Šťavnatá a propečená panenka patří k českým národním delikatesám. Ne každý ji ale umí připravit tak, aby bylo maso měkké, ale zároveň nevysušené. Že si taky nevíte rady? Dnes vás zasvětíme do tajů sous-vide, které stojí za tím, že je maso na talíři zkrátka dokonalé.
Sous-vide je poslední dobou čím dál více oblíbenou přípravou masa. O co se vlastně jedná a jak si můžete doma připravit lahodnou vepřovou panenku, jako z restaurace?
Co to vlastně je sous-vide?
Sous-vide je rafinovaná kulinářská metoda pramenící ze znalostí francouzských kuchařů. Ve zkratce se vlastně jedná o pomalé vaření, na které jsou francouzští mistři kuchyně v malíku. Princip spočívá v tom, že se maso zabalí do vakuového obalu a poté se delší dobu připravuje při nižších teplotách, většinou kolem 55–60 °C.
Když tento postup uplatníte u vepřové panenky, vznikne vám šťavnatá a chutná pochoutka jako z luxusní restaurace. Maso si totiž metodou sous-vide předpřipravíte a poté jen hodíte panenku na pár minut na pánev. Nemluvě o tom, že si maso zpracované metodou sous-vide můžete připravit na několik dní dopředu.
Zajímavost: Sous-vide vám pomůže připravit nejen maso, ale také ryby, zeleninu, ovoce, ale třeba také dezerty.
Sous-vide ve vaší kuchyni
Na sous-vide budete potřebovat hned několik pomůcek. Nejprve si pořiďte sous-vide vařič, který vypadá jako velký ponorný teploměr. Právě tento tyčový vařič má na svědomí pomalé vaření masa či jiných potravin. Dále budete potřebovat vyšší nádobu s vodou, v ideálním případě použijte větší hrnec. A jelikož se maso vaří ve vakuových obalech, nezapomeňte také na speciální sáčky.
Recept na sous-vide vepřovou panenku
- 1 kg vepřové panenky
- 2 stroužky česneku
- řepkový olej
- sůl
- pepř
Postup:
Vepřovou panenku očistěte a vložte ji do vakuovacího sáčku. Pokud máte k dispozici vakuovací přístroj určený pro přípravu pokrmů metodou sous-vide, použijte ho pro zabalení masa. Dále si připravte vysoký hrnec s vodou a předehřejte sous-vide lázeň na 58 °C. Maso vařte pomalu přibližně 1,5 hodiny.
Po uplynutí času máte maso předpřipravené. Nyní otevřete pytlík a nechte obsah sáčku trochu vyvětrat. Mezitím si nasekejte česnek na tenké plátky.
Nakrájejte panenku na menší steaky, osolte ji a opepřete a připravte si větší pánev. Nalijte do ní olej a nechte jej pořádně rozpálit, poté vložte na pánev plátky česneku a steaky vepřové panenky. Maso restujte z obou stran přibližně 2–3 minuty (bude připravena na způsob medium rare). Následně jej vyndejte z pánve a zabalte na pár minut do alobalu. Přibližně po 3 minutách můžete panenku podávat například s opečenými bramborami nebo s lehkým letním salátkem.
TIP: Chybí vám inspirace pro přílohu k panence? Mrkněte na náš recept na dokonalý salát.
Výhody metody sous-vide
Pokud se rozhodnete pořídit si vybavení na sous-vide, určitě nebudete litovat. Má totiž hned několik výhod. Příprava samotného jídla vám nezabere zdaleka tolik času a budete potřebovat jen minimum ingrediencí. Maso nemusíte zdlouhavě marinovat, stačí, když jej očistíte, osolíte, opepříte a případně při restování můžete na pánev přihodit snítku rozmarýnu, nebo pár plátků česneku. Díky dlouhému vaření je maso perfektně šťavnaté samo o sobě a nepotřebuje žádné další šperkování. Proto sous-vide používají i špičkové restaurace.
Zaujal vás dnešní článek? Vyzkoušejte metodu sous-vide i vy a staňte se profíkem na přípravu masa!