Než se pustíte do vaření, je zásadní vybrat kvalitní hovězí maso (v případě houbového guláše kvalitní houby 🍄). Zajděte proto k řezníkovi a vyberte si čerstvý kus (nebo zajděte do lesa a nasbírejte houby, na které máte chuť). Na přípravu masového guláše si vyhraďte dostatek času. Maso můžete začít zpracovávat hned, pokud ale chcete guláš dotáhnout k dokonalosti, nechte maso ještě chvilku odpočinout v troše oleje, pepře a soli (houby tolik péče nevyžadují). A když se pustíte do vaření, zbývá se rozhodnout, čím guláš zahustíte. Tento krok totiž neovlivní jen jeho konzistenci, ale i výslednou chuť tohohle legendárního žrádýlka.
Není nad poctivý domácí guláš. Vcelku se nejedná o složité jídlo na přípravu, někdy ale může být problém ohledně dochucení a zahuštění, že?
Mám na něco chuť
1. Zahušťování guláše cibulí
Pro žádného zkušeného guláškáře není tajemstvím, že je do guláše nutné nasekat stejně cibule jako masa (co se týká množství, ne hmotnosti). Pokud chcete guláš ještě o něco hustší, přidejte cibule víc. Trik je v tom, že je nutné nechat ji zesklovatět ještě předtím, než ji zalejete vývarem, a pak ji v něm nechat rozvařit.
2. Zahušťování guláše jíškou
Zahušťování jíškou je nejspíš tím nejklasičtějším způsobem (pokud vám velké množství cibule nestačí a guláš chcete vydatnější). Jíšku můžete připravit hned ve dvou variantách, a to v té světlé a v té tmavé. Světlá jíška se hodí do světlých a čirých omáček a polévek: do koprovky, bramboračky atd. Ta tmavá, světe, div se, do jídel tmavých – včetně guláše.
- Světlá jíška – recept
Na másle se osmahne trocha mouky, z plotny se sundá, dokud je jíška světlá.
- Tmavá jíška – recept
Na másle se osmahne trocha mouky, z plotny se sundá, až když je jíška tmavá.
V současné gastronomii se ale od zahušťování jíškou postupně ustupuje, protože výrazně zvyšuje kalorickou hodnotupokrmu a navíc nevyhovuje konzumentům s intolerancí lepku.
3. Zahušťování guláše škrobem
Kvůli zmíněné nesnášenlivosti lepku nebo snížení kalorické hodnoty mnoho lidí volí k zahuštění škrob – kukuřičný, bramborový, či dokonce tapiokový. Připravit škrob k zahuštění guláše je o něco jednodušší – stačí otevřít sáček a prášek rozmíchat ve vlažné vodě, vzniklá směs se pak přilije do připravovaného jídla. Jenže problém je v tom, že po nějaké době může škrob řídnout, což není žádoucí, nadto ničím nepřispívá k výsledné chuti téhle božské záležitosti.
4. Zahušťování guláše chlebem
Oproti škrobu je chleba tím pravým ořechovým a drží si stabilní oblibu. Výhodou chlebového způsobu zahušťování je, že zužitkujete i ty poslední okoralé kůrky, které vám zbyly v rohu spíže (stačí je nalámat, nasekat na malé kousky a nechat v omáčce rozvařit).
5. Zahušťování guláše bramborem
Podobně jako chleba i brambor si užívá zahušťovací výsluní. Brambory obsahují polysacharidy, které si při vaření štěpí a nasávají vodu, a tím přirozeně guláš zahustí. Nejlepší je, když brambor do omáčky nastrouháte a necháte tak 20 minut povařit. Nesnášíte strouhání? Vyndejte z guláše pár bramborů s trochou omáčky, rozmixujte, vraťte a zamíchejte.
6. Zahuštění guláše zdravě
Zdravé zahuštění zajistí hraška. Co je hraška? Jde o český výrobek, který neobsahuje lepek, konzervanty ani barviva. A jak je podle názvu zřejmé, hlavní složkou je hrách, což může guláši propůjčit unikátní chuť. Dalšími zdravými zahušťovacími alternativami jsou jáhlové a pohankové vločky – věřte, i to je mňamka.
Tak jak? Dostali jste po přečtení tohohle článku chuť na guláš? Žádný problém, objednejte si a užijte si tuhle českou klasiku.