O tom, že Češi jsou národ houbařů, není pochyb. Snad nikde jinde na světě se na podzim lesy neplní časně z rána nadšenci s holinkami na nohou a proutěným košíkem v ruce. Houby sice v Česku rostou po celý rok, podzim je však vrcholem sezony. Na talíři si houby můžeme vychutnat na stovky způsobu, nejmilejší klasikou je ale stará dobrá kulajda, smaženice nebo houbová omáčka. Jenže, co dělat s přebytkem hub, které nestihnete zpracovat? Inspirujte se univerzálními recepty, které sluší jak hřibům, tak klouzkům, bedlám nebo křemenáčům.
Tip: Vychutnejte si podzim na talíři a nechte si dovézt houbovou delikatesu od Dáme jídlo.
Jak zamrazit houby
Houby pečlivě očistěte, nakrájejte na menší kousky a spařte vroucí vodou. Pro ještě lepší výsledek můžete místo spaření houby osmahnout na másle s cibulkou, špetkou kmínu a čerstvými bylinkami. Nechte je vychladnout a do mrazáku je dejte v uzavíratelném sáčku nebo silikonové formě. Takto upravené houby vám mražené vydrží klidně i půl roku.
Houby sušené v troubě
Sušené houby jsou plné chuti a správně uskladněné ve sklenici vydrží klidně i rok. Na sušení jsou ideální tvrdší druhy hub, jako jsou pravé hřiby, křemenáči nebo ryzci. Před sušením houby nikdy neoplachujte, vytvořili byste tím ideální podhoubí pro vznik nejrůznějších plísní. Nejjednodušší je houby sušit v sušičce na ovoce nebo v troubě.
Jak usušit houby v troubě:
- Pečlivě houby očistěte nožíkem a nakrájejte na 0,5 mm silné plátky.
- Na plech vyložený pečicím papírem je vyskládejte tak, aby se nepřekrývaly.
- Houby sušte v troubě při 50 stupních, horkovzdušnou troubu nechte pootevřenou, aby z ní mohla unikat pára.
- Houby nechte v troubě 4 až 6 hodin. To, že jsou už dokonale usušené, poznáte jednoduše podle toho, že houby šustí, jsou křehké a snadno se rozlomí.
- Usušené houby dejte do čisté vzduchotěsné sklenice a uložte je v chladu a suchu.
Jak naložit houby
Grilované houby ve skle
Trošku netradiční, dokonale jednoduchý a výjimečně dobrý. Takový je recept na grilované houby, které vám ve sklenici vydrží až do jara. Grilované houby jsou skvělé do těstovin i jako příloha k masu.
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky. V rendlíku nechte rozpustit máslo, chcete-li houbám dodat o trošku více chuti, přidejte k máslu pár snítek tymiánu a stroužek česneku.
- Očištěné houby potřete mašlovačkou máslem, opečte na grilovací pánvi a naskládejte do sklenice. Nakonec všechny sklenice sterilujte a uchovávejte na chladném a tmavém místě.
Houbové pesto
Pesta všeho druhu můžete v kuchyni vykouzlit na stovky způsobů. To houbové si nejvíce vychutnáte v doprovodu noků, čerstvých těstovin nebo dokřupava opečené bagetky. V lednici vám čerstvé houbové pesto vydrží zhruba týden, na chuti mu však neubere ani pobyt v mrazáku.
Ingredience na 300 g pesta:
- 100 g hub
- 100 g slunečnicových semínek
- 100g strouhaného parmazánu
- 175 ml olivového oleje
- stroužek česneku
- sůl, pepř
Postup:
- Houby očistěte a nakrájejte na menší kousky a na olivovém oleji je opékejte tak dlouho, dokud se z nich nevypaří všechna voda.
- Opečené houby rozmixujte nahrubo se zbytkem surovin a dochuťte solí a pepřem.
- Pesto dejte do čisté uzavíratelné sklenice a uchovávejte v lednici.
Tip: Výslednou chuť dolaďte čerstvými bylinkami, k houbám nejlépe ladí tymián, petržel nebo oregáno.
Marinované houby
Marinované houby jsou obrovská delikatesa. Díky tomu, že neprojdou tepelnou úpravou, si zachovávají svou šťavnatost a všechny zdraví prospěšné látky. Na marinování používejte spíše menší a pevné houby, výsledek bude o to křupavější.
Ingredience na jednu větší sklenici:
- 500 g menších hub
- šťávu z ½ citronu
- ½ lžičky soli
- hrst hladkolisté petržele nebo estragonu
Postup:
- Houby nakrájejte na tenké plátky a v misce smíchejte citronovou šťávu s olejem, bylinkami a solí.
- Houby pak stačí promíchat s marinádou a nechat odležet 2 hodiny v chladu.