Co je blanšírování?
Blanšírování je základní kuchařská disciplína spočívající v krátkém vaření ingrediencí ve vodě slané jako moře a jejich následném prudkém ochlazení. Zelenina si tak uchová podstatnou část vitamínů a slaná voda zvýrazní její chuť i barvu. Ale pozor, i ty nejjednodušší postupy mají svá pravidla. Ukážeme vám, jak blanšírovat krok za krokem.
TIP: Chcete si ušetřit čas? Postup blanšírování foodora zkrátit neumí, zato vám doveze nákup až ke dveřím.
Co všechno lze blanšírovat?
- Blanšírovat můžete všechny druhy zeleniny – hrášek, chřest, mrkev, ale třeba také mladé špenátové listy, ze kterých mimochodem připravíte tu nejlepší špenátovou polévku pod sluncem.
- Blanšírování se hodí nejen na přípravu zeleniny, ale také hub nebo ořechů. Máte doma přebytek hub a nevíte, co s nimi? Dopřejte jim blanšírovací proceduru a poté je můžete bez obav uschovat do mrazáku.
Blanšírování krok za krokem
1. Příprava
Ze všeho nejdříve si připravte zeleninu. Očistěte ji a nakrájejte na přibližně stejně velké kousky. Pokud chcete blanšírovat vícero druhů, rozdělte si je do různých misek. Každý typ zeleniny totiž potřebuje jinou dobu vaření na to, aby byly kousky křupavé a uvařené pěkně na skus.
K blanšírování potřebujete vodu – spoustu vody. Vezměte si k ruce největší hrnec, který doma máte, vodu do něj nalijte až po okraj a pořádně ji osolte – na 1 litr vody dejte zhruba 30 gramů soli. Sůl se postará o to, aby blanšírované ingredience během vaření ztratily minimum ze své chuti i barvy.
Klíčem k úspěchu je prudké zchlazení zeleniny. I tentokrát budete potřebovat spoustu vody. Připravte si velkou mísu nebo hrnec se studenou vodou doplněnou o kostky ledu, které se postarají o to, že se zelenina okamžitě přestane vařit. Kdybyste použili malou nádobu, vařená zelenina by vodu rázem ohřála a celé kouzlo blanšírování by bylo pryč.
2. Vaření
Plotýnku zapněte na nejvyšší výkon a přiveďte vodu k varu. Do vroucí vody vhazujte zeleninu po menších várkách. V ideálním případě by vám po přidání zeleniny voda neměla vůbec přestat vřít. Doba vaření závisí na druhu a velikosti kousků zeleniny, mladému hrášku stačí sotva 30 vteřin, zatímco blanšírování mrkve potrvá 2 až 3 minuty. Nejjistější je proto neodcházet od plotny a průběžně kontrolovat, kdy je zelenina měkká na skus.
3. Chlazení
Jakmile je zelenina uvařená podle vašeho gusta, bleskurychle ji vyjměte z vroucí vody a vhoďte do připravené ledové lázně. Dopřejte jí tam pár minut a pak ji slejte přes cedník nebo nechte okapat na čisté utěrce.
Co s blanšírovanou zeleninou?
Blanšírovaná zelenina nabízí nepřeberné možnosti. Můžete ji podávat s rozpuštěným máslem a bylinkami jako přílohu, skvěle se hodí do rizota i salátu. Zkrátka do každého pokrmu, který si žádá vařenou zeleninu.