Umět správně uvařit rýži je základ a umění zároveň. Abyste dosáhli dokonalé struktury i chuti, můžete si pořídit rýžovar. Nebo se naučit pár triků, které se postarají o to, že ji uvaříte kdekoli a kdykoli tak, že ji budete chtít jíst i samotnou.
Jak uvařit dokonalou rýži? Zn.: snadno a rychle
Umět uvařit rýži je tak trochu základ a zároveň umění. Abyste dosáhli dokonalé struktury i chuti, můžete si pořídit drahý rýžovar, nebo se naučit pár triků, které se postarají o to, že ji uvaříte kdekoli a kdykoli tak, že ji budete chtít jíst i samotnou.
Není rýže jako rýže
Dneska už to v regálech obchodů není jen o pytlících předvařené rýže a pár baleních univerzálního typu bílé rýže. I v klasických supermarketech najdete celé oddělení s mnoha druhy této asijské suroviny, která – pokud je správně vybraná a připravená – dokáže jídlo povýšit na delikátní záležitost. A proto pokud chcete mít dobře uvařenou rýži, je dobré se vyznat v jednotlivých typech a jejich použitích.
Základní typy rýže a jejich využití:
- Arborio
Arborio má krátká a kulatá zrna, která velmi rychle nasávají vodu a po uvaření jsou měkká, mají až kašovitou strukturu, ale vnitřek si zachovává svou pevnost. Ideální na rizota nebo rýžové kaše.
- Jasmínová rýže
Jasmínová rýže má naopak velká a dlouhá zrna s velmi specifickou a výraznou vůní. Uvaří se za pár minut a hotová jsou lepivá, hodí se proto hlavně do jídel s omáčkou.
- Basmati
Basmati je sušší typ rýže, která nelepí. Stejně jako jasmínová se uvaří velmi rychle a je poměrně univerzální – hodí se k většině mas i zeleninovým přílohám –, lepší je spíš bez omáčky.
- Černá rýže
Černá rýže je především efektní. Dříve byla velmi vzácná, dnes se pěstuje běžněji, její cena ale pořád zůstává vysoko. Výborná je s rybami, ale můžete ji využít k jakémukoliv jídlu, které chcete ozvláštnit. Můžete ji například uvařit půl na půl s bílou rýží jako základ rizota, které získá nafialovělou barvu.
- Červená rýže
Červená rýže si ze všech typů rýže zachovává nejvíce vitamínů a minerálů, protože je neloupaná. Nelepí a je tvrdší na skus, takže je lepší ji nejprve vyzkoušet, abyste zjistili, jestli vám jako příloha chutná samotná, nebo ji raději nakombinujete s rýží jasmínovou.
Jednotlivé typy rýže obecně rozeznáte především podle tvaru. Rýže s kulatými a drobnějšími zrny jsou obvykle ve výsledku lepivější a kašovitější, zatímco větší, podlouhlá zrna se tolik nelepí a výsledek je více sypký. Výjimkou je ale například jasmínová rýže, která obsahuje hodně škrobu a lepí – proto je vhodná mimo jiné na sushi.
Chci si nakoupit rýži
V čem vařit rýži?
Na stole máte vhodnou rýži, co dál? Základem správné struktury je hrnec. Aby byla rýže nadýchaná a nikoli hutná a udusaná, je důležité, abyste vzali spíš mělčí kastrol, který má ale široké dno. K němu budete potřebovat poklici. Ideální je kastrol se silnějším dnem, které lépe rozvádí teplo, rýže se vám tak nepřipálí. Druhou variantou je pak také samozřejmě rýžovar.
Správné poměry
Na jednu osobu si odvažte zhruba 80 g rýže, časem si množství můžete ještě upravit podle svých potřeb.
Obecně pak platí: na jeden díl rýže jeden a půl dílu vody (pokud máte rýže jeden hrnek, odměřte si k němu ještě jeden a půl hrnku vody).
Tip: Rýži před použitím propláchněte, protože často bývá chemicky ošetřena proti škůdcům.
Jak správně uvařit rýži?
- V hrnci rozehřejte olej a rýži na něj vsypte. Jakmile začnou zrníčka odskakovat a vonět, znamená to, že už se praží.
- V tu chvíli do hrnce pomalu nalijte vodu, přidejte půl lžičky soli a krátce zamíchejte.
- Přikryjte poklicí, plamen snižte na minimum a nechte zhruba 15 minut dusit, dokud se voda téměř nevsákne.
Odolejte pokušení nahlížet pod pokličku! Rýže jinak ztratí svou nadýchanost a ty správné vlastnosti.
Těsně před koncem varu sporák úplně vypněte a rýži nechte jemně dojít vlivem zbytkového tepla. Hrnec v této fázi přikryjte utěrkou a opět uzavřete pokličkou, aby se pára neodrážela zpátky k rýži, ale vsakovala se. Jakmile je rýže hotová, promíchejte ji vidličkou, nikoli vařečkou.
Jak uvařit rýži v rýžovaru?
Uvařit rýži v rýžovaru je velmi jednoduché. Propláchnutou rýži zalijte vodou ve stejném poměru jako při vaření v hrnci (na jeden díl rýže jeden a půl dílu vody). Pak už jen stačí rýžovar zapnout a počkat, až se sám vypne.
Jak uvařit rýži na sushi?
Postup vaření rýže na sushi je stejný jako při přípravě jakékoliv jiné rýže, důležitý je ale její výběr. Na sushi je opravdu dobré pořizovat kvalitní japonskou rýži ve specializovaných asijských obchodech, kde vám doporučí tu nejlepší. U rýže na sushi je důležité, aby lepila, ale zároveň si zachovala určitou nadýchanost, takže volte kulatozrnnou rýži.
Po uvaření rýži během vychládání pravidelně promíchávejte, nikoliv dokola, ale spíše „prohrabováním“ vidličkou, a nezapomeňte ji ochutit. U nás se tento krok často vynechává, přitom se jedná o základní část každého receptu na sushi. Na jedno kilo rýže budete potřebovat zhruba 1 dl nálevu, který smícháte z rýžového octa, cukru a trochy soli. Rýži na sushi tedy nemusíte dochucovat před vařením ani během něj, ale až posléze. Jakmile rýže zchladne na pokojovou teplotu, můžete se pustit do rolování.
Ochucení rýže
Jakmile ovládnete umění dušené rýže, můžete se pustit do jejího ochucování, které pokrmy ozvláštní a dodá jim novou chuť. Nejzákladnějšího a nejjemnějšího ochucení do slaných receptů dosáhnete tak, že nejprve na oleji osmahnete pokrájenou cibuli a až poté přidáte rýži a vaříte. Jaké jsou další varianty?
- Rýže s kardamomem do slaných i sladkých jídel.
- Žlutá rýže s kurkumou a rozinkami.
- Rýže vařená v houbovém vývaru.
- Rýže vařená na orestovaném rajčatovém protlaku s oreganem a tymiánem.
- Rýže s hřebíčkem.
Variací, jak ochutit rýži, je nespočet, nebojte se proto zkoušet a ochutnávat.
Rýže nasladko: Arroz con leche
Arborio si skvěle rozumí s kašemi a tzv. arroz con leche. Pokud chcete celý byt provonět dokonalou vůní mléka, vanilky, rýže a skořice a pochutnat si na skvělém dezertu, stačí rýži hodinu za stálého míchání vařit v trojnásobném množství mléka místo vody společně se dvěma ruličkami celé skořice, vanilkovým extraktem a špetkou citronové či pomerančové kůry.
Rýže naslano: Smažená rýže s vejci
Neodhadli jste množství rýže a zbyla vám? Zkuste ji osmažit. Po ochutnání zjistíte, že nejde jen o nouzovku. Smažená rýže je výborná jako základ orientálních směsí, kam můžete přidat spoustu dobrot, ale i jako příloha. Pokud víte, že z rýže budete připravovat slané jídlo či přímo smaženou rýži, je dobré ji ještě před dušením osmahnout s nasekanou cibulí.
Máte-li po ruce uvařenou rýži, stačí na pánvi rozpálit olej, vsypat ji, po chvíli přesunout na jednu stranu pánve a na druhou vlít adekvátní počet předem rozmíchaných vajec. Ta stěrkou promíchávejte jako při dělání francouzské omelety, a jakmile se začnou tvořit kousky a vajíčka houstnou, vmíchejte je do rýže a několik minut opékejte.
Rychlé rizoto
Toto rizoto je ideální rychlou večeří, pokud jste přišli unavení z práce, nemáte čas dlouho vyvářet nebo nechcete zašpinit mnoho nádobí. Rýži v tomto případě připravte rovnou v hluboké pánvi a dolaďte kari kořením. Deset minut před koncem varu přidejte pokrájenou mrkev a chvíli poduste. Po 5 minutách přimíchejte sterilovanou kukuřici a hrášek a nechte pod pokličkou dojít. Vše promíchejte a na talíři posypte strouhaným parmazánem.
Teď už nemusíte mít z rýže strach. Skvělou rýži zvládnete uvařit i bez rýžovaru :).