Langoše zdravě i nezdravě

Už jste jedli fritované langoše z mraženého polotovaru zakoupené u stánku? Tak na ty zapomeňte – ty domácí jsou totiž mnohem delikátnější. A navíc jsou docela jednoduché. Aby se vám povedlo dokonalé těsto, stačí dodržet jen pár easy pravidel. Tak už na nic nečekejme a pojďme langošovat.

07. 07. 2023

Anežka
Šebková

Anežka nedá dopustit na rostlinnou stravu a zelené čaje. Kromě psaní textů všeho druhu ve volných chvílích sahá po vařečce, foťáku, dobrém pivu, turistických botách a jógové podložce.

O autorovi

Co je to ten langoš?

Langoš je smažená placka z kynutého bramborového těsta. A odkud se vzal jeho lahodně vtipný název? Tahle placka se původně připravovala ze zbytků těsta, které vzniklo při pečení chleba, společně s ním se také strkala do pece. A protože se dávala až úplně k plamenům, které se maďarsky řeknou „láng“, začalo se jí říkat langoš.

Když už nebylo tak úplně běžné, že by každá rodina měla doma pec na chleba, začaly se langoše smažit na pánvi – a aby nebyly tvrdé, přidaly se do těsta uvařené brambory, které obyčejnou chlebovou placku povýšily na vláčné pochutnání.

Langoš = maďarská pizza?

V Maďarsku si na langoš původně dávali smetanu a sýr (kečup si tam přidali samozřejmě až Češi). Postupem času na něj házeli všechno, co šlo. Když zbyla klobása, byla na nich klobása, když zbyla niva, dávala se na ně niva. Dnes najdete nespočet receptů (tradičních i novátorských), čím si langoš ozdobit, podobně jako italskou pochoutku jménem pizza. Recept na těsto ale zůstává všude obdobný.

Recept na domácí langoše s česnekovou šťávou:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml mléka (🌱 možno rostlinné)
  • 3 brambory
  • 1 kostka droždí
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

  • Brambory si uvařte ideálně den předem, aby byly studené a odpočinuté.
  • V den výroby langošů je nastrouhejte najemno a přisypte do nich mouku a sůl.
  • Mléko pokojové teploty smíchejte s droždím a nalijte do mísy s moukou a bramborami.
  • Pořádně rozňahnějte – těsto by mělo trochu lepit, pak přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě cca 30 až 40 minut.
  • Mezitím si nastrouhejte stroužky česneku a smíchejte s trochou mléka, nechte v ledničce.
  • Až těsto vykyne, je na čase smažit.
  • Dvěma lžícemi namočenými v oleji tvořte placky přímo na rozžhavené pánvi (kdybyste se snažili placky vytvořit rukama, budete celí ulepení).
  • Smažte z obou stran, dokud nejsou langoše dozlatova.
  • Nakonec potřete česnekovou šťávou.
  • Pokud máte chuť na stánkovou klasiku, klidně si tam přidejte strouhaný sýr a kečup. 🙂
  • Podávejte horké.

Nakoupím si na langoše

Jdu na to

TIP: Aby vám těsto dokonale vykynulo, vyndejte droždí z lednice s dostatečným předstihem, aby získalo pokojovou teplotu.

Možná se ptáte: „Jde udělat langoše i bez droždí?“

Ano, jde. Stačí, když kvásek nahradíte jogurtem a jedlou sodou.

Recept na langoše bez droždí:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 3 brambory
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

  • Ve větší míse smíchejte mouku, jogurt, nastrouhané brambory, jedlou sodu a sůl.
  • Vypracujte těsto a nožem ho rozdělte na podobně velké části.
  • Vytvořte malé bochníčky, přikryjte fólií nebo utěrkou a nechte je zhruba 10 minut odpočívat.
  • Pak z bochníčků vyválejte placky a smažte je na rozpálené pánvi z obou stran.
  • Ozdobte dle chuti.

Potřebuju suroviny

Jdu si nakoupit

A možná se taky ptáte: „Existuje i zdravější verze langošů“

Jasně, že existuje – a i na ní si dost pochutnáte. Tahle o trochu prospěšnější verze je vhodná i pro celiaky.

Recept na zdravé langoše:

  • 500 g špaldové mouky
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 3 brambory
  • 1 polévková lžíce prášku do pečiva
  • mořská sůl
  • olivový olej na potření

Postup:

  • Ve větší míse smíchejte mouku, jogurt, nastrouhané brambory, prášek do pečiva a sůl.
  • Vypracujte těsto a nožem ho rozdělte na podobně velké části.
  • Z těch vytvarujte zhruba 2 cm silné placky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pak všechny langoše potřete trochou olivového oleje.
  • Pečte cca 15 minut na 180 °C.
  • Ozdobte dle chuti.

Langoše na párty

Jestli chcete zazářit na jakékoliv domácí párty, vyzkoušejte langoší jednohubky (langoše v miniverzi). Postupujte stejně jako u normálních, jen je tvarujte z menšího množství těsta. Doladit je můžete, jak vás napadne, klidně i nasladko.

Čím langoše ochutit?

Klasika

Česnek, kečup a sýr.

Fit verze

Hummus a čerstvá zelenina.

Nasladko

Ricotta, med a ovoce.

Na kocovinu

Niva, slanina a majonéza.

Co říkáte na nového kámoše langoše z Maďarska? Už se vám sbíhají sliny? Tak hurá do kuchtění langošů. 🧑🏾‍🍳

Chci si udělat langoše

Jdu na to

Související články

Všechny články

Recepty na dýni 3x jinak

Podzim nám nabízí jiné druhy zeleniny, než na které jsme byli zvyklí v létě. Například oblíbená rajčata nejsou už tolik chutná, proto se nabízí zpestřit si jídelníček jinak a mezi nejoblíbenější druhy podzimní zeleniny patří jednoznačně dýně!

Cheesecake z kozího sýru s šalotkový chutney od Pavla Berkyho

Kozí sýr je delikatesa, která si jistě zaslouží naši pozornost. Hodí se do pomazánek, salátů, sendvičů, omelet i do sladkých pokrmů. Jaký recept z kozího sýru pro vás připravil všestranný Pavel Berky?

Maso na gril aneb 5 chutných marinád ze všech koutů světa

Dobře naložit maso je tak trochu alchymie. Špetka soli, trocha koření a notná dávka času. Prozradíme vám, jak naložit maso do trouby i na gril, aby bylo vždycky dokonale šťavnaté a křehké.

Nejlepší domácí rohlíky: Recept na křupavé ranní pečivo

Kdo by nemiloval čerstvé pečivo k ranní kávě. Máme pro vás dobrou zprávu, už pro něj nemusíte každý den chodit do obchodu. Proměňte svou kuchyň v řemeslnou pekárnu a upečte si ty nejkřupavější rohlíky na světě. Jak začít a na co si při pečení rohlíků dát pozor?

Další článek