Nejlepší saláty pro zimní období

V zimě dáváme přednost sytým a hřejivým pokrmům. Zelenina tak jde v našem jídelníčku často trochu stranou. Saláty však mohou mít mnoho podob a jejich zimní variace jsou vydatné a neméně chutné.

25. 02. 2020

V zimě dáváme přednost sytým a hřejivým pokrmům. Zelenina tak jde v našem jídelníčku často trochu stranou. Saláty však mohou mít mnoho podob a jejich zimní variace jsou vydatné a neméně chutné.

V zimě se do salátů často přidávají luštěniny nebo obilniny. Oblíbeným základem je zdravá quinoa, bulgur nebo divoká rýže. Zelenina v nich chutná nejlépe pečená. Stačí ji hodit do trouby na plech a zakápnout olivovým olejem. Přidejte do salátu kuřecí maso a získáte tak výborné hlavní jídlo. Vegetariáni mohou sáhnout po halloumi nebo natvrdo vařených vejcích. Fantazii v přípravě těch nejlepších salátů se meze nekladou, proto podle chuti kombinujte i sezóny.

Salát s kuskusem

Dýňová semínka obsahují vydatnou dávku minerálů, jako je fosfor, hořčík, železo nebo mangan. Jsou bohatá na zinek a patří ke zdrojům vitaminů skupiny B. V zimě by tak ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět a v tomto kuskusovém salátu chutnají báječně.

Suroviny:

  • 100 g kuskusu,
  • 50 g dýňových semínek,
  • 100 g kadeřávku,
  • 250 g žlutých cherry rajčat,
  • svazek ředkviček.

Na dresink:

  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • šťáva z ½ granátového jablka

Postup:

Kuskus zalijte 300 ml horké vody a dejte na ho 10 minut stranou. Mezitím si smícháním všech ingrediencí připravte dresink. Rajčata nakrájejte na půl měsíčky a dejte je do větší misky. Přidejte natrhaný kadeřávek, kuskus, ředkvičky, dýňová semínka a zalijte dresinkem. Tento salát skvěle chutná i teplý.

Jáhlový salát s pažitkovým dresinkem

Jáhly patří k tradičním staročeským plodinám. Jídla z nich se však z našich stolů už trochu vytratila. Zkuste je do svého jídelníčku vrátit třeba v podobě tohoto chutného salátu.

Ingredience:

  • 200 g jáhel,
  • hrst fazolových klíčků,
  • 100 g slunečnicových semínek,
  • 2 avokáda,
  • 100 g rukoly.

Na dresink:

  • 3 lžíce limetkové šťávy,
  • 200 g ricotty,
  • sůl, pepř,
  • hrst čerstvé nasekané pažitky.

Jak na to:

Jáhly uvařte podle návodu na obalu. V pánvi na sucho z obou stran opražte slunečnicová semínka. Dresink připravte jednoduše smícháním všech ingrediencí. Vychladlé jáhly pak v míse promíchejte s fazolovými klíčky, rukolou a dresinkem. Servírujte s na plátky nakrájeným avokádem a posypané slunečnicovými semínky.

Quinoový salát s tahini dresinkem

Tahini má výraznou chuť. Používá se zejména do hummusu, avšak skvěle chutná i v salátu. Rukolu klidně obměňte za polníček nebo špenát.

Ingredience:

  • 150 g quinoy,
  • 150 g okurky,
  • 100 g rukoly,
  • 200 g konzervované cizrny,
  • 1 šalotka.

Na dresink:

  • 50 g tahini,
  • 1 stroužek utřeného česneku,
  • šťáva z citrónu,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • sůl.

Postup:

Quinou uvařte podle instrukcí na obalu. Dresink připravte smícháním všech ingrediencí. Okurku nakrájejte na kolečka, přidejte rukolu, cizrnu a najemno nasekanou šalotku. Všechno nakonec smíchejte v míse s quinoou a přelijte dresinkem.

Čočkový salát s pečenými batáty

Čočka nemusí být jen příloha. Ochutnejte ji v salátu s bylinkovým dresinkem.

Suroviny:

  • 100 g čočky,
  • 2 batáty,
  • 1 červená cibule,
  • 2 snítky rozmarýnu,
  • olivový olej,
  • sůl.

Postup:

Rozehřejte troubnu na 180 °C. Čočku propláchněte a dejte vařit do hrnce. Mezitím nakrájejte cibuli na kolečka, batáty na půlměsíčky, osolte, zakápněte olivovým olejem a přidejte rozmarýn. Nechte péct dozlatova v předehřáté troubě.  Když je čočka uvařená a batáty upečené, nechte je vychladnout. Připravte si dresink. Prolisovaný česnek smíchejte s olivovým olejem, citrónovou šťávou a nadrobno nasekanou petrželkou. Čočku a batáty dejte do větší mísy, zalijte dresinkem a servírujte.

Vracíte se pozdě z práce a už nemáte energii na žádné vaření? Nechte si uvařit od Dáme jídlo. Vyberte si vydatný salát podle chuti a vychutnejte si ho na gauči s nohama nahoře.

Související články

Všechny články

Dáme to společně

Jak a kde pomoci? Tyto otázky jsme si kladli už na začátku jara, kdy přišla první vlna koronavirové epidemie. A protože lékaři, sestry a další zaměstnanci nemocnic stály od začátku v první linii, byli…

Vypěstujte si doma klíčky mungo

Máte pocit, že vám chybí vitamíny? Vyměňte vitamínové doplňky stravy za arzenál mungo klíčků. Pochutnáte si a tělu navíc dopřejete pořádnou porci živin a energie. Přečtěte si, jak mungo fazole naklíčit i do jakých jídel se klíčky hodí. 

Vánoční rozhodnutí

Nemůžu uvěřit, že Vánoce už jsou opět skoro za dveřmi… Objevují se názory, že by Vánoce neměly být spojeny s jídlem a hodováním. Tradice jsou tradice. A v nich je neodmyslitelně zakořeněno, že svátky…

Rozvážíme tramvají v Brně?

Možná jednou se tak stalo, o tom se dozvíte dál. Ale co je nejpodstatnější, že v Brně se jezdí šalinou! A pokud jste v Brně Dáme jídlo šalinu ještě nepotkali, tak ji určitě…

Další článek