Léto s sebou přináší jeden večírek za druhým a člověk by měl umět o sebe druhý den pečovat. Jedním z příkladů může být chutná a výživná česnečka. Jak si připravit tento zázračný lék kocoviny i drobných chorob v pohodlí domova?
Milujete polévky? A umíte si uvařit poctivou a vymazlenou česnečku? Dnes pro vás máme recept na tento legendární vyprošťovák, který postaví na nohy i toho nejunavenějšího účastníka párty.
Česnek a jeho zázračné léčivé účinky
Česnek považují mnozí lidé za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má totiž silné antibakteriální a antivirové účinky a působí pozitivně na imunitu. Dokonce je vědecky prokázáno, že česnek snižuje riziko aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění. Pokud jste si tedy doposud ťukali na čelo pokaždé, když jste viděli souseda, jak si dává k snídani stroužek česneku, možná byste se k němu měli přidat. Je to trochu drsnější metoda zvyšování imunity, nicméně v této formě je česnek nejúčinnější. Do jídelníčku ho ale můžete zařadit i jinou cestou, třeba ve formě pomazánek.
Nechce se vám vyvařovat a jediné, po čem toužíte je polévka až do postele? Aktuálně máme dopravu zdarma na vybrané restaurace v Praze a Brně. Tak neváhejte a objednejte si svůj lék na kocovinu přes aplikaci nebo web Dáme jídlo.
Recept na domácí česnečku
- 1 litr kuřecího vývaru
- 10 g másla
- 1 cibule
- 1 vejce
- 3 větší brambory
- sůl
- pepř
- majoránka
- 8–10 stroužků česneku
Postup:
Připravte si větší kastrol, vložte do něj máslo a nechte jej na plotně rozehřát. Poté přidejte cibuli a orestujte ji, dokud nezesklovatí. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostičky.
Cibuli zalijte kuřecím vývarem a přidejte na kostičky nakrájené brambory. Polévku osolte, opepřete a okořeňte majoránkou a nechte ji cca 10–15 minut povařit. Jakmile zjistíte, že jsou brambory měkké, přidejte do polévky rozklepnuté vejce a vařte ji dalších 5 minut. Poté polévku sundejte z plotny a na úplný závěr do ní přidejte prolisovaný česnek.
Základem poctivé česnečky je kvalitní česnek
Účinnost česnečky se odvíjí od kvality česneku, který použijete. V ideálním případě vsaďte na český česnek. Mějte však na paměti, že rozhodně neplatí, že by náš česnek byl pětkrát účinnější než ten zahraniční.Většinou má maximálně dvojnásobnou sílu. Pochopitelně čím více stroužků do polévky přidáte, tím účinnější „lektvar“ uvaříte. A pokud nechcete přijít o všechny cenné vysušené látky, které česnek nabízí, pak jej netřete kovovými nástroji. Ideálně položte utřený nebo rozmačkaný česnek na talíř těsně před konzumací polévky a zalijte jej vývarem ze zeleniny či masa.
Toužíte po krapet silnější polévce? Mrkněte na náš starší článek o pomalu taženém vývaru a uvařte si česnečku, na kterou jen tak nezapomenete.
Recept na krémovou česnečku
- 20 g másla
- 1 velká cibule
- 20–25 stroužků česneku
- 4 brambory
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml plnotučného mléka
- 100 ml smetany na vaření (30%)
- sůl
- pepř
- 2 snítky čerstvého tymiánu
Postup:
Do kastrolu vložte máslo a nechte jej na plotně zpěnit. Mezitím si nakrájejte cibuli na malé kostičky a poté ji přidejte do rozehřátého másla. Trochu ztlumte intenzitu plotýnky a přisypte prolisovaný česnek. Jakmile se česnek rozvoní, zalijte polévkový základ vývarem.
Nakrájejte brambory na menší kostičky a přihoďte je do hrnce s polévkou. Polévku také okořeňte solí, pepřem a nasekaným tymiánem. Poté ji nechte vařit přibližně 15–20 minut. Jakmile budou brambory měkké, vložte do polévky tyčový mixér a rozmixujte všechny ingredience do hladka. Na závěr pomalu přilijte mléko a smetanu ke šlehání a dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
Už víte, kterou česnečku si uvaříte při další kocovině? Dopřát si ji ale můžete i kdykoliv jindy, když vás přepadne chuť. A malý tip na závěr? Připravte si do česnečky i pár křupavých chlebových krutónů a sýr. S nimi bude polévka ještě o špetku lepší.