Recept na luxusně nadýchaný mazanec

Mazanec patří k Velikonocům stejně jako pomlázka nebo malovaná vajíčka. Nenechte se zahanbit, upečte také jeden a dostůjte tak této krásné tradici.

12. 02. 2023

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Velikonoční svátky jsou spjaty s mnoha křesťanskými zvyky, které se postupem času staly našimi národními tradicemi. Na odekorovaném slavnostním stole tak kromě pečeného beránka, nádivky s kopřivami a barvených vajíček nesmí chybět ani křupavý, dozlatova upečený velikonoční mazanec. Kde se tato krásná tradice vzala, jak ji prožívali naši předkové a který recept vás dovede k tomu nejlepšímu mazanci?

luxusně nadýchaný mazanec

Tip: Chystáte se péct mazanec a chybí vám některé z ingrediencí? Objednejte si vše potřebné na Dáme market.

Historie oblíbeného mazance

Dříve se na velikonoční svátky všichni opravdu těšili – velikonoční neděle byla po čtyřicetidenním jarním půstu totiž prvním dnem, kdy se lidé mohli pořádně najíst. A tento zlatavý bochánek ze sladkého kynutého těsta na prostřených stolech rozhodně nemohl chybět. Hospodyně zadělávaly těsto vždy na Bílou sobotu a po vykynutí vršek bochníku nařezávaly do tvaru kříže, který připomínal Kristovu oběť. O velikonoční neděli se pak krásný zlatavý mazanec odnášel do kostela k posvěcení čili svatému pomazání, z čehož pravděpodobně vznikl i samotný název mazanec.

mazanec velikonoce

Tip: Chcete kromě tradičního mazance upéct i jiné velikonoční dobroty? Mrkněte do našeho staršího článku, ve kterém najdete recept na výborné jidáše.

Co se dává do mazance?

Jelikož se mazanec již za starých časů na rozdíl od dalších obřadních pečiv skládal z poměrně nákladných ingrediencí, jako jsou cukr, tvaroh a droždí, nemohlo si ho dovolit každé hospodářství. V mnoha domácnostech chyběl především cukr, a tak jej hospodyně často zkrátka vynechaly. Posvěceným mazancem se většinou uctívaly návštěvy do domu a hospodyně pečlivě hlídaly, kdo po jakém mazanci sahá. Čeledín si tak nikdy nepochutnal stejně jako například vzácnější návštěvy, kterým byly do těsta přidávány další dobroty jako rozinky, mandle nebo kandované ovoce.

Kynutý mazanec - recept

  • 250 g hladké mouky
  • 80 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 110 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru moučky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 80 g změklého másla
  • 2 špetky soli
  • 1 lžička nastrouhané kůry z bio citronu
  • 1 vejce
  • 50 g nasekaných mandlí
  • vejce na potření
  • 50 g rozinek či kandovaného ovoce

Postup

  1. V čisté a osušené míse smíchejte polohrubou a hladkou mouku. Udělejte v ní důlek, vlijte do něj zhruba 2/3 připraveného mléka a rozdrobte droždí.
  2. Do mléka ze stran pomalu přimíchávejte mouku, dokud nevznikne řídké těstíčko. Jeho povrch lehce posypte hladkou moukou a zhruba půl hodiny nechte na teplém místě stát, aby vzešel kvásek.
  3. Když je kvásek připravený, přidejte do mísy všechny zbývající ingredience (trochu mandlí si nechte stranou) i zbytek mléka a vypracujte vláčné těsto. Poté těsto v míse zakryjte utěrkou a opět dejte do tepla odpočinout.
  4. Z odpočatého těsta vypracujte úhledný bochánek, dejte ho na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech, přikryjte utěrkou a nechte ještě zhruba hodinu a půl kynout. Pokud se vám po hodině a půl zdá stále málo nadýchaný, můžete ho nechat odpočívat klidně i další hodinu.
  5. Vrch vykynutého mazance nakrojte do kříže, potřete vajíčkem, lehce posypte mandlemi a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Takto pečte zhruba 45 minut, dokud není bochánek krásně zlatavý. Upečený mazanec poznáte tak, že když do něj píchnete špejlí, těsto se na ni nepřilepí.

Recept na tvarohový mazanec

Pokud preferujete vláčné, táhlejší těsto a svěží nádech, tvarohový mazanec vás dostane do kolen. Kouzlo tkví v drobné inovaci, která mazanci ponechává jeho přirozený vzhled, nepopře tradici, ale zároveň pokrmu dodá na lehkosti. Recept je velmi jednoduchý, časově nenáročný a výborně poslouží například tehdy, když zrovna nemáte po ruce droždí. Díky tvarohu pečivo taktéž vydrží mnohem déle čerstvé.

Tvarohový mazanec - recept

  • 500 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g změklého másla
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 15 g kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
  • 50 g rozinek máčených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • vejce na potření

Postup

  1. V čisté míse utřete změklé máslo s cukrem. Přidejte vejce a žloutek a následně postupně vmíchejte tvaroh. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva, citronovou kůru, slité rozinky a část nasekaných mandlí. Ze směsi vypracujte hladké, pružné těsto, ze kterého vytvarujte mazanec.
  2. Bochánek přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nařízněte ho do kříže, potřete vajíčkem a posypte zbytkem mandlí. Vložte ho do trouby vyhřáté na 160 °C a opět pečte zhruba 45 minut dozlatova. Po upečení nechte mazanec vychladnout a zabalte ho do utěrky či potravinové fólie, ve které ho nechte den nebo dva odpočinout a rozležet.

Tak co myslíte, může mazanec chybět na některé z velikonočních tabulí? Upečte doma taky takový krásný kulaťoučký bochník a pohostěte všechny návštěvy. Ať už vsadíte na klasický recept nebo se rozhodnete trochu zaexperimentovat, výsledek se s úspěchem nemine!

Související články

Všechny články

Drobenka: Recept na sladkou korunu koláčů

Drobenkový koláč milují snad všichni a v českých kuchyních je stálicí, která nikdy nezklame. Modernější pojetí drobenky, crumble, je pak přímo oslavou drobenky, protože jde rovnou na věc a nepáře se s těstem. Jak připravit dokonalou drobenku i z celozrnné mouky?

Nejlepší víkendová snídaně? Belgické vafle

Pravé belgické vafle jsou lehké, krásně nadýchané a plné máslové chuti. Tyhle nebeské vafle ale nejsou o moc složitější než naše lívance. Stačí vaflovač, pár obyčejných přísad a fíglů, které jsme pro vás sepsali na následujících řádcích. 

Recept na bábovku: Tradiční sladká dobrota ve 3 chutných verzích

Milujete bábovku? Pak si v dnešním článku přijdete na své. Bábovka totiž rozhodně nemusí být jen "mramorová" nuda. Můžete si ji vytunit podle svého.

Recept na dokonalé brownies

Recept na brownies existuje hned několik. Připravili jsme pro vás jak ten tradiční, tak i zdravější verzi tohoto lahodného dezertu.

Další článek