Kimchi: Připravte si doma korejský fenomén plný vitamínů

Milujete kimchi? S naším návodem si tuhle fermentovanou dobrotu z Jižní Koreje připravíte doma levou zadní.

05. 02. 2021

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Kimchi je křupavý pikantní fermentovaný salát, který vás dostane z kocoviny i nachlazení. V Jižní Koreji svůj národní fermentovaný poklad servírují v malé misce ke každému jídlu a podle statistických údajů připadá průměrně přes 36 kilogramů spořádaného kimchi na osobu za rok.

Stejně jako ostatní národy i Korejci před tisíci lety hledali způsob, jak si uchovat důležité živiny a vitamíny na zimu. Historie kimchi se tak začala psát už před 3 000 lety. Na začátku se zelenina fermentovala pouze v soli, a to v hliněných nádobách „onggi“, které se zakopávaly hluboko do země na několik týdnů až měsíců. 

Kimchi se v podobě, v jaké ho známe dnes, začalo fermentovat až v 17. století, kdy se v Koreji objevily sušené červené chilli papričky a další ingredience. A protože se tak z kimchi stala hotová vitamínová bomba s báječnou chutí, začala se v Koreji zelenina fermentovat po celý rok. 

Zajímavost: To, že je fermentovaná zelenina v Koreji fenoménem už po staletí, dokazuje i báseň o kimchi ze 13. století, jejímž autorem je proslulý korejský básník Yi Gyubo. 

různé druhy kimchi

Proč je kimchi tak zdravé? 

Proces fermentování vytváří v zelenině nové živiny. Je pak plná tělu prospěšných živých kultur, enzymů, kyseliny listové, antioxidantů nebo vitamínů B a C. To vše má výjimečně blahodárný vliv na činnost mozku, imunitu a hlavně zdravou mikroflóru

Tip: Přepadla vás chuť na kimči? Objednejte si ho na Dáme jídlo z některé z asijských restaurací.

Zelenina do kimchi

Pod výrazem kimchi si sice většina lidí představí kvašený zelný salát, ve skutečnosti to ale může být jakákoliv zelenina fermentovaná v chilli pastě. Obecně se ke kvašení hodí pevnější druhy, jako je kedlubna, pekingské zelí, ředkev, mrkev, jarní cibulka nebo okurka. Fantazii se ale meze nekladou, a jakmile budete mít fermentování v malíku, nebojte se pustit do experimentů s dýní, květákem nebo třeba červenou řepou. 

zelenina na kimchi

Jak udělat kimchi krok za krokem

Když se Jižní Korea rozhodla, že vyšle na vesmírnou stanici ISS svého zástupce, hned se pustila do výzkumu kimchi, jež by posádka mohla fermentovat na oběžné dráze. Stálo to pár milionů dolarů, ale nakonec se kimchi díky zvláštnímu procesu kvašení mohlo podávat i ve vesmíru. My pro vás však máme docela jednoduchý návod na přípravu kimchi v domácích podmínkách. Chce to jen trošku krájení a poněkud odlehlejší místo ke kvašení. Tahle kvašená dobrota totiž sice báječně chutná, ale bohužel se totéž nedá říct o její vůni. 

Ingredience

  • 1 kg pekingského zelí
  • 230 g bílé ředkve daikon
  • 80 g hrubozrnné mořské soli
  • převařená voda
  • 2 středně velké mrkve
  • svazek jarní cibulky

Na chilli pastu

  • 5 stroužků česneku
  • 1 až 5 lžic gochujang chilli pasty
  • 4 cm kořene zázvoru
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžičky třtinového cukru

Tip: Pokud chcete připravit vegetariánskou verzi, nahraďte rybí omáčku tou sójovou. 

1. krok

Hlávku zelí podélně rozkrojte na čtvrtiny a šikmo nakrájejte na zhruba stejně velké kousky. 

2. krok

Nakrájené zelí dejte do velké mísy a přidejte sůl. Čistýma rukama vše pořádně promíchejte a pak zalijte studenou převařenou vodou tak, aby bylo zelí těsně ponořené. Nechte ho odpočívat ideálně přes noc, nejméně však 2 hodiny

3. krok

Odleželé zelí je nutné odsolit. Důkladně ho proto propláchněte pod tekoucí vodou, ochutnejte, a pokud se vám zdá stále slané, postup opakujte. Nakonec ho vyždímejte a dejte stranou.

4. krok

Následně se pusťte do přípravy ostatní zeleniny. Všechnu omyjte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Ředkev nakrájejte na tenká půlkolečka, mrkev nastrouhejte nahrubo a jarní cibulku nasekejte zhruba na 1 cm velké kousky. 

5. krok

Připravte si chilli pastu. Prolisujte všechny stroužky česneku a v misce je smíchejte s nastrouhaným zázvorem, cukrem a gochujang pastou, té přidejte podle toho, jak moc pálivé kimchi chcete.

příprava kimchi

6. krok

Všechnu zeleninu promíchejte ve velké míse, navlékněte si gumové rukavice a pořádně do ní vmasírujte připravenou chilli pastu. 

7. krok

Směs napěchujte do velké uzavíratelné sklenice až po okraj, aby v nich zůstalo co nejméně vzduchu, a uzavřete víkem. 

8. krok

Nechte kvasit 3 až 5 dní při pokojové teplotě na temném místě. Pod nádobu dejte talíř pro případ, že by kimchi přeteklo. Každý den sklenici otevřete, aby se z ní dostal přebytečný vzduch, a popřípadě kimchi opět upěchujte. 

9. krok

To, že je kimchi tak akorát fermentované, poznáte jedině podle chuti. Každý den proto zeleninu ochutnejte. Jakmile bude kvašená podle vašich představ, přemístěte nádobu do lednice, kde vám vydrží další dva týdny.

Kimchi můžete servírovat nejen k hlavnímu jídlu. Zkuste si doma připravit kimchi polévku nebo smaženou rýži s touto fermentovanou delikatesou. 

Související články

Všechny články

Mexická kuchyně: Jídlo, které vás okouzlí

Málokterá kuchyně se může pyšnit tím, že je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Tu mexickou na něj dostala unikátní kombinace chutí, vůní a barev. Objevte s námi, proč je mexická kuchyně tak oblíbená napříč celým světem, a vyzkoušejte jídla, o kterých jste dosud jen slyšeli.

Rybí omáčka – seznamte se s asijským zázrakem

Zatímco sójovou omáčku zná téměř každý, s rybí omáčkou se málokdo z nás setkal. Je to přitom zázračná přísada do všech možných jídel a to nejen do těch asijských.

Silné espresso a krémová pěna aneb Jak na správné cappuccino

Znáte historii cappuccina nebo jaká je jeho správná příprava? Čtěte dál a dozvíte se mnohem víc.

Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

Další článek