Nadýchané ovocné tvarohové knedlíky

Kdo by nemiloval ovocné knedlíky. Nezáleží na tom, zdali je naplníte jahodami, meruňkami, nebo švestkami. Parádu na talíři a radost v bříšku vykouzlí, kdykoliv na ně dostanete chuť.

20. 05. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Jak připravit ovocné knedlíky?

Věřte nebo ne, způsobů, jak si můžete ukuchtit těsto na luxusní ovocné knedlíky, je hned několik. První možností je příprava kynutého těsta. Takový postup vám zajistí skvostně nadýchané bochánky. Potřebovat budete kvalitní mouku, čerstvé droždí, cukr, vejce, sůl a mléko. Samotná příprava pak vyžaduje špetku zručnosti. Pokud si tedy na kynuté těsto netroufáte, vsaďte na jednodušší variantu. Tou je příprava tvarohového těsta.

Do něj se dává měkký tvaroh, krupice, vejce, sůl a případně trocha cukru. Knedlíky pak můžete uvařit ve vodě či připravit v páře. Nyní si jednotlivé postupy rozebereme trochu více do detailu.

Luxusní ovocné kynuté knedlíky – recept

  • 500 g hrubé mouky
  • 10 g cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 350 g ovoce (ideálně meruňky, jahody nebo švestky)
  • moučkový cukr (na posypání)
  • máslo (na polití)

Postup:

  1. Připravte si větší mísu. Prosejte do ní mouku, přidejte cukr, sůl a vše dobře promíchejte. Poté přidejte rozdrobené droždí, vejce a vlažné mléko.
  2. Suroviny vypracujte vařečkou nebo v robotovi. Proces zabere několik minut. Výsledkem by mělo být hladké těsto.
  3. Hotové těsto přemístěte na pracovní plochu, tu posypejte moukou a vyválejte z něj váleček. Ten rozporcujte na 12 dílů.
  4. Z každého dílku udělejte placičku. Do ní vložte zvolené ovoce a ručně vytvarujte knedlík. Hotové knedlíky vložte na plech a nechte je na teplém místě přibližně 30 minut kynout.
  5. Připravte si větší hrnec. Nalijte do něj vodu a přiveďte ji k varu. Vykynuté knedlíky dejte do hrnce a vařte je přibližně 15 minut.
  6. Hotové knedlíky polijte máslem a posypejte moučkovým cukrem.

meruňkové knedlíky

Z jaké mouky se dělají ovocné kynuté knedlíky?

Na ovocné knedlíky má snad každá kuchtička svůj tajný recept. Nicméně v základu se podobají jednou stěžejní surovinou. A tou je mouka. Do kynutých knedlíků se nejčastěji dává hrubá nebo polohrubá. Vždy se snažte vybrat opravdu kvalitní mouku. Tu před přidáním do těsta prosejte. Díky tomu budou knedlíky krásně vláčné a nadýchané.

Ovocné tvarohové knedlíky – recept

  • 250 g měkkého tvarohu (ideálně baleného v kostce)
  • 1 vejce
  • 240 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 200 g čerstvého ovoce
  • špetka soli
  • máslo (na polití)
  • moučkový cukr (na posypání)
  • zakysaná smetana

Postup:

  1. Do větší mísy vložte tvaroh, vejce, mouku, olej a vypracujte těsto. To vyválejte v plát.
  2. Z plátu vykrajujte větším hrnečkem kulaté placky. Do nich vložte ovoce a v ruce vytvarujte knedlíky.
  3. Připravené knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 7–12 minut.
  4. Ovocné knedlíky polijte rozpuštěným máslem, posypejte cukrem a ozdobte smetanou.

Tip: Jak poznáte, že je knedlík skutečně hotový? Nejlépe tak, že se začne ve vodě otáčet. Pokud si nejste jistí, přizvěte si na pomoc špejli. Tou knedlík propíchněte, a pokud bude špejle suchá, je pokrm hotový.

Co dát na ovocné knedlíky?

Ovocné knedlíky jsou samy o sobě dokonalým pokrmem. Nicméně bez sladké koruny se rozhodně neobejdou. Tu tvoří zpravidla moučkový cukr, jenž bývá oblíbenou volbou pro posypání ovocných knedlíků. Nic ale nezkazíte ani mákem, strouhankou či strouhaným tvarohem. Nezapomeňte doplnit knedlíky ještě o štědrou porci rozpuštěného másla a pro fajnšmekry ozdobte talíř šlehačkou, ovocem a snítkou máty.

Ovocné knedlíky jsou oblíbeným jídlem snad všech výletníků. Není ale nad to, vykouzlit si tuto dobrotu i v pohodlí domova přesně podle svých chutí. Nakupte si suroviny pohodlně z foodora MARKET a hurá do přípravy.

Související články

Všechny články

Nejlepší domácí rohlíky: Recept na křupavé ranní pečivo

Kdo by nemiloval čerstvé pečivo k ranní kávě. Máme pro vás dobrou zprávu, už pro něj nemusíte každý den chodit do obchodu. Proměňte svou kuchyň v řemeslnou pekárnu a upečte si ty nejkřupavější rohlíky na světě. Jak začít a na co si při pečení rohlíků dát pozor?

Na vlně tyrolských chutí

Chybí vám poznávání nových míst a chutí? Pojďte s námi procestovat kousek Tyrolska.

3 vegetariánská jídla, která musíte vyzkoušet

Ať už s vegetariánstvím teprve začínáte, nebo maso nejíte už několik měsíců či let, inspirace na vegetariánská jídla se hodí vždycky. Připomeňte si, co by v jídle pro vegetariány nemělo chybět a která jsou ta nejlepší. Uvidíte, že budou chutnat i zapřisáhlým masožravcům.

Maso na gril aneb 5 chutných marinád ze všech koutů světa

Dobře naložit maso je tak trochu alchymie. Špetka soli, trocha koření a notná dávka času. Prozradíme vám, jak naložit maso do trouby i na gril, aby bylo vždycky dokonale šťavnaté a křehké.

Další článek