Tipy, jak uspořádat perfektní letní piknik

Prázdniny začínají a jak jinak je zahájit, než právě piknikem v trávě? Pozvěte přátele, vybavte se a zamiřte do parku, do lesa nebo na nejbližší louku. Inspirujte se našimi tipy a připravte báječnou hostinu pod širým nebem, na kterou nikdo nezapomene.

02. 07. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Pořekadlo, že jíme i očima, platí nejen na talíři ale i “na dece”. Proto ani při přípravách na piknik nezapomínejte na pěkné a zároveň praktické servírování. A podle toho, kolik hostů dorazí, vezměte s sebou dostatečně velkou deku, polštáře, piknikový koš vybavte příbory, ubrousky a talířky a nezapomeňte ani na sklenice, případně hrnky. Nemusíte přitom sahat hned po těch jednorázových plastových. Použít můžete nádobí z bambusu, papíru, anebo dejte šanci plecháčkům, které jsou pěkné i lehké.

Jaké jídlo vybrat

U přípravy jídla na piknik musíte myslet nejen na to, jak to bude chutnat a vypadat, ale také na to, jestli se to bude dobře jíst. Polévky a nejrůznější omáčky nejsou zrovna dvