1. Makronky
Sladkost, ze které přímo čiší její “francouzskost”. Makronky jsou elegantní malé zákusky podobné pusinkám z bílků, cukru a mandlové mouky plněné máslovým krémem či ovocnou náplní a oděné do jemných decentních barev. Mají punc haute cuisine a svou delikátností tak potěší nejen vás, ale i případného obdarovaného či obdarovanou.
2. Dort Pavlova
Dokonale bělostnému a nadýchanému dortu Pavlova odolá jen málokdo. Národní dezert Austrálie a Nového Zélandu se připravuje bílkového krému, šlehačky a lesního ovoce. Tento dort si oblíbí všichni, kteří neholdují těžkým krémovým dortům, ale preferují lehčí a ovocnější dezerty. Pro léto je jako stvořený.
3. Flan caramel
Ačkoli je flan podobný našemu pudinku, to, jak ho podávají v restauracích na Kubě a ve Španělsku, z něj dělá výjimečně krásný dezert. Každý šéfkuchař má sice na flan vlastní recept, základem je ale vždy kondenzované mléko, vejce, cukr a karamel. Ten se pak často tvaruje do nejrůznějších tvarů, které posléze dezert zalitý tekutým karamelem zdobí. Rozdíl mezi naším pudinkem a flanem je také v tom, že flan je pečený dezert.
4. Čokoládový fondant
Čokoládový fondant je často nazývaný dekadentním dezertem, a to právem. Na originalitě mu dodává především dvojaká konzistence – zvenku vláčné čokoládové těsto, uvnitř teplý tekutý čokoládový krém. Největší výhodou fondantu je to, že na jeho přípravě není nic zrádného a vykouzlíte ho doslova za pár minut.
5. “Nahatý” dort
Naked cake se stal populárním v posledních několika letech. Nejedná se ani tak o jeden dezert se specifickým postupem a chutí jako o způsob dekorace dortu. Tenhle několikapatrový dort z korpusu na piškotový způsob a světlého krému, který není nijak začišťovaný, případně pouze “ledabyle”. Vrch dortu zdobí světlý krém spolu s ovocem a okvětními lístky či celými květy.
Dostali jste z našeho průvodce chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte jeden z mnoha dezertů na Dáme jídlo a nechte si ho dovézt, ať jste kdekoli.