Spousta barevné zeleniny. Ať už syrové, připravené v páře, grilované a nebo vařené…. to je základ oblíbené vietnamské kuchyně. Jedná se o jednu z nejpestřejších a nejzdravějších kuchyní vůbec.
Jídla ve většině případech obsahují ještě bílkovinu – nejčastěji v podobě masa, vajec a nebo vegetariánské verze s tofu. Klasickou přílohou je pak rýže či rýžové nudle. Ve vietnamských jídlech nesmí chybět ani velké množství čerstvých bylinek a pokud máte rádi pálivá jídla i čerstvé chilli. Pokud se ještě odhodláváte vietnamskou kuchyň vyzkoušet, rádi vám představíme ta nejoblíbenější jídla.
Pho
Víte, jaké je vietnamské národní jídlo? Pokud vás jako první napadla nudlová polévka Pho, máte pravdu. Oblíbený a dlouze tažený vývar se obvykle podává s rýžovými nudlemi, zeleninou, čerstvými bylinkami, chilli, kaffirovou limetkou, fazolovými klíčky a dle preferencí s hovězím či kuřecím masem. Dochutit ji pak můžeme rybí omáčkou či nakládaným česnekem. Fantazii v dochucování polévky se meze nekladou. Věříme, že si každý dokáže najít tu svou oblíbenou verzi pholévky 🙂
Ve Vietnamu se polévky Pho konzumují především v ranních hodinách a obyvatelé tím získávají sílu na zbytek dne. Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt a vývar obzvlášť. Tělu dodávají potřebné živiny a zvyšují nám imunitu a obranyschopnost organismu. U nás si výborné polévky můžete objednat po celý den v těch nejlepších vietnamských restauracích po celé republice. V restauraci Hanoi Restaurant v Českých Budějovicích si můžete pochutnat na obou masových variacích se spoustou bylinek a vyhlášeném silném vývaru. V restauraci Dokao v Mladé Boleslavi pak nabízejí polévky i v menší variantě pro případ, že byste dostali chuť vyzkoušet ještě něco dalšího. Silný vývar plný rýžových nudlí, bylinek i masa je totiž poměrně sytý a u nás ho považujeme za hlavní jídlo.
Bun bo Nam Bo
Další oblíbenou specialitou vietnamské kuchyně je určitě Bun bo Nam Bo, které si u nás postupem času získává větší a větší popularitu. Často je označováno jako salát, jelikož se připravuje z hromady čerstvé zeleniny a bylinek. K těm se přidávají rýžové nudle a hovězí maso. Ve výsledku je Bun bo Nam Bo výživný, ale přitom lehký pokrm. Tento “salát” se těsně před podáváním zalije ochucenou rybí omáčkou, která jídlu dodává typickou sladkokyselou chuť. Výborné “bumbo” (a samozřejmě nejen to) můžeme ochutnat například v pražské restauraci Haru, Street PHO – Authentic Vietnamese Bistro v Liberci👇🏼 a nebo ve WraP `n` Roll v Hradci Králové, kde doporučujeme ochutnat i předkrmovou pálivou polévku s kokosovým mlékem s názvem – Ty kokos! A ano, opravdu pálí.
Bun cha
Jídlo složené z grilovaných plátků vepřového masa – většinou z bůčku nebo krkovice podávané s rýžovými nudlemi, zeleninou, bylinkami a sladkokyselou omáčkou – to je . Skvěle vám toto jídlo připraví například v brněnských restauracích Túng Quan👇🏼 a GỖ Vietnamese street food, kde rozhodně vyzkoušejte ještě jejich čerstvé závitky s vyhlášenou ananasovou omáčkou. Mňam!
Závitky Nem
Jak už jsme naznačili – další oblíbenou vietnamskou pochoutkou jsou určitě závitky Nem. Ať už čerstvé s masem či krevetami, tak i smažené se směsí mletého masa. Skvělé závitky mají například v restauraci 2Kyo Restaurant v Táboře. Nejen vegetariánskou verzi s tofu si pak můžete vychutnat v restauraci Maison Viet v Olomouci.
Věříme, že jste během čtení našeho článku dostali chuť na něco dobrého. Vyzkoušejte některou z výše zmíněných vietnamských restaurací a nebudete litovat 🙂 Případně mrkněte na naši další nabídku Dáme jídlo a nechte si chutnat.