Meruňkový koláč jako od babičky

Máloco definuje chuť léta jako čerstvě upečený meruňkový koláč. Obzvlášť pokud si jej dopřejete na zahrádce spolu s šálkem horké kávy. Že se vám také sbíhají sliny? Pojďte si s námi připravit jednoduchý moučník, který potěší chuťové pohárky a vykouzlí sladký úsměv. Jak na meruňkový koláč?

29. 04. 2023

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Všemi milovaný babiččin meruňkový koláč

Babičky to v kuchyni prostě umí. A poctivý meruňkový koláč patří mezi jejich nejvoňavější majstrštyky. Každá babička si sice bedlivě střeží tajemství jeho jedinečné chuti, jedno však mají všechny recepty společné. Jejich základem jsou kvalitní ingredience. Máslo, vejce, mouka a především meruňky.

Pokud máte možnost, sežeňte si meruňky od známých. Na těch ze supermarketu není nic špatného, jen mnohdy nejsou tak sladké a měkké jako ty, které vyrostly na sousedově stromě. Pomalé dozrávání během letních slunečných dní je to, co vykouzlí šťavnatou chuť meruněk. V moučníku pak udělají takovou parádu, že se budete s talířkem opakovaně vracet pro další kousek.

Co se týče mouky, vajec a másla, nebojte se sáhnout po ingrediencích v biokvalitě. Případně zajděte na trhy či nejbližší farmu nebo znovu oslovte své známé. Věřte nebo ne, ale jsou to právě kvalitní suroviny, které dělí koláče na dobré a luxusní. A vy rozhodně chcete tu druhou variantu.

Babiččin meruňkový koláč – recept

  • 300 g hladké mouky
  • 400 g meruněk
  • 200 g plnotučného tvarohu
  • 130 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 2 větší vejce
  • 140 ml plnotučného mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka skořice

recept na meruňkový koláč

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 stupňů.
  2. V míse smíchejte všechny suché ingredience.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo, mléko a vejce a vše důkladně promíchejte.
  4. Formu vyložte pečícím papírem a nalijte do ní těsto.
  5. V menší misce smíchejte tvaroh a vanilkový cukr. Vzniklý krém lžičkou přendejte na těsto.
  6. Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na kostičky. Jimi následně posypte připravený koláč.
  7. Koláč vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut.

Meruňky: Superpotravina plná vitaminů

V současnosti je superpotravina velmi skloňovaným pojmem. Milovníci zdravé stravy hledají superpotraviny především v zahraničním sortimentu. Málokdo však ví, že Česko rovněž oplývá vitamíny a minerály naditými potravinami. A jednou z nich jsou právě meruňky.

Dokonale zralé meruňky jsou sice sladké, navzdory tomu však obsahují nízký podíl cukru i málo kalorií. Skrývají také nemalé množství karotenoidů, ty dodávají meruňkám jejich typickou oranžovou barvu. Meruňky rovněž obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C a kyselinu listovou. Z minerálů můžeme jmenovat například železo, draslík či hořčík. Meruňky jsou zkrátka zdravou dobrotou, kterou na svém talíři chcete mít.

Hrnkový meruňkový koláč s drobenkou – recept

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 kostka másla
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 1 kg meruněk
  • 1 lžička skořice

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 stupňů.
  2. Ve větší míse smíchejte kypřící prášek, cukr a máslo. Dlaněmi vypracujte drobenkové těsto. Z něj následně odeberte 3 hrsti a dejte je stranou.
  3. Do mísy se zbylým těstem přidejte skořici, vejce a mléko a vše důkladně promíchejte.
  4. Kulatou formu vyložte pečícím papírem a nalijte do ní polovinu těsta.
  5. Meruňky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. Poté je naskládejte na těsto ve formě a zalijte druhou polovinou těsta.
  6. Koláč posypte drobenkou a pečte jej přibližně 40 minut.

TIP: Chcete s drobenkou krapet zaexperimentovat? Mrkněte na recepty na nejrůznější drobenky v našem starším článku.

Jak zpracovat meruňky

Upéct koláč rozhodně není jediný způsob, jak zpracovat meruňky. Máte-li doma větší množství meruněk, zkuste je třeba zavařit. Oblíbené jsou meruňkové marmelády, které vám jistě přijdou vhod v období Vánoc, kdy jimi můžete pomazat linecké cukroví nebo vánočku. Nic nezkazíte ani tím, když z meruněk vykouzlíte domácí kompot. Pokud se vám ale během letních dní nechce stát v kuchyni, jednoduše meruňky zamrazte a dopřejte si je kdykoliv v průběhu následujících měsíců.

Francouzský meruňkový koláč – recept

  • 75 g hladké mouky
  • 400 g meruněk
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 50 ml kvalitní whisky
  • 70 g cukru
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Omyjte a vypeckujte meruňky. Poté je nakrájejte na poloviny.
  3. Připravte si menší kulatou formu. Tu vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Na dno formy poté vyskládejte půlky meruněk řezem dolů.
  4. Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Poté přidejte mléko, smetanu, whisky, vanilkový extrakt a sůl a důkladně promíchejte.
  5. Na závěr do těsta přidejte mouku. Těsto šlehejte do té doby, dokud nebude hladké.
  6. Směsí přelijte meruňky a formu vložte do trouby.
  7. Koláč pečte přibližně 35 minut.

Který z receptů na meruňkový koláč vás zaujal nejvíce? Ať už vsadíte na kterýkoliv z nich, jistě vám zpříjemní odpolední siestu v rodinném kruhu.

Související články

Všechny články

Domácí zmrzlina: To nejsladší osvěžení

Není nad poctivou domácí zmrzlinu. Můžete si ji vyladit na míru svým chutím a především víte, co obsahuje – žádné emulgátory, umělá sladidla ani aromata. Její příprava navíc není tak složitá, jak se může na první pohled zdát. A dokonce se obejdete i bez zmrzlinovače. Inspirujte se našimi tipy a připravte si lahodné letní osvěžení.

5 receptů na dokonalé muffiny

Z trouby se line omamná vůně roztékající se čokolády a cukru. Sliny už se sbíhají na pořádnou porci sladkého. Že netušíte, o čem je řeč? Přece o lahodných muffinech! Upečte si je hned na pět způsobů.

Raw kuličky aneb Vánoční cukroví trochu jinak

Chcete letos připravit o něco zdravější vánoční pohoštění? Rozmanitost chutí, barev a ingrediencí raw kuliček vás dostane!

Upečte si dýňovou buchtu ve zdravé verzi

Podzim už nezadržitelně klepe na dveře a sezóna dýní už je také v plném proudu. Dýně je navíc skvělá podzimní surovina, ze které můžete vykouzlit jak slané, tak i sladké dobroty. Já mám pro vás tentokrát recept na dokonale nadýchanou zdravou dýňovou buchtu, která je za 30 minut hotová a bez vážení. Jako odměrka vám totiž postačí pouze lžíce.

Další článek