A co je na Costa Coffee speciálního?
Costa Coffee pochází z Velké Británie a o vznik kávy se postarali bratři Sergio a Bruno Costové, kteří svou první kávou směs nejprve prodávali místním restauracím a až o pár let později si troufli otevřít svou vlastní kavárnu. Zajímavé je, že v pražírnách se dodnes tato unikátní směs vyrábí.
Pomalu a dlouho. Přesně tímto způsobem se praží kávová zrna, aby bylo dosaženo určitého standardu. Pomalým pražením se ze zrn vyextrahuje jejich typická chuť a aroma. Pražení se zastavuje až ve chvíli, kdy se na povrchu zrn objeví přírodní oleje. Díky olejům v nich zůstane vše podstatné až do doby, než jsou čerstvě umlety přímo v kavárně.
Přesto dokonalá káva nestačí k tomu, aby byl výsledný kávový nápoj perfektní. Důležitou roli v Costa Coffee hrají také baristé, kteří musí mít smysl pro detail a být vyškoleni. Pro představu, předtím než baristé začnou servírovat kávu na ostro, připraví cvičně v průměru 1000 šálků kávy. Odbornost baristy zjistíte podle zrnek kávy, které má na svém límečku. Jedno zrnko znamená, že pro vás chystá kávu vyškolený barista, dvě zrnka jsou určena pro baristu s titulem Maestro, což je nejvyšší ocenění. Costa Coffee pro své baristy pořádá každoročně soutěž Barista roku. Soutěží chtějí oslavit nejen umění přípravy kávy, ale také práci jejich zaměstnanců. Tato událost může být zároveň velkou motivací pro baristy, aby své dovednosti neustále zdokonalovali.
Costa Coffee se navíc snaží o to, aby lidé, kteří pro ně kávu pěstují, měli lepší život. Proto se zavázali k tomu, že káva musí pocházet z certifikované produkce Rainforest Alliance. Tato mezinárodní nezisková organizace přispívá nejen ke zlepšení podmínek pěstitelů kávy v zemích třetího světa, ale také učí farmáře, jak se starat o půdu, aby nebylo třeba kácet další úseky deštných pralesů. To znamená, že s každým vypitým šálkem v Costa Coffee jste pomohli zlepšit životní prostředí. Není to krásný pocit? 🙂