Nejlepší brownies? S řepou, s cuketou i s luštěninami

Historie brownies se začala psát v Americe před sto lety. Dnes je to americká klasika, kterou si zamiloval i starý kontinent. Brownies obsahují spoustu čokolády, jsou hříšně sladké a také návykové. Co takhle…

01. 03. 2020

Historie brownies se začala psát v Americe před sto lety. Dnes je to americká klasika, kterou si zamiloval i starý kontinent. Brownies obsahují spoustu čokolády, jsou hříšně sladké a také návykové. Co takhle si ale příště připravit jejich zdravější a neméně chutnou variantu? 

Fazolové brownies 

V tomto receptu není ani špetka rafinovaného cukru, ani žádná mouka (ani ta bezlepková). Na chuti to ale rozhodně nepoznáte.

Co budete potřebovat?

  • 150 g uvařených červených fazolí,
  • 60 g datlového sirupu,
  • 3 vejce,
  •  120 g jablečného pyré,
  •  60 g holandského kakaa,
  •  ½ lžičky soli,
  • lžičku kypřícího prášku z vinného kamene,
  •  hrst pekanových ořechů.

Jak na to?

Pekáč si vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Všechny ingredience kromě ořechů rozmixujte do hladka. Nakonec vmíchejte ořechy. Vzniklé těsto rovnoměrně rozprostřete v pekáči. Pečte asi 20 minut. Poté nechte vychladnout na mřížce.

Brownies z červené řepy

Koláče z červené řepy jsou vláčné, ale nikdy suché. Servírujte brownies s vanilkovou zmrzlinou nebo se lžičkou zakysané smetany. 

Suroviny:

  •  200 g kvalitní hořké čokolády,
  •  200 g másla,
  • 150 g třtinového cukru,
  • 250 g uvařené červené řepy,
  • 3 vejce,
  • 2 lžíce kakaa,
  • 4 lžíce hladké špaldové mouky,
  • špetka soli.

Postup:

Pekáč vyložte pečícím papírem a troubu předehřejte na 190 °C. Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, utřete do hladka a nechte zchladnout. Pokrájenou řepu rozmixujte s cukrem, přimíchejte kakao, vajíčka, mouku a sůl. Směs lehce prošlehejte, vmíchejte máslo s čokoládou a vypracujte hladké těsto, které rovnoměrně rozprostřete v pekáči. Pečte 30–40 minut a nechte vychladnout na mřížce.

Cuketové brownies

Že se v těchto nadýchaných brownies skrývá cuketa, určitě nikdo z vašich hostů neuhádne. Chcete je připravit na slavnostnější událost? Ozdobte je karamelem a posypte maldonskou solí. 

Co budete potřebovat?

  • 3 hrnky nastrouhané cukety,
  • ½ hrnku rostlinného oleje,
  • 1 a ½ hrnku třtinového cukru,
  • 1 lžička vanilkového extraktu,
  • 2 hrnky hladké špaldové mouky,
  • ½ hrnku kakaa,
  • 1 lžička soli,
  • 1 a ½ lžičky sody na pečení,
  •   hrst ořechů,

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáč vyložte pečícím papírem. Ve velké míse smíchejte olej, cukr a vanilkový extrakt. Přidejte mouku, kakao, sodu na pečení a sůl. Směs rozmíchejte do hladka. Nakonec přidejte cuketu. Hotové těsto rovnoměrně rozprostřete do pekáče a pečte 35 minut v troubě.

Dali byste si brownies hned, ale nechcete se stresovat, že se vám nepovedou? Objednejte si je ve své oblíbené variaci na Dáme jídlo.

Související články

Všechny články

Naučte se připravovat jídlo metodou sous-vide

Metoda sous-vide z každé suroviny vytáhne maximum chutí a aroma, dokáže je vzájemně propojit a vykouzlí tak jedinečné jídlo. Prozradíme vám, jak na to.

Čekáte miminko? Přečtěte si, jaká strava je v těhotenství ideální

Doporučeními pro nastávající maminky se to na internetu, ale i v časopisech a diskusích mezi kamarádkami a příbuznými jen hemží. Pokud se tak těhotná žena chce dozvědět, co by měla či neměla, může být nakonec…

5 tipů, jak jíst zdravě i na dovolené

Člověk na cestách rád ochutnává místní speciality, dopřává si jídlo, kterému by se doma spíše vyhnul, a často jí nepravidelně. Jak zvládnout dovolenou, abyste si užili místní gastronomii a zároveň se nevrátili s nadbytečnými kily a s rozhozeným trávením?

Chcete oslnit? Připravte netradiční jídlo na party

Chystáte oslavu narozenin nebo chcete jen strávit příjemný večer s přáteli? Naše netradiční chuťovky z celého světa, které z vás udělají hvězdu večírku.

Další článek