Nejlepší kynuté koláče? Máme na ně recept!

Je libo povidlové, tvarohové, makové, nebo snad moravské plněné? Tradiční český koláč má hned několik podob, a ať se rozhodnete jej upéct na jakýkoliv způsob, na talířku vedle odpolední kávičky se bude vyjímat skvěle. A pozitivní zpráva? Příprava koláče není zdaleka taková věda, jak se na první pohled může zdát.

01. 12. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi
Tajemství dobrého koláče odhaleno! Je jím kynuté těsto

Kynuté těsto aneb Jak udělat kvásek

Kynuté těsto je pomyslným základním stavebním kamenem všech dobrých koláčů. Možná že jste se mu dlouhé roky vyhýbali, kvůli složitému postupu přípravy. Nyní můžete všechny obavy zahodit stranou, zadělání kynutého těsta je totiž vcelku hračka. Klíčovou ingrediencí je zde sice droždí, ale v těsném závěsu se pak drží čas a především trpělivost.

Na droždí se nesmí spěchat. Potřebuje dostatek času a klidu, aby mohlo naplno projevit svůj potenciál. Proto ho před zpracováním vyndejte z lednice, odložte na linku a nechte jej při pokojové teplotě odpočívat. Jakmile droždí krapet zteplá, vložte jej do misky a přidejte cukr, vlažné mléko a mouku.

TIP: Kvásek zbytečně nepřehřívejte. Nemusíte jej dávat na topení, bohatě stačí příjemná teplota mezi 25–35 stupni.

Kynuté koláče s tvarohem - recept

  • 20 g droždí
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 40 g másla
  • 20 g sádla
  • 1 vejce
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 1 pytlíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky rumu
  • hrst rozinek
  • 1 lžička citronové kůra

Postup:

  1. Nejprve vezměte rozinky a namočte je do rumu.
  2. Odlejte si trochu mléka do menšího hrnku a ohřejte jej tak, aby bylo vlažné. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a 1 lžíci hladké mouky. Celou kváskovou směs důkladně promíchejte vidličkou, aby se droždí rozpustilo.
  3. Zatímco bude kvásek růst, prosejte a smíchejte obě mouky. Přidejte zbylý cukr, trochu soli a jemně přilijte vzešlý kvásek.
  4. Přidejte máslo a sádlo, které by měly mít pokojovou teplotu, žloutek a zbytek mléka. Těsto nejlépe zadělá domácí robot, nicméně můžete jej vypracovat i v ruce. Jeho zpracování vám však zabere minimálně 10–15 minut. Pokud budete mít pocit, že je těsto stále příliš hutné, přidejte ještě trochu mléka.
  5. Výsledné těsto nechte na teplém místě kynout alespoň hodinu.
  6. Během toho, co vám bude kynout těsto, si připravte tvarohovou náplň. Smíchejte tvaroh, žloutek, pytlíček vanilkového cukru, citronovou kůru a nakonec i rozinky naložené v rumu.
  7. Hotové těsto vyválejte na tenký plát. Vezměte do ruky skleničku a její horní částí vykrajujte z těsta koláčky. Jejich okraje pak potřete bílkem a prostředek naplňte tvarohovou směsí. Koláčky pečte v troubě na 180 stupňů přibližně 20–30 minut.

Vláčné koláčky bez kynutí? Jde to!

Že jste kynuté těsto zkoušeli už několikrát a pokaždé bez úspěchu? Pak vězte, že existují i recepty na kynuté koláče bez kynutí. Trik spočívá v tom, že sice do postupu zahrnete droždí, ale výsledné těsto zkrátka nenecháte kynout. Výsledkem jsou nadýchané a měkoučké koláčky, které vám z talíře zmizí rychleji, než pára nad hrncem.

