Ledové osvěžení aneb Costa Coffee vás postaví na nohy

Byl první červnový týden a venku už to vypadalo, že se blíží léto. Konečně! Na dny plné slunce jsem se těšila jako malá holka. Ale zákon schválnosti známe všichni, že? V ten samý týden se na mě začala valit práce ze všech stran, byla jsem ve stresu a bylo mi vedro. Klasika, člověk se těší a pak nadává. Typická já.

07. 06. 2021

Verča
Raková

Autorka, která se čtvrtým rokem naplno věnuje psaní a focení. Ve volném čase ráda připravuje dobroty pro svou rodinu nebo pobíhá někde v terénu, jejím dalším koníčkem je totiž běh. :)

O autorovi

Potřebovala jsem nějakou vzpruhu v podobě kofeinu a něčeho ledového. V tu chvíli za mnou přišel i můj manžel, jestli si spolu dáme pauzu na kafe. Bylo jasno, otevřela jsem aplikaci Dáme jídlo a bez přemýšlení jsem vybrala naší oblíbenou kavárnu Costa Coffee, kde jsem pro oba objednala ledovou kávu a k tomu něco sladkého. 

Slečna kurýrka nám doručila objednávku po 20 minutách a byla moc milá. Další důvod k úsměvu. S manželem jsme šli na lavičku do stínu, kde pofukoval vítr. Kombinace ledové kávy, příjemného místa a té nejlepší společnosti byla přesně to, co jsem v tu chvíli potřebovala. Myslím, že Costa Coffee a jejich ledové drinky na Dáme jídlo mi budou dělat společnost po celé léto 🙂

A co je na Costa Coffee speciálního?

Costa Coffee pochází z Velké Británie a o vznik kávy se postarali bratři Sergio a Bruno Costové, kteří svou první kávou směs nejprve prodávali místním restauracím a až o pár let později si troufli otevřít svou vlastní kavárnu. Zajímavé je, že v pražírnách se dodnes tato unikátní směs vyrábí.

Pomalu a dlouho. Přesně tímto způsobem se praží kávová zrna, aby bylo dosaženo určitého standardu. Pomalým pražením se ze zrn vyextrahuje jejich typická chuť a aroma. Pražení se zastavuje až ve chvíli, kdy se na povrchu zrn objeví přírodní oleje. Díky olejům v nich zůstane vše podstatné až do doby, než jsou čerstvě umlety přímo v kavárně.

Přesto dokonalá káva nestačí k tomu, aby byl výsledný kávový nápoj perfektní. Důležitou roli v Costa Coffee hrají také baristé, kteří musí mít smysl pro detail a být vyškoleni. Pro představu, předtím než baristé začnou servírovat kávu na ostro, připraví cvičně v průměru 1000 šálků kávy. Odbornost baristy zjistíte podle zrnek kávy, které má na svém límečku. Jedno zrnko znamená, že pro vás chystá kávu vyškolený barista, dvě zrnka jsou určena pro baristu s titulem Maestro, což je nejvyšší ocenění. Costa Coffee pro své baristy pořádá každoročně soutěž Barista roku. Soutěží chtějí oslavit nejen umění přípravy kávy, ale také práci jejich zaměstnanců. Tato událost může být zároveň velkou motivací pro baristy, aby své dovednosti neustále zdokonalovali. 

Costa Coffee se navíc snaží o to, aby lidé, kteří pro ně kávu pěstují, měli lepší život. Proto se zavázali k tomu, že káva musí pocházet z certifikované produkce Rainforest Alliance. Tato mezinárodní nezisková organizace přispívá nejen ke zlepšení podmínek pěstitelů kávy v zemích třetího světa, ale také učí farmáře, jak se starat o půdu, aby nebylo třeba kácet další úseky deštných pralesů. To znamená, že s každým vypitým šálkem v Costa Coffee jste pomohli zlepšit životní prostředí. Není to krásný pocit? 🙂

Související články

Všechny články

Drobenka: Recept na sladkou korunu koláčů

Drobenkový koláč milují snad všichni a v českých kuchyních je stálicí, která nikdy nezklame. Modernější pojetí drobenky, crumble, je pak přímo oslavou drobenky, protože jde rovnou na věc a nepáře se s těstem. Jak připravit dokonalou drobenku i z celozrnné mouky?

Průvodce masem: Jak vybrat to nejlepší na svíčkovou, guláš a další českou klasiku?

Pravidelně u řezníka nebo v oddělení s masem dumáte nad tím, který kousek masa je pro vaše kulinářské plány ten pravý? Každý typ masa má jiný potenciál a žádá si i jinou úpravu. Díky našemu manuálu už vždycky budete vědět, po čem sáhnout.

Sůl: Základní ingredience na celém světě

Že je sůl nad zlato, ví každé malé dítě. A v kuchyni snad nemine dne, abychom po ní alespoň jednou nesáhli. Ne každý ale ví, jak správně dochucovat solí, čím se mezi sebou jednotlivé druhy soli liší nebo jak napravit přesolenou polévku. 

Poklad jménem rebarbora

Že jste nikdy neochutnali rebarborový koláč? To musíte co nejdříve napravit! Připravte si doma jeden z našich receptů z této výjimečné rostliny a doceňte její chuť a sílu.

Další článek