Kuře na paprice jste pravděpodobně poprvé ochutnali na návštěvě u babičky, nebo ve školní jídelně. Jídlo oplývá delikátní chutí i vůní, a i když se může na první pohled zdát, že se jedná o složité kuchtění, opak je pravdou. Jak si připravit domácí kuře na paprice za pár minut?
Potrpíte si na českou klasiku a kuře na paprice patří k vaším oblíbeným jídlům? Pak si v tomto článku skutečně přijdete na své!
Kde se vzalo kuře na paprice?
Kuře na paprice patří k oblíbeným českým jídlům, nicméně jeho kořeny sahají za naše hranice. Lahodná papriková dobrota nevznikla nikde jinde než v Maďarsku, konkrétně v Rakousko-Uhersku, kde dostala název „paprikás csirke“. Do češtiny bychom to mohli přeložit jako kuřecí paprikáš.
V 19. století se recept rozšířil po celém císařství, kde bylo kuře na paprice označováno německy „Paprikahendl“. Postupně se oblíbené jídlo dostalo i do kuchyní našich babiček a maminek.
Jak se dělá kuře na paprice?
Kuře na paprice je pokrmem, ke kterému vám stačí jen pár ingrediencí. Tou základní je kuřecí maso. Některé kuchařky vám budou říkat, že pro tento recept se nejlépe hodí celá kuřecí stehna, jiné dávají přednost těm vykostěným, nebo dokonce prsíčkům. Vše se pochopitelně odvíjí od chuti strávníka, nicméně ve tradičním receptu se objevují nevykostěná kuřecí stehna.
Dále budete potřebovat silný kuřecí vývar, který dodává kuřeti na paprice jeho výraznou chuť. Do nákupního košíku přihoďte i smetanu ke šlehání, cibuli a hladkou mouku. A pochopitelnou nezbytností je sladká paprika, bez které by recept zkrátka neměl tu správnou šťávu.
Recept na kuře na paprice
- 1 kg kuřecího masa (mohou být prsa či celá stehna)
- 2 větší cibule
- 500 ml kuřecího vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 lžičky soli
Postup:
Připravte si větší kastrol, vložte do něj máslo a nechte jej na mírném stupni rozehřát. Kuřecí maso zlehka opečte z obou stran a následně ho přemístěte do talíře. Nevadí, že není uvnitř zcela propečené, cílem je, aby se zatáhlo. Do másla přidejte cibuli a nechte ji zezlátnout. Přisypte mouku a sladkou mletou papriku a důkladně promíchejte. Směs zalijte kuřecím vývarem a vložte do ní připravené kuřecí maso. Vše osolte a nechte na nízkém stupni táhnout přibližně hodinu.
Po uplynutí času vyjměte kuřecí maso zpátky na talíř a nechte ho chvilku vychladnout. Poté jej „natrhejte“ vidličkami nebo pokrájejte na menší kousky. Omáčku bez masa rozmixujte mixérem do hladka. Na závěr do ní vložte maso zpět a promíchejte. Podávejte s přílohou dle vlastního výběru.
Jaká příloha ke kuřeti na paprice je nejlepší?
Mnoho hospodyněk si láme hlavu s tím, jestli je lepší ke kuřeti na paprice připravit spíš kolínka, nebo houskový knedlík. Správná odpověď na tuto otázku neexistuje a vše tudíž závisí na chutích strávníka a také na praktičnosti. Pokud je kuře na paprice oblíbenou večeří vaší čtyřčlenné rodinky, pak k ní s největší pravděpodobně nebudete pokaždé připravovat domácí knedlík. Obzvlášť když těstoviny máte hotové za několik minut. Navíc jsou kuchařky, které připravují kuře na paprice s bramborami či rýží. Maďarská příloha je v našich končinách ještě o něco netradičnější a říká se jí nokedli, což jsou v podstatě noky připravené z mouky a vejce.
Recept na rychlé hrnkové knedlíky
- 2 hrnky hrubé mouky
- 2 hrnky plnotučného mléka
- 4 rohlíky
- 4 vejce
- sůl
- máslo na vymazání hrnečků
Postup:
Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a vložte je do větší mísy. Přidejte žloutky, sůl, hrubou mouku a mléko a vše důkladně promíchejte. Z bílků vyšlehejte sníh a pomalu jej přidejte do těsta na knedlíky. Připravte si několik hrníčků a ty vymažte máslem. Postupně je plňte přibližně do 2/3 těstem na knedlíky.
Na plotnu položte větší hrnec a přidejte do něj vodu tak, aby sahala zhruba do poloviny. Následně vložte hrnečky s knedlíky, přiklopte pokličkou a vařte přibližně 30 minut. Nakonec vyndejte hrnečky, nechte je chvilku odstát a poté z nich vyklopte knedlíky.
Jaká je vaše oblíbená příloha ke kuřeti na paprice? Zkuste ji příště vynechat a nahraďte ji třeba něčím, co jste si k téhle dobrotě nikdy nedali.
Milujete knedlíky a chcete si je připravit i na jiný způsob? Mrkněte na náš starší článek o knedlících na slano i na sladko.