Převod kcal na kJ
Kaloriemi i kilojouly se zjednodušeně řečeno vyjadřuje množství přijaté a vydané energie. Jedná se o staré fyzikální jednotky – kalorie se sice ve fyzice v současné době už nepoužívají, ale v oblasti stravování tato jednotka přetrvala. Na obalech potravin nicméně většinou najdete kilokalorie, nikoli kalorie a kilojouly.
1 kilokalorie (kcal) = 1000 kalorií
1 kilojoule (kJ) = 0,239 kilokalorií (kcal)
TIP: V případě budoucí potřeby stačí vyhledat „převod kcal na kJ“ a hned budete vědět, kolik daná potravina obsahuje energie, ať už bude údaj uveden v kcal, nebo v kJ.
Jak začít počítat kalorie?
Abyste si mohli vyhodnotit, jestli přijímáte adekvátní množství energie, musíte nejprve vědět, jaký je váš minimální denní příjem kalorií. Ten závisí na:
- pohlaví,
- věku,
- tělesné hmotnosti,
- denní zátěži – ať už stresové, nebo fyzické.
Vypočítejte si bazální metabolismus (BMR)
BMR (ženy) = 655,0955 + (9,5634 × váha v kg) + (1,8496 × výška v cm) − (4,6756 × věk v letech)
BMR (muži) = 66,473 + (13,7516 × váha v kg) + (5,0033 × výška v cm) − (6,755 × věk v letech)
Samotná hodnota minimálního denního příjmu kalorií vám ale moc užitečná nebude. K tomu, abyste s ní mohli začít pracovat, si musíte sami spočítat, kolik kalorií za den přijmete nyní. Na to se hodí specializované mobilní aplikace nebo starý dobrý papír a tužka. Každé jídlo a pití je pak nutné si zapsat. Pokud je denní příjem nižší, než je váš bazální metabolismus, budete hubnout. Pokud je naopak vyšší, měli byste příjem kalorií snížit, nechcete-li přibírat.
Obecně se uvádí, že 1 kilogram tuku se rovná 7700 kilokaloriím. To znamená, že pokud chcete za týden zhubnout 1 kg, měli byste snížit denní příjem kalorií o 1100 kcal. To by v praxi ale dlouhodobě nefungovalo. Příliš prudké snížení příjmu kalorií totiž tělo vyhodnotí jako hladovění, zpomalí celý metabolismus a nebude ubírat z tuků, ale ze svalů. A jakmile jen trochu vykročíte z přísného plánu, dostaví se tzv. jojo efekt. Proto je zásadní ubírat na váze postupně a především zrychlit metabolismus. Jak? Například chůzí a kardiem.
Jak si hlídat kalorie?
Rada, kterou se dočtete všude, zní: zapisujte si jídelníček. Pokud si ale budete svůj denní příjem zaznamenávat vždy večer po celém dni, nebo dokonce jednou týdně, nikdy nebude přesný (prostě se snadno stane, že toho spoustu zapomenete).
Ideální, ač o něco časově náročnější je sestavovat si jídelníček dopředu. Může to být na den, ale i na týden. Díky tomu si spočítáte přesný počet kalorií, a pokud uvidíte, že jich je příliš, můžete jídla ještě upravit.
Po celém dni pak do jídelníčku připíšete, jestli jste něco přidali nebo naopak vynechali, a uvidíte, jestli se držíte požadované hodnoty. Při plánování týdenního jídelníčku navíc máte tu výhodu, že máte plnou kontrolu nad tím, co si „předepíšete“. Zaměřit se tedy můžete jak na to, aby byla strava pestrá a vyvážená, tak na to, abyste konzumovali zdravé a čerstvé potraviny. V začátcích je třeba každou porci vážit, později už množství odhadnete a hlídání kalorií vám tak půjde snáz.
Držte se při zemi
Ani při počítání kalorií ale nezapomínejte, že jste stále pouze lidé. Nesnažte se dodržovat plán na kalorii přesně a nezahrnujte se výčitkami, pokud si večer dáte víc skleniček vína nebo na oslavě ochutnáte dort. Kalorie nejsou všechno, občasná kalorická „bomba“ navíc pomáhá udržovat rychlý metabolismus, takže se nebojte si jednou za čas objednat třeba svou oblíbenou pizzu. Denní příjem kalorií pak také můžete upravovat podle toho, co v průběhu dne jíte, není třeba se striktně držet plánu, který jste si napsali. Hlídání kalorií by nemělo být obsesí, která zaměstná vaše myšlenky tak, že už nebudete mít na nic jiného kapacitu, ale mělo by být pomůckou na cestě za zdravějším životním stylem.
Objednejte si něco dobrého na foodora, nebo ingredience na Foodora MARKET a zečněte jíst zdravě ihned. 🙂