Kaldoun: Jak uvařit staročeskou sváteční polévku

Hledáte recept, se kterým zazáříte u sváteční tabule? Za tenhle kaldoun sklidíte záplavu pochval. A protože česká jídla se nevyplácí šidit, máme pro vás recept, jak připravit nejen vynikající vývar, ale také domácí široké nudle a játrové knedlíčky.

13. 12. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Polévka kaldoun se podávala už v dobách rakousko-uherské monarchie. A dodnes lepší a chutnější způsob, jak zužitkovat odřezky z opeřence, které neputovaly na pekáč, nenajdete. Ať už se v neděli pekla kachna, husa, nebo kuře, z drůbežích drobů, krku a křídel se vždy připravoval poctivý kaldoun. Během let se základní recept samozřejmě změnil a dnes se vývar připravuje nejen z drobů a odřezků, ale také z pečených kostí, které mu dodají ještě více chuti. 

Tip: Dopřejte si porci sváteční pohody bez práce a nechte si dovézt nedělní menu od Dáme jídlo

Recept na staročeský kaldoun krok za krokem

Následující recept na husí kaldoun berte jako univerzální, polévku můžete připravit také z kachny, kuřete, či dokonce králíka. 

1. krok: Připravte si vývar

Do přípravy vývaru se pusťte nejlépe den před jeho podáváním. Do hrnce dejte kosti, droby, oloupanou zeleninu a koření. Vše zalijte studenou vodou a přiveďte pomalu k varu. Vývar nechte táhnout alespoň 3 hodiny a nezapomeňte čas od času lžící sebrat vysrážené nečistoty. Vývar pak klidně nechte odpočívat přes noc, získá pak ještě lepší chuť. Druhý den ho sceďte přes plátno, oberte maso, společně s droby je nakrájejte na kousky a schovejte do lednice. 

Ingredience na vývar 

  • 1,5 kg drůbežího skeletu 
  • 250 g drůbežích drobů
  • 250 g mrkve
  • 150 g celeru
  • 150 g cibule
  • 100 g petržele
  • pár snítek petržele
  • 2 stroužky česneku
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl a pepř

2. Jak připravit domácí nudle

Příprava plochých domácích nudlí do polévky není žádná věda. Do 100 g polohrubé mouky vyklepněte vajíčko a přidejte špetku soli. Vypracujte vláčné těsto, nechte ho 10 minut odpočívat a poté z něj vyválejte tenký plát o tloušťce 2 mm. Ten přendejte na utěrku a nechte ho další hodinu odležet. Mezitím si můžete zadělat směs na játrové knedlíčky.  

Odleželý plát nakrájejte na široké pruhy a ty pak rozkrájejte na 5 cm dlouhé nudle. Nakonec je hoďte na 3 minuty do vroucí osolené vody. 

3. Jak na domácí játrové knedlíčky

Játra očistěte a rozmixujte nahrubo, přendejte je do mísy a přidejte k nim vejce, máslo, česnek a koření. Důkladně vše promíchejte a nakonec přisypte strouhanku. Vznikne vám trochu řidší směs, která po následujícím půlhodinovém odležení v lednici ztuhne do požadované konzistence. Poté už jen stačí vytvarovat malé knedlíčky a 3 minuty je povařit v horkém vývaru, který jste si připravili předešlý den. 

Ingredience na knedlíčky 

  • 200 g drůbežích jater
  • 100 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl, pepř

4. A jde se na kaldoun

Knedlíčky i nudle máte, vývar stojí prohřátý na plotně a teď už jen zbývá dát vše do jednoho hrnce a doladit k dokonalosti.

Ingredience na kaldoun 

  • 1,5 l drůbežího vývaru
  • 400 g kořenové zeleniny
  • 150 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 větší cibule
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce mouky
  • maso obrané z kostí a vařené droby
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • domácí nudle a játrové knedlíčky

Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Po pár minutách přidejte nakrájenou cibuli a opečte vše dozlatova. Směs zaprašte moukou, krátce opékejte, aby vám vznikl základ na jíšku, a zalijte vývarem. Vařte zhruba 30 minut, přilijte smetanu a dochuťte špetkou muškátového oříšku. Nakonec do vývaru vhoďte nakrájené maso s droby, játrové knedlíčky a je hotovo. Kaldoun podávejte s domácími nudlemi a zdobený nasekanou petrželkou. 

Související články

Všechny články

Tipy, jak připravit nejlepší salát

Saláty jsou skvělý způsob, jak do sebe dostat různorodé množství živin. Je ale důležité je umět správně sestavit, což může být v rušném týdnu a stereotypu náročné. Vybrali jsme proto několik kombinací, které vás překvapí a dodají vám novou inspiraci.

Kousek Itálie v pohodlí domova

Wine Food –  The Italians je, jak už název napovídá, restaurace nabízející italská jídla, potraviny i vína. Mezi gurmány je tento podnik dobře známý. V Praze existují již 3 pobočky a italské dobroty…

Vaření vajec je věda. Vychytejte tu správnou konzistenci pro každé jídlo

Vajíčka jsou základem každé víkendové snídaně i brunche. A každý je má rád trochu jinak. Naučte se proto 5 způsobů, jak vejce servírovat i těm nejnáročnějším hostům.

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že…

Další článek