Letní zázrak jménem sorbet

Také v horkých letních dnech toužíte po chutném a osvěžujícím ochlazení? Ovocné sorbety všeho druhu vás rozhodně nezklamou!

22. 05. 2022

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Božský sorbet přímo z Olympu

Sorbet můžeme v podstatě považovat za takového praotce zmrzliny, skládá se totiž ze základních, čistých surovin – z cukru a ovoce. Jeho historie sahá až do starověkého Řecka, kde prý pro přípravu používali led ze samotného Olympu. Nepředstavoval jen chuťově vyvážené potěšení, sorbet byl napříč historií ceněn i pro schopnost nastartovat a urychlit trávení. Proto se tato mražená ovocná směs často podávala z ryze praktických důvodů po těžších pokrmech, aby strávníkům co nejrychleji slehlo.

Tip: Připravujete sorbet a chybí vám jedna ze základní ingrediencí? Nezoufejte a vše vyřešte na Dáme Market.

Doma, snadno a rychle

Ačkoli na sorbet v různých podobách narazíte i v těch nejluxusnějších restauracích, s minimem práce a ingrediencí si jej vyrobíte i doma. Je jednoduchý i rychlý na přípravu a ještě můžete touto cestou zpracovat přebytečné sezónní ovoce ze zahrady. Použít lze téměř cokoli – od klasických českých plodin, jako jsou maliny, jahody, meruňky, švestky nebo lesní ovoce, až po exotické druhy, zkuste například mango, kiwi, banán nebo všechny možné citrusy.

Stejně tak máte volnou ruku při výběru sladidla. Pokud preferujete zdravější variantu, zvolte místo cukru javorový sirup nebo med, a jestliže milujete čistou, ač o něco kyselejší chuť ovoce, doslazovat nemusíte vůbec.

Chybí mi suroviny

Jak na domácí sorbet

Při přípravě domácího sorbetu se můžete vydat dvěma cestami. V prvním případě čerstvé ovoce před samotným mixováním nakrájejte na kousky a nechte zmrazit. Jediným zádrhelem, který u tohoto postupu může nastat, je přemražení nebo naopak nedomražení zpracovávaného ovoce, kvůli čemuž pak při mixování nedocílíte dokonalé struktury a konzistence. Ovoce tedy doporučujeme nechat v mrazáku zhruba 5 až 6 hodin a pak ho velmi pomalu a s lehkostí rozmixovat.

Při přípravě sorbetu lze ovšem postupovat ještě trochu jinou cestou. Ovoce můžete nejprve svařit s vodou, vytvořit dřeň a tu dát následně zmrazit. Tato varianta sice úplně neodpovídá původní receptuře, výsledek je ovšem o něco jemnější a především ho lze v mrazáku uchovávat klidně celý rok.

S alkoholem nebo bez něj

V horkých letních dnech vás sorbet nejen osvěží, ale také může zaujmout místo krále večírků a zahradních grilovaček. S minimem ingrediencí totiž zvládnete vykouzlit nespočet barevných a chuťových kombinací. Stačí si dopředu namrazit nejrůznější tuzemské i exotické kusy ovoce, připravit bar s oblíbenými druhy alkoholu a pak už jen vše mixovat dle chuti a přání hostů. Kromě tvrdšího alkoholu zkuste do sorbetu přidat i jemnější likér a nezapomeňte si pohrát i se samotným servírováním – podávejte ho ve vysokých skleničkách na nožičce s krátkými brčky a dalšími ozdobami.

Honí mě mlsná

OBJEDNÁVÁM

Famózní jahodový sorbet

Jahodový sorbet jednoznačně patří mezi nejoblíbenější sorbety po celém světě. Ovocnou směs můžete před mrazením přecedit, nicméně drobná zrníčka v jahodách přispějí k lehké hrubosti výsledné struktury. Pokud sorbet připravujete z čerstvých, krásně zralých jahod ze zahrady, odměnou vám bude navíc plná chuť, které s kupovanými jahodami dosáhnete jen zřídkakdy. Tak počkejte na první sklizeň a pozvěte své přátele na nezapomenutelné odpolední soaré.

Recept na jahodový sorbet

  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml vody
  • 500 g čerstvých jahod
  • lžička citronové šťávy
  • 0,4 dl vodky či oblíbeného likéru (do alkoholické verze)

Postup

  • Připravte si menší nerezový hrnec. Nalijte do něj vodu, přisypte cukr a na mírném stupni ho nechte rozpustit. Když je cukr zcela rozpuštěný, vsypte na kousky nakrájené jahody a za stálého míchání chvíli provařte, než se jahody propojí s tekutinou.
  • Další postup se bude odvíjet od toho, zda toužíte po dokonale hladké, nebo trochu hrubší struktuře. Vždy je dobré rozvařené pyré přecedit, záleží ale na tom, jak hrubé síto použijete. Pokud vám pár zrníček v sorbetu nevadí, klidně postačí klasický cedník, přes který pyré propasírujete do čisté misky.
  • Do směsi vmíchejte lžičku citronové šťávy. Poté misku zakryjte potravinovou fólií a zhruba na 2 až 3 hodinky uložte do mrazáku. Když je směs zmražená, přichází čas na její vymíchání. K tomu můžete použít zmrzlinovač, jestliže ho ale nevlastníte, klidně použijte klasický šlehač. Na nejnižší stupeň otáček sorbet krásně dohladka promíchejte a na závěr můžete přilít panáka vybraného alkoholu.
  • Takto připravený sorbet okamžitě podávejte ve vysokých skleničkách na margaritu nebo znovu zakryjte fólií a uložte do mrazáku.

Potřebuji osvěžit

OBJEDNÁVÁM

Nezapomenutelný meruňkový sorbet

Pokud vás jahodový sorbet zrovna neláká nebo chcete zkusit obměnu, máme pro vás další tip. Meruňky jsou jedním z nejtypičtějších českých druhů ovoce a v období sklizně je najdeme snad na každém třetím ovocném stromě. Výhodou je jejich velikost, pro přípravu zmrzliny jich tak nespotřebujete mnoho. Tento meruňkový sorbet si připravíme podle klasické receptury, uvidíte, která z technik vám sedne lépe.

Recept na meruňkový sorbet

  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 500 g čerstvých meruněk
  • půl lžičky citronové šťávy
  • cca 8 kostek ledu
  • pár lístků čerstvé máty na dozdobení

Postup

  • Meruňky očistěte, omyjte, vypeckujte a každou půlku překrojte na čtvrtiny. Takto přichystané ovoce dejte na zhruba 5 hodin do mrazáku.
  • Poté, co se na kouscích meruněk vytvoří jemná ledová krusta, nasypte do mixéru kostky ledu, přidejte citronovou šťávu a párkrát promixujte.
  • Následně přihoďte mražené meruňky, přidejte javorový sirup a na mírný stupeň mixujte dohladka, až se všechny ingredience důkladně propojí.
  • Takto připravený sorbet ihned servírujte ve vysokých sklenicích se lžičkou a lístkem čerstvé máty.

Tak co, pro jakou variantu jste se rozhodli? Ať tak či onak, osvěžení a skvělý kulinářský zážitek vás rozhodně nemine.

Související články

Všechny články

Perník na plech: Jablečný, cuketový i ten s ořechy

Kdo by nemiloval perník? Je vláčný, plný kořenité chuti a zdobený čokoládou, která vás zahřeje. A co je nejlepší: je upečený raz dva. Domov rázem provoní lahodnou vůní a navodí tu správnou hygge atmosféru, ať už za okny září sluneční paprsky, nebo zuří plískanice. Jeho přípravu zvládnou i ti nejmenší kuchaři.

Medovník: Recept na všemi oblíbený dort

Málokterý zákusek se na české gastronomické scéně těší takové popularitě jako medovník. Tenké medové pláty objímají lehký a slaďoučký krém, to vše proloženo mletými oříšky. Jak si takový lahodný medovník připravit v domácích podmínkách a jaký je rozdíl mezi medovníkem a marlenkou?

Jak si udělat domácí croissant a francouzský toast?

Není lepší způsob, jak začít den, než dokonalou snídaní. V zemi Galského kohouta jsou rána plná sladkého pečiva a dobré kávy. Inspirujte se našimi recepty a připravte si snídani ve francouzském stylu. 

Recept na luxusně nadýchaný mazanec

Mazanec patří k Velikonocům stejně jako pomlázka nebo malovaná vajíčka. Nenechte se zahanbit, upečte také jeden a dostůjte tak této krásné tradici.

Další článek