Kynuté koláče bez kynutí

  • 600 g hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 kostka droždí
  • 120 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • náplň dle chuti (tvaroh, povidla, mák)

Postup:

  1. Z droždí, trochy vlažného mléka a trochy cukru zadělejte kvásek. Ten nechejte vzejít na teplém místě.
  2. V míse smíchejte suché suroviny. Poté přidejte vejce, zbytek mléka a až na závěr vmíchejte změklé máslo.
  3. Těsto ručně propracujte tak, aby z něj šly tvarovat koláče. Nenechávejte jej kynout, ale rovnou se vrhněte do přípravy koláčků. Ty naplňte libovolnou náplní a následně pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Koláčky pečte na 170 °C přibližně 20 – 30 minut.

Jak se dělá drobenka

Nejeden mlsoun považuje za zlatý hřeb koláče sladkou drobenku. Ne všechny recepty na koláč ji však přímo zahrnují v postupu. Její příprava je však vcelku jednoduchá, stačí pouze znát základní postup, díky kterému se vám drobenka vždy zaručeně povede.

Drobenka se skládá ze 3 ingrediencí: másla, cukru krupice a polohrubé mouky. Ty vždy smíchejte v poměru 2 : 1 : 1. A pokud se rozhodnete pro pečení většího koláče, nebojte se gramáže jednotlivých ingrediencí navýšit, nicméně vždy zachovejte správný poměr.

TIP: Víte, že jsme napsali celý článek jenom o drobence? Mrkněte na něj a dozvíte se, jak připravit drobenku na zdravější způsob.

Drobenka - recept

  • 50 g másla
  • 50 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky

Postup:

  1. Nejprve vyndejte máslo z lednice a nechte jej nějaký čas odstát.
  2. Poté, co změkne, jej přemístěte do misky a přidejte zbylé ingredience.
  3. Drobenku propracujte prsty a následně nasypte na koláč(e) ještě předtím, než se pustíte do pečení.

Kynutý borůvkový koláč - recept

  • 650 g borůvek
  • 200 g polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného polotučného mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 pytlíček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 20 g droždí
  • špetka soli

Postup:

  1. Pro začátek nechte vzejít kvásek. V hrnečku si smíchejte cukr, vlažné mléko, droždí a lžíci mouky. Vše důkladně promíchejte a kvásek uložte na teplé místo, alespoň na 20 minut.
  2. V míse si smíchejte zbylé mléko, mouku, špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr a vše promíchejte. Následně přidejte kvásek a nechte v robotu hníst přibližně 10 minut.
  3. Na závěr přimíchejte do těsta čerstvou citronovou kůru, mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte kynout přibližně hodinu. Mezitím si smíchejte všechny ingredience na výše uvedenou drobenku a uložte ji do lednice.
  4. Vykynuté těsto rozválejte na tenký plát a ten následně umístěte na vymazaný a vysypaný plech (případně na pečicí papír). Těsto přimáčkněte i do okrajů. Přidejte borůvky a připravený koláč posypte drobenkou.
  5. Koláč pečte na 180 stupňů přibližně 30 minut.

Tak co, pustíte se tentokrát do kynutého těsta, nebo raději vyzkoušíte nekynutou variantu koláčů? Tak či onak, rozhodně si je udělejte k víkendové kávě.

Související články

Všechny články

Letní zázrak jménem sorbet

Také v horkých letních dnech toužíte po chutném a osvěžujícím ochlazení? Ovocné sorbety všeho druhu vás rozhodně nezklamou!

Jak na nebeské domácí croissanty?

Láká vás omamná vůně čerstvě upečených croissantů? Nalaďte se na atmosféru francouzských pekáren a připravte toto kouzelné pečivo pro celou rodinu.

Rebarborový koláč: Recept na sezónní dobrotu, kterou si nesmíte nechat ujít!

Krátká, zato intenzivní. Přesně taková je sezóna rebarbory, která startuje v dubnu a končí v průběhu června. Této řapíkaté a zčásti nachově zbarvené zelenině se mnoho strávníků vyhýbá, jelikož netuší, co všechno z ní mohou vykouzlit. Jak upéct lahodný dezert z rebarbory, aniž by se vám zkřivil úsměv kyselostí?

Tři tipy na famózní domácí sušenky

Bez sladké tečky se neobejde žádná pauza na kávu. Připravte ty nejlepší domácí sušenky a sklízejte ovace od kolegů, rodiny i přátel.

Další článek