Jak vařit květák? 5 neodolatelných receptů

Květák – můžete ho vařit, dusit, péct nebo smažit a vždycky bude chutnat báječně. Připravili jsme pro vás špetku inspirace, jak si tuto košťálovou zeleninu vychutnat jako hlavní chod i zdravou svačinku. 

24. 11. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Květák – můžete ho vařit, dusit, péct nebo smažit a vždycky bude chutnat báječně. Připravili jsme pro vás špetku inspirace, jak si tuto košťálovou zeleninu vychutnat jako hlavní chod i zdravou svačinku. 

Jedna porce květáku v sobě ukrývá štědrou dávku vitamínu A, B, E i minerálů, jako je draslík, vápník, železo nebo hořčík. Květák je zelenina nesmírně vděčná a snadná na úpravu. Sluší mu takřka každý druh koření i typ kuchyně – tou českou počínaje a asijskou exotikou konče.

Tip: Za okny zuří plískanice a vám se nechce vystrčit paty z domova? Objednejte si suroviny na vaření z pohodlí domova a nechte si nákup od Dáme jídlo dovézt až ke dveřím. 

Květákové Buffalo wings

Jsou obalená v křupavém těstíčku, doplněná neodolatelným dipem, a ještě ke všemu zdravá. Buffalo wings zkrátka musíte vyzkoušet, ať už patříte mezi milovníky ikonického jižanského kuřete nebo jste jej zatím neochutnali. Podávejte je s hranolky ze syrové mrkve nebo řapíkatého celeru a máte americkou klasiku ve zdravé podobě jako vyšitou.

Ingredience: 

  • 1 květák
  • ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku vody
  • 1 stroužek česneku
  • lžička papriky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • mrkev a celer k servírování

Postup: 

Květák omyjte, rozdělte na menší růžičky a nechte pořádně oschnout. 

Předehřejte troubu na 230 stupňů a plech vyložte papírem na pečení.

Ve velké míse smíchejte mouku s vodou, česnekem, paprikou, solí a pepřem. Ve směsi poté postupně obalte každý kousek květáku. 

Obalené květákové růžičky rozmístěte na plech a dejte do předehřáté trouby na 15 minut. Poté jednu po druhé otočte a nechte péct dalších 15 minut, dokud se nevytvoří křupavá kůrka

Květákové Buffalo wings podávejte se zeleninovými hranolky a dipem, který máte nejraději. Ať už je to BBQ omáčka, chipotle majonéza nebo sladkokyselá omáčka. 

Tip: Raději byste si dali pravá smažená křidélka se vším všudy? Nechte si od Dáme jídlo dovézt KFC až ke dveřím.

Krémová květáková polévka

Květáková polévka je česká klasika, kterou buď milujete, nebo nemůžete ani cítit. Tenhle květákový krém je ale tak trochu jiný druh polévky. Hlavní trik se skrývá v krátkém pobytu květáku v troubě, který zvýrazní jeho chuť. A výsledek? Polévka se sametovou konzistencí, opojnou vůní marockého koření a dokřupava praženou cizrnou. 

Ingredience: 

  • 1 květák
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml 33% smetany
  • 2 větší brambory
  • 4 stroužky česneku
  • 1 petržel
  • 1 hrnek vařené cizrny (použít můžete i tu z plechovky)
  • ½ lžičky papriky
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • ½ lžičky římského kmínu
  • sůl, pepř

Postup: 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, květák omyjte, nalámejte na růžičky a vyskládejte na plech vyložený papírem na pečení. Pokapejte ho olivovým olejem, okořeňte a osolte. 20 minut v troubě se postará o krémovou konzistenci polévky i výraznou chuť květáku s tóny karamelu.

Hrst květáku si po upečení dejte stranou, zbytek zalijte v hrnci zeleninovým vývarem a přidejte nakrájenou mrkev, brambory a petržel. Do trouby teď dejte pro změnu péct cizrnu, té stačí zhruba 15 minut, aby byla dozlatová opečená a neodolatelně křupavá.

Jakmile bude zelenina v polévce měkká, vezměte si na pomoc tyčový mixér a polévku rozmixujte dohladka. Nakonec přidejte smetanu, hrst květáku, kterou jste si dali stranou, pokrájenou na menší kousky, a vše nechte ještě pár minut prohřát na plotně. Polévku na talíři ozdobte praženou cizrnou, čerstvými bylinkami a klidně i špetkou papriky

Květáková rýže

Vyzkoušejte klasickou rýžovou přílohu v netradičním květákovém kabátě. Recept je tuze jednoduchý, ponechává prostor pro kouzlení s kořením a na talíři báječně doplní maso nebo další zeleninu.

Ingredience: 

  • 1 květák
  • 2 jarní cibulky
  • 4 lžíce ghí
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř

Postup: 

Umytý květák nakrájejte na menší kousky a rozmixujte nahrubo. 

Na pánvi rozehřejte ghí, orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku a přidejte rozmixovaný květák. 

Květák krátce osmahněte a přilijte naběračku vývaru, míchejte, dokud se voda nevyvaří a opět přidejte další naběračku. Postup opakujte tak dlouho, dokud nebude květák měkký.

Na závěr směs osolte a opepřete podle chuti a můžete podávat. 

Květákové placičky

Garantujeme vám, že tyhle placičky si zamilují i zapřísáhlí odpůrci zeleninových jídel. Mají však jednu nevýhodu. Jsou tak dobré, že téměř nikdy nevydrží do druhého dne. Báječně chutnají jako snack, malá večeře i svačina do práce nebo do školy. Podávejte je s dipem z jogurtu nebo zakysané smetany a posypané štědrou hrstí hladkolisté petržele.

Ingredience: 

  • 1 květák
  • 1 hrnek nastrouhané goudy
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce 
  • 2 lžičky uzené papriky
  • hrst hladkolisté petržele
  • sůl, pepř

Postup: 

Květák omyjte, rozdělte na růžičky a dejte vařit do osolené vody zhruba na 10 minut, aby šel napíchnout vidličkou, ale stále byl polotvrdý. 

Květák pak po částech rozmixujte na hrubou směs a poté z něj přes čistou utěrku nebo jemné síto vymačkejte všechnu přebytečnou tekutinu. 

Nakonec květák v míse promíchejte se zbytkem ingrediencí. 

Plech vyložte papírem a ze směsi rukama vytvarujte stejně velké placičky. Nakonec placky zakápněte olivovým olejem a vložte na 10 minut do trouby rozpálené na 200 stupňů

Tip: Placičky báječně doladí dip ze zakysané smetany nebo jogurtu se stroužkem česneku, solí, pepřem, šťávou z půlky citronu a troškou čerstvých bylinek. 

Květákové steaky

Steak – to nemusí být jen flákota masa. Možná se budete divit, ale pochutnat si můžete i na tom zeleninovém. A takový květák je na přípravu vegetariánských steaků ideální kandidát. A chutná skvěle jak z pánve, tak z grilu.

Ingredience: 

  • 1 větší květák
  • stroužek česneku
  • špetka cayenské pepře
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • sůl, pepř 
  • olivový olej
  • ghí

Postup:

Květák očistěte od košťálů a nakrájejte na 1 cm široké plátky. 

Smíchejte olivový olej s česnekem, tymiánem a špetkou cayenského pepře. Květák směsí potřete a nechte alespoň hodinu odležet

Rozpalte nepřilnavou pánev na středním plameni, vhoďte lžíci ghí a nakonec přidejte plátky květáku. Opékejte 3 minuty z každé strany. 

Květákové steaky servírujte posypané petrželkou a po boku vaší oblíbené omáčky k masu nebo dipu. 

Tip: Květákové steaky báječně chutnají s tahini dresinkem i klasickými omáčkami ke steakům, jako je například chimichurri.

Související články

Všechny články

Tofu aneb Surovina, kterou ocení nejen vegetariáni

Byť se někomu může zdát, že tofu je trochu nuda, za mě má naopak skvělý potenciál k experimentování. Bílé tofu je chuťově velmi jemné a skvěle se přizpůsobí chuti ostatních surovin. Od polévek, přes pomazánky a hlavní jídla až k veganským dezertům, tofu můžete využít téměř kdekoliv. A v tom spočívá jeho velké kouzlo!

Nejlepší domácí hranolky z trouby? Ty z mrkve, celeru nebo cukety

Ruku na srdce, kdo by nemiloval hranolky? Zvenku jsou křupavé a uvnitř měkoučké. Jejich smažení v litrech oleje ale není zrovna dvakrát zdravé. Zkuste je tentokrát připravit jinak. Bez tuny oleje a bez smažení.

Tofu 4× jinak aneb Odlehčete svému masovému jídelníčku

Přemýšlíte nad tím, jak odlehčit svému jídelníčku od masa? Vyzkoušejte naše recepty s tofu, které vás zasytí, dodá tělu potřebné živiny a navíc báječně chutná.

Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

Další článek