalitní pizzu od žvýkavé hmoty bez chuti? Poradíme vám.
Ačkoli na pizzu narazíte téměř všude, najít tu opravdu křupavou italskou není až tak jednoduché. Ve většině případů se setkáte s pizzou z rychlého občerstvení, která má k té pravé velmi daleko. Ve spěchu si ale ve skutečnosti nevychutnáte ani sebekvalitnější pizzu, protože ta se má jíst správně ještě teplá a v klidu. Pizza, stejně jako každé italské jídlo, je totiž také společenská záležitost. Na co se při výběru pizzy zaměřit?
Ingredience
Abyste si pizzu řádně vychutnali, neměla by sestávat z více než 4-5 ingrediencí, včetně těsta. Přeplněné pizzy, které jsou u nás často k dostání, neprospívají ani vyvážené chuti, ani těstu. To by mělo být správně před pečením poměrně tuhé, sestávat jen z italské mouky, kvalitního olivového oleje a soli a zpracovávat by ho měl pizzař ručně. Nejlepší těsto na pizzu je jednoduché, ale chce čas a poctivou práci.
O kvalitu jde u všech surovin, hned vedle těsta především u rajčatové omáčky. Takzvané sugo by mělo být šťavnaté, krásně červené a především silně aromatické. Tak poznáte, že je ze zralých rajčat. Pochopitelně by ale nemělo obsahovat žádná aromata nebo jiná aditiva. Třetí nejpodstatnější surovinou je sýr, na kterém se pizzerie mnohdy snaží ušetřit. To je ale pak znát hlavně na gumovosti a hnědé barvě, kterou po upečení náhražka kvalitního sýra získá.
Pečení
Profesionální podnik by měl disponovat pecí na pizzu, která jako jediná zajistí správné propečení pizzy, protože její vnitřní teplota konstantně dosahuje až 400 stupňů. Doba pečení pizzy pak trvá zhruba 4 minuty. Nejprve by se mělo těsto lehce předpéct a až poté poklást jednotlivými ingrediencemi.
Jednoduché těsto na pizzu? Základ úspěchu
To nejlepší těsto na pizzu by mělo splňovat 4 hlavní podmínky:
- křupavost
- propečení
- adekvátní slanost
- tenkost
Právě křupavost a správná míra propečení českým pizzám nejčastěji chybí. Trojúhelník se často prohýbá pod mnoha ingrediencemi a bez předpečení prosakuje. Problém je i sůl, které se někdy těstu nedostává, i to je na výsledné chuti znát.
Bylinky a salát až nakonec
Důležitou tečkou jsou bylinky, případně listy rukoly nebo jiného salátu. Ty by měly být čerstvé, nikoli sušené a v žádném případě by na pizze neměly být zapečené, ale přidané až po upečení, aby dodaly pizze autentické aroma.
Jak si pizzu správně vychutnat?
To, jak vám pizza zachutná, záleží také na vás. Jak už jsme zmiňovali, dopřejte si na pizzu čas a vychutnejte si ji v klidu, ještě teplou a rukama, s příborem na pizzu nechoďte!
Dostali jste na pizzu chuť? Vyzkoušejte si své nabyté znalosti v praxi a sami posuďte, která restaurace ve vašem okolí má tu nejlepší.