Hranolky z brambor jsou klasikou, se kterou se můžete na jídelním lístku setkat snad po celém světě. Jejich nebramborová varianta je přinejmenším stejně tak chutná, a její přípravou dokonce strávíte méně času. Výtečné hranolky připravíte takřka z jakéhokoliv tvrdšího druhu zeleniny – celeru, mrkve, cukety, dýně nebo třeba řepy. Po ruce pak potřebujete mít jen trochu olivového oleje a soli.
Ruku na srdce, kdo by nemiloval hranolky? Zvenku jsou křupavé a uvnitř měkoučké. Jejich smažení v litrech oleje ale není zrovna dvakrát zdravé. Zkuste je tentokrát připravit jinak. Bez tuny oleje a bez smažení.
TIP: Dopřejte si cokoli chcete a nechte si od foodora dovézt hranolky, na které máte chuť, až ke dveřím.
Domácí hranolky z trouby – základní postup
- Troubu předehřejte na 200 stupňů.
- Vybranou zeleninu omyjte a oloupejte.
- Teď přichází na řadu ta nejdůležitější část – krájení. Aby byly všechny kousky křupavé a dokonale propečené, je důležité nakrájet je na stejně velké kusy. V opačném případě se vám ty menší připálí, zatímco ty větší budou nedopečené. Ideální jsou špalíčky silné přibližně 1 cm.
- Plech vyložte pečicím papírem a hranolek za hranolkem na něj vyskládejte pěkně vedle sebe.
- Ochucení hranolků pak není žádná věda. Zeleninu stačí jen osolit a pokapat olivovým olejem.
- Hranolky dejte do trouby a pečte zhruba 15 minut dokřupava.
Mám na něco chuť
Mrkvové hranolky a další variace, se kterými nešlápnete vedle
Zeleninové hranolky lze připravit na mnoho způsobů. Dochutit je můžete sušenými i čerstvými bylinkami, strouhaným sýrem nebo česnekovým olivovým olejem. Fantazii se v tomto případě meze opravdu nekladou. Potřebujete špetku inspirace? Máme pro vás pár tipů.
- Celerové hranolky dochuťte strouhaným parmazánem nebo uzenou paprikou a servírujte s česnekovým dipem. Tyhle hranolky si stoprocentně zamilují i zapřísáhlí odpůrci celeru.
- Variaci z pastináků doplňte rozmarýnem a podávejte se sýrovým dipem.
- Mrkvovým hranolkům sluší kombinace s chilli, tymiánem nebo africkou kořenicí směsí harissa.
- Cuketové hranolky obalte ve strouhance ochucené česnekem a tymiánem. Budou pak ještě více křupavé.
Co říkáte? Dostali jste chuť na nebramborové hranolky? Nedivíme se. Prostě hranolky všeho druhu sem – proč? Protože chci.
Další článek