Mexická kuchyně: Jídlo, které vás okouzlí

Málokterá kuchyně se může pyšnit tím, že je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Tu mexickou na něj dostala unikátní kombinace chutí, vůní a barev. Objevte s námi, proč je mexická kuchyně tak oblíbená napříč celým světem, a vyzkoušejte jídla, o kterých jste dosud jen slyšeli.

19. 02. 2024

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Za významností mexické kuchyně stojí především její dlouhá historie, která se datuje až daleko do období před objevením Ameriky Evropany. Základní suroviny vycházejí z toho, co měli domorodci k dispozici. Jednalo se především o zeleninu, prim hrála kukuřice a chilli papričky, které začala doprovázet rajčata, fazole, avokádo, ale také tykve či kakao. S kolonizací došlo k velkým změnám i v mexické kuchyni, kterou obohatila pšenice, rýže a především maso – pečené vepřové a hovězí.

Jak vypadá typické mexické jídlo?

Kuchyně v Mexiku je charakteristická svou pálivostí, barevností, čerstvostí a rozmanitostí. V každém regionu země máte možnost ochutnat zcela jiné typické jídlo. To nejlepší tradičně ochutnáte v pouličních stáncích a bistrech, která jsou obvykle rodinnými podniky. Na počkání vám vykouzlí lahodné tacos, quesadillu či jiné tradiční pokrmy přímo na místě z čerstvých surovin a dle vlastní receptury.

Která mexická jídla si určitě nesmíte nechat ujít?

Tacos 🌮

Jedním z nejtypičtějších mexických pokrmů jsou rozhodně tacos. Základem je placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky, na kterou se postupně vrší jednotlivé ingredience – pečené či dušené maso (může být vepřové, kuřecí, hovězí, ale v některých částech Mexika místní používají i ryby či mořské plody), omáčka podle výběru, fazole a mnoho dalších přísad, které si zákazník může zvolit dle chuti, například zelí, koriandr, okurky ad.

V Mexiku se tacos typicky podávají v tzv. taquerías a jejich provedení se liší podnik od podniku, recept od receptu.

Nachos 🌽

Mexické nachos nejsou jen kukuřičné chipsy. Tento pokrm je typickým mexickým jídlem zejména v regionu Coahuila a jeho základem jsou kukuřičné lupínky, které se podávají s čedarem, kousky masa, fazolemi, kečupem a majonézou.

Nachos

Quesadilla 🌶️

S quesadillou se setkáte především v okolí hlavního města. Jedná se o dvě tortilly naplněné směsí, která se podobně jako tacos liší podle lokality. Nejčastěji se podává se sýrem, směsí masa a koření, které se říká picadillo, bramborami, salámem chorizo či papričkami jalapeño.

Pozole 🍲

Méně známým, ale neméně výborným jídlem je polévka pozole. Její příprava je náročnější, ale stojí to za to. Základem jsou hominy, což je speciálně upravená sušená kukuřice, dále vepřové maso, vývar a topping z různých surovin, používá se především cibule, salát, ředkvičky, avokádo, limetka či chilli papričky. Pozole se podává ve třech variantách – bílé, zelené a červené. Bílé je základní, zelené a červené pozole obsahuje navíc omáčku z takto barevných ingrediencí.

Pozole

Tip: Vykouzlete si mexické jídlo doma. Recepty, které prostě musíte vyzkoušet, najdete v článku Burrito, nachos, quesadilla: Zažijte letní mexickou fiestu.

Omáčky 🫕

V mexické kuchyni hrají důležitou roli omáčky, tzv. salsy. K tacos i jiným mexickým jídlům si obvykle můžete vybrat z několika základních druhů.

  • Salsa verde má konzistenci pasty a jejím základem jsou zelená rajčata a zelené chilli papričky.
  • Salsa roja sestává podle svého názvu z červených rajčat, jejichž chuť doplňuje česnek a koriandr.
  • Pico de gallo vypadá spíše jako salát, dělá se z nadrobno nasekaných rajčat, bílé cibule, koriandru, avokáda, citronové šťávy a zelených chilli papriček.
  • Guacamole představuje nejpopulárnější mexickou omáčku, kterou tvoří rozmačkané avokádo, nakrájená rajčata, cibule, česnek, koriandr a paprička jalapeño.

Mám chuť na mexickou kuchyni

Objednám si

Zdá se vám příprava pokrmů mexické kuchyně příliš náročná? Nechte to na nás. Většinu mexických jídel ochutnáte v autentické kvalitě přímo u sebe doma díky foodora.

Související články

Všechny články

5 praktických tipů, jak ušetřit na jídle

Otázka šetření už dlouhá léta nebyla tak palčivá jako dnes. Ceny potravin rostou strmě vzhůru a nákup na týden vás mnohdy vyjde i na tisícovky korun. Naštěstí stále ještě existuje pár malých fíglů, díky kterým můžete na jídle ušetřit. Co pomůže?

Doma jako v Itálii: Připravte si domácí pizzu, gnocchi i těstoviny

V Itálii chutnají i ty nejobyčejnější pokrmy přímo božsky. A důvod? Péče a láska, které přípravě jídla kuchaři věnují. Užijte si doma tu pravou Itálii a připravte si italskou klasiku poctivě a po vzoru italských matek. Máme pro vás osvědčené recepty, triky a postupy na domácí pizzu, gnocchi nebo těstoviny. 

Topinambury: Nenápadná zelenina výjimečné chuti

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je kořenová zelenina, která roste od podzimu do jara a v poslední době slaví na kulinářské scéně velký návrat. Má jemně oříškovou, lehce nasládlou chuť a báječně se hodí k dušení, pečení i vaření. 

Poke bowl: Recept na oblíbený havajský pokrm

Hravá havajská miska plná chutí a barev. Tak by šla ve stručnosti popsat poke bowl, kterou si oblíbil celý svět. A že k tomu má pádný důvod. Zdravější a lahodnější jídlo pravděpodobně jen tak nenajdete. Jak si připravit poke bowl v domácích podmínkách?

Další článek