Máte v rodině vegetariány i masožravce? Připravte sobotní oběd, který uspokojí všechny

Připravujete víkendový oběd, kde se u stolu sejde několik typů strávníků? Neřiďte se žádnými svazujícími pravidly. Radost z jídla je to, co máme všichni společné, ať už vyznáváme paleo, raw, nebo veganskou…

23. 04. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Připravujete víkendový oběd, kde se u stolu sejde několik typů strávníků? Neřiďte se žádnými svazujícími pravidly. Radost z jídla je to, co máme všichni společné, ať už vyznáváme paleo, raw, nebo veganskou stravu. Máme pro vás inspiraci, jak uvařit menu, ve kterém si na maso nikdo ani nevzpomene.

Lahodná krémová polévka

Polévka je grunt každého rodinného oběda. Báječně zastoupí předkrm a hravě najdete takovou, na které si pochutnají vegetariáni i masožravci. Vsaďte na hedvábně hladké krémy s bohatou posypkou. Taková hrášková polévka je ideálním adeptem. Můžete ji připravit den předem a zároveň je snadné ji servírovat ve velkém stylu. Ozdobte ji v troubě praženou cizrnou, řeřichovými klíčky a ředkvičkami. Tenhle mix vytvoří na talíři krásný barevný kontrast. Chcete-li ukázat svůj kuchařský um, přidejte do ní ztracené vejce.

Tip: Využijte náš osvědčený trik na přípravu ztraceného vejce z našeho článku o vaření vajec. 

Bezmasý oběd pro všechny? Inspirujte se v Itálii

Na hlavní chod oběda je nejlepší vybrat taková jídla, která miluje zkrátka každý. A těstoviny jsou jedním z nich. Uvařit je můžete na stovky bezmasých způsobů, základem dokonalé Itálie na talíři jsou totiž čerstvé těstoviny. Domácí tagliatelle dodají pokrmu na svátečnosti a vy za ně sklidíte nejednu pochvalu. 

Příprava těstovin vlastníma rukama není nic složitého Na vál si prosejte 500 g hladké mouky typu 00, udělejte v ní důlek a vyklepněte do něj 5 vajec. Začněte těsto zpracovávat, zakápněte lžící olivového oleje a zhruba 10 minut se věnujte hnětění. Poté nechte těsto alespoň 30 minut odpočívat zabalené v utěrce. Nakonec těsto protlačte strojkem na nudle nebo vyválejte a nožem nakrájejte na 0,5 cm široké nudle. V osolené vodě je pak stačí vařit 4 minuty. Čerstvé tagliatelle perfektně ladí s jednou z omáček, které svou domovinu proslavily. Ať už vsadíte na arrabiata, puttanesca, nebo alla norma, u stolu po mase nikdo ani nevzdechne.

Dezert: Sladká tečka na závěr

Skvělým jednoduchým dezertem, který není po obědě příliš těžký na žaludek, je zmrzlina. Stejně jako polévku si ji připravíte den předem. Náš tip na banánovou zmrzlinu je asi ten nejjednodušší recept na světě. Stačí zmrazit banány, rozmixovat je a máte hotovo. S chutí si ale můžete v tomto případě vyhrát na tisíc způsobů. Do směsi přimíchejte kapku bourbonu, datlového sirupu, kakao nebo třeba ořechy. V přípravě domácí zmrzliny se zkrátka fantazii meze nekladou.

Sešli se vám u stolu vegetariáni, masožravci i vegani? Nechte každého z hostů objednat si takový oběd, na který má zrovna chuť.

Související články

Všechny články

Zero waste v kuchyni aneb Jak zužitkovat zeleninu od kořene až po nať

Víte, že až 45 % ovoce a zeleniny se nikdy nesní, ale skončí v koši? Ať už v podobě natí, slupek, nebo přezrálých banánů. Omezit zbytečné plýtvání potravinami je přitom docela snadné. Inspirujte se našimi tipy a začněte třeba hned zítra. 

Potraviny bohaté na bílkoviny, které prospějí nejen vegetariánům

Neodolatelná hlíva ústřičná aneb 5 vege receptů i pro milovníky masa

Hlíva je v kuchyni všestrannou surovinou, která kraluje stovkám receptů. Báječně chutná pečená, vařená i restovaná. Je to zkrátka skvělá ingredience pro přípravu bezmasých jídel, která vás zasytí a na nichž si navíc náramně pochutnáte.

Cheesecake z kozího sýru s šalotkový chutney od Pavla Berkyho

Kozí sýr je delikatesa, která si jistě zaslouží naši pozornost. Hodí se do pomazánek, salátů, sendvičů, omelet i do sladkých pokrmů. Jaký recept z kozího sýru pro vás připravil všestranný Pavel Berky?

Další článek