Jarní detox: je opravdu třeba?

Dny plné sluníčka a vyšších teplot nám neomylně dávají najevo, že jaro je v plné síle. Po zimě, kdy přirozeně toužíme po sytém teplém jídle a polévkách, je jaro obdobím, kdy naopak chceme náš jídelníček odlehčit. Možná také toužíte nějaké to kilo zhubnout nebo se vyhnout jarní únavě. Proto si právě na jaře můžete všimnout nejedné upoutávky na detoxikační programy, které často slibují až zázračné účinky. Jsou pro naše tělo potřebné?

03. 06. 2021

Tereza
Havlínová

Tereza Havlínová je nutriční terapeut. Pomáhá lidem v cestě za zdravějším a spokojenějším "já", bez zbytečných diet a extrémů. Ráda vymýšlí zdravé recepty, fotí a tvoří obsah na sociální sítě. Tato oblast ji moc baví a naplňuje.

O autorovi

Co to je detox?

Ve zkratce řečeno: jedná se o proces, která má za cíl odstranit toxické látky v našem těle. Taková detoxikační kůra pak má být prostředkem, který má zázračně nastartovat imunitu, zlepšit zažívání, má pomoci porvat se s únavou nebo zhubnout kila navíc. Pojďme si ale vše uvézt na správnou míru: o onu „detoxikaci“ organismu se starají hlavně naše játra a ledviny. 24 hodin, 7 dní v týdnu. Tělo si tak nedává žádnou „pauzu“: to bychom se nedožili zítřejšího rána.

Téma detoxu funguje dobře jako marketingový tah celoročně, ale v období jara ještě více.

Nejčastěji se setkáte s očistou za pomoci džusů, šťáv a podobně. Jak fungují?

Takový typ detoxu má základ v celodenním popíjení džusů nebo šťáv z ovoce a zeleniny. Ty tak zcela nahrazují pevnou stravu. Připravit si je můžete sami doma nebo si zakoupit nějaký z předem připravených programů. Nutno podotknout, že v druhém případě vaše peněženka značně zapláče.

Pro mnohé je ovoce hotovým ztělesněním zdraví a výrobci to moc dobře vědí. Nalákají vás tak na spoustu vitaminů a čerstvost.

Takový „jídelníček“ ale postrádá jiné důležité živiny: bílkoviny a vhodný tuk. Je také dobré dodat, že odštavněním ovoce a zeleninu připravíte o zdraví prospěšnou vlákninu. Ovocné džusy v tak velkém množství váš jídelníček obohatí nemalým množstvím jednoduchého cukru.

Pokud si vše převedeme do praxe, znamená to, že při takové očistě bude váš žaludek doslova vyhrávat hotové symfonie a budete mít neskutečný hlad. Pociťovat také můžete větší únavu, snížený pracovní nebo sportovní výkon a také úbytek svalové tkáně.

Je tedy něco, co pro své zdraví na jaře můžu udělat?

Možná vám následující rady budou znít kapku otřepaně, ale věřte, že zdravý životní styl je nikdy nekončící cesta. Žádné zkratky v podobě detoxů nebo jiných experimentů k němu nevedou.

  • Omezte (vyřaďte) nekvalitní ultrazpracované potraviny a pohlídejte si příjem přidaného cukru. Často se skrývá tam, kde byste jej ani nečekali: ve snídaňových cereáliích, ochucených mléčných výrobcích, kečupu nebo hotových omáčkách na těstoviny.
  • Myslete na pitný režim: denně vypijte alespoň 30-45 ml/kg tělesné hmotnosti. Tvořit by jej měla čistá voda, přidat můžete neslazené čaje. Naopak pozor na sladké pití.
  • Denně snězte alespoň 600 g zeleniny a ovoce: z toho 400 g zeleniny v různých úpravách (čerstvá, dušená, grilovaná…) a 200 g ovoce.
  • Nezapomínejte jíst bílkoviny v každém jídle. Druhy střídejte a sáhněte po libovém mase, rybách, vejcích, luštěninách, mléčných výrobcích nebo alternativách masa.
  • Jídelníček si zpestřete fermentovanými výrobky: vsaďte na klasické české kysané zelí nebo asijské kimči.
  • Zařaďte dost vlákniny: vybírejte si celozrnné nebo žitné pečivo, posnídejte ovesnou kaši, občas sáhněte po celozrnných těstovinách nebo si upečte křupavou domácí granolu.
  • Hýbejte se alespoň 30 minut denně. I pohyb musí bavit a počítá se úplně všechno: máte chuť na svižnou procházku, běh nebo naopak klidnou jógu? Hurá do toho!
  • Důležitá je i pohoda, nadhled a relax

Související články

Všechny články

5 situací, kdy je osobní vyzvednutí jídla skvělou volbou

Máte chuť na něco dobrého, ale tlačí vás čas nebo se jen chcete vyhnout davům? Osobní vyzvednutí objednávky přímo v restauraci je tím nejlepším řešením, jak získat jídlo, aniž byste museli čekat ve frontě.

Mléko a jeho alternativy

„Jedno velké latté s mandlovým mlékem, prosím.“ Tuhle větu slýchá obsluha v kavárnách čím dál častěji. Alternativy klasického kravského mléka jsou zkrátka nesmírně populární. Čím to? Počet fanoušků alternativních výživových směrů či veganů přibývá. Také…

Nejpestřejší vietnamské tipy

Spousta barevné zeleniny. Ať už syrové, připravené v páře, grilované a nebo vařené…. to je základ oblíbené vietnamské kuchyně. Jedná se o jednu z nejpestřejších a nejzdravějších kuchyní vůbec. Jídla ve většině případech obsahují ještě…

Světová kuchyně 10× jinak: Co rozhodně ochutnat, až budete na cestách?

Jaká jsou tradiční i méně známá jídla v jiných zemích? Mrkněte na dobroty, které si pravidelně vychutnávají lidé v Německu, Anglii nebo třeba v Belgii.

Další článek