Kosmatice: Vyzkoušejte delikatesu z černého bezu

Bezinka, bezinky, smradinky nebo kašička. Černý bez má mnoho jmen a dlouhou tradici v české kuchyni. Kosmatice je lidový název pro staročeské jídlo z černého bezu. Květy máčené v těstíčku a smažené dozlatova měly naše prababičky spojené hlavně s příchodem léta. Poradíme vám, kdy bezinkové květy sbírat a jak si z nich připravit tradiční českou dobrotu.

08. 06. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Kde nasbírat květy černého bezu?

Černý bez hojně roste na okrajích listnatých lesů, podél polí i v opuštěných zahradách. Již od pradávna byl využíván jako léčivá bylina a spojován s mnoha pověrami i čarodějnictvím. Zmínky o něm najdeme dokonce v keltské, germánské nebo pohanské mytologii. Podle některých legend žili v bezovém keři duchové, kteří chránili rostlinu i její okolí před zlými silami. A možná z toho důvodu ho dodnes najdeme na každé větší zahradě.

Přestože černý bez roste téměř na každém rohu, není to žádný plevel, ale mimořádně silná a zdraví prospěšná bylina. Na léčení nejrůznějších neduhů se využívají plody, listy i květy. Bezinka se neztratí nejen v domácí lékárně, ale bohaté využití má i v kuchyni. Z jejích květů se nejčastěji připravuje bezinkový sirup, ocet nebo tradiční kosmatice.

Kdy černý bez kvete a jak ho sbírat

Černý bez kvete v průběhu května a června. Květy je ideální sbírat kolem poledne, kdy jsou suché a nelpí na nich ranní rosa. A protože kvete jen jednou za rok, kosmatice byly odjakživa sezónní delikatesou. Dříve se smažené květy podávaly na sváteční tabuli během letnic neboli Svatodušních svátků, kterými vrcholila 50denní oslava Velikonoc. Dnes už se sice s tímto svátkem setkáme zřídka, o lahodné smažené květy by ale byla obrovská škoda se připravit. Jakmile rozkvetou první bezové keře, popadněte košík s nůžkami a udělejte si bylinkovou hostinu za pár korun.

Jak připravit kosmatice

Uvařit kosmatice není žádná věda. Základem je připravit těstíčko, které pak dozlatova usmažíte. Dokřupava smažené květy báječně chuťově ladí po boku s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

Ingredience: 

  • 250 ml smetany ke šlehání,
  • 2 vejce,
  • 120 g hladké mouky,
  • špetka soli,
  • 25 květů černého bezu včetně stonků,
  • rostlinný olej nebo ghí na smažení.

Postup:

Smetanu, vejce a mouku se špetkou soli smíchejte metličkou. Těstíčko by mělo být husté a dokonale ulpívat na květu. Pokud se vám zdá příliš husté, nařeďte ho kapkou mléka. V menším hrnci si rozpalte vrstvu oleje a zkuste do něj kápnout špetku těstíčka. Pokud se kolem ní objeví bublinky a bude plavat na hladině, je ideální čas na smažení květů. 

Květ chytněte za stopku a namočte ho do připraveného těsta, lehce oklepejte a vkládejte květenstvím dolů do rozpáleného oleje. Smažte zprudka a rychle, zhruba za půl minuty by vám mělo těsto krásně zezlátnout. Květy neobracejte a během smažení z nich odstřihněte stopku. Osušte na papírové utěrce a podávejte s přílohou.

Tip: Kosmatice chutnají báječně i nasladko. Takto připravené si je zamilují obzvlášť děti. Postup přípravy je stejný s tím rozdílem, že na talíři je posypete cukrem a přelijete medem.

Dostali jste chuť na nějaké staročeské jídlo? Vyberte si na Dáme jídlo oblíbenou klasiku a nechte si oběd jako od babičky dovézt až ke dveřím.

Související články

Všechny články

Tajemství molekulární kuchyně: Vyzkoušejte si gastronomii budoucnosti

Chutnají vám běžná jídla příliš všedně? Chcete zkusit něco nového? Vyzkoušejte okurkový kaviár nebo špagety z hovězího vývaru. Přečtěte si, co je to molekulární kuchyně a co všechno dovede vytvořit. Pokusy vytvořit…

Jak uvařit dokonalou rýži? Zn.: snadno a rychle

Umět uvařit rýži je tak trochu základ a zároveň umění. Abyste dosáhli dokonalé struktury i chuti, můžete si pořídit drahý rýžovar, nebo se naučit pár triků, které se postarají o to, že ji uvaříte kdekoli a kdykoli tak, že ji budete chtít jíst i samotnou.

Vaření vajec je věda. Vychytejte tu správnou konzistenci pro každé jídlo

Vajíčka jsou základem každé víkendové snídaně i brunche. A každý je má rád trochu jinak. Naučte se proto 5 způsobů, jak vejce servírovat i těm nejnáročnějším hostům.

Chcete oslnit? Připravte netradiční jídlo na party

Chystáte oslavu narozenin nebo chcete jen strávit příjemný večer s přáteli? Naše netradiční chuťovky z celého světa, které z vás udělají hvězdu večírku.

Další článek