V zimě dáváme přednost sytým a hřejivým pokrmům. Zelenina tak jde v našem jídelníčku často trochu stranou. Saláty však mohou mít mnoho podob a jejich zimní variace jsou vydatné a neméně chutné.
V zimě se do salátů často přidávají luštěniny nebo obilniny. Oblíbeným základem je zdravá quinoa, bulgur nebo divoká rýže. Zelenina v nich chutná nejlépe pečená. Stačí ji hodit do trouby na plech a zakápnout olivovým olejem. Přidejte do salátu kuřecí maso a získáte tak výborné hlavní jídlo. Vegetariáni mohou sáhnout po halloumi nebo natvrdo vařených vejcích. Fantazii v přípravě těch nejlepších salátů se meze nekladou, proto podle chuti kombinujte i sezóny.
Salát s kuskusem
Dýňová semínka obsahují vydatnou dávku minerálů, jako je fosfor, hořčík, železo nebo mangan. Jsou bohatá na zinek a patří ke zdrojům vitaminů skupiny B. V zimě by tak ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět a v tomto kuskusovém salátu chutnají báječně.
Suroviny:
- 100 g kuskusu,
- 50 g dýňových semínek,
- 100 g kadeřávku,
- 250 g žlutých cherry rajčat,
- svazek ředkviček.
Na dresink:
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek utřeného česneku
- šťáva z ½ granátového jablka
Postup:
Kuskus zalijte 300 ml horké vody a dejte na ho 10 minut stranou. Mezitím si smícháním všech ingrediencí připravte dresink. Rajčata nakrájejte na půl měsíčky a dejte je do větší misky. Přidejte natrhaný kadeřávek, kuskus, ředkvičky, dýňová semínka a zalijte dresinkem. Tento salát skvěle chutná i teplý.
Jáhlový salát s pažitkovým dresinkem
Jáhly patří k tradičním staročeským plodinám. Jídla z nich se však z našich stolů už trochu vytratila. Zkuste je do svého jídelníčku vrátit třeba v podobě tohoto chutného salátu.
Ingredience:
- 200 g jáhel,
- hrst fazolových klíčků,
- 100 g slunečnicových semínek,
- 2 avokáda,
- 100 g rukoly.
Na dresink:
- 3 lžíce limetkové šťávy,
- 200 g ricotty,
- sůl, pepř,
- hrst čerstvé nasekané pažitky.
Jak na to:
Jáhly uvařte podle návodu na obalu. V pánvi na sucho z obou stran opražte slunečnicová semínka. Dresink připravte jednoduše smícháním všech ingrediencí. Vychladlé jáhly pak v míse promíchejte s fazolovými klíčky, rukolou a dresinkem. Servírujte s na plátky nakrájeným avokádem a posypané slunečnicovými semínky.
Quinoový salát s tahini dresinkem
Tahini má výraznou chuť. Používá se zejména do hummusu, avšak skvěle chutná i v salátu. Rukolu klidně obměňte za polníček nebo špenát.
Ingredience:
- 150 g quinoy,
- 150 g okurky,
- 100 g rukoly,
- 200 g konzervované cizrny,
- 1 šalotka.
Na dresink:
- 50 g tahini,
- 1 stroužek utřeného česneku,
- šťáva z citrónu,
- 4 lžíce olivového oleje,
- sůl.
Postup:
Quinou uvařte podle instrukcí na obalu. Dresink připravte smícháním všech ingrediencí. Okurku nakrájejte na kolečka, přidejte rukolu, cizrnu a najemno nasekanou šalotku. Všechno nakonec smíchejte v míse s quinoou a přelijte dresinkem.
Čočkový salát s pečenými batáty
Čočka nemusí být jen příloha. Ochutnejte ji v salátu s bylinkovým dresinkem.
Suroviny:
- 100 g čočky,
- 2 batáty,
- 1 červená cibule,
- 2 snítky rozmarýnu,
- olivový olej,
- sůl.
Postup:
Rozehřejte troubnu na 180 °C. Čočku propláchněte a dejte vařit do hrnce. Mezitím nakrájejte cibuli na kolečka, batáty na půlměsíčky, osolte, zakápněte olivovým olejem a přidejte rozmarýn. Nechte péct dozlatova v předehřáté troubě. Když je čočka uvařená a batáty upečené, nechte je vychladnout. Připravte si dresink. Prolisovaný česnek smíchejte s olivovým olejem, citrónovou šťávou a nadrobno nasekanou petrželkou. Čočku a batáty dejte do větší mísy, zalijte dresinkem a servírujte.
Vracíte se pozdě z práce a už nemáte energii na žádné vaření? Nechte si uvařit od Dáme jídlo. Vyberte si vydatný salát podle chuti a vychutnejte si ho na gauči s nohama nahoře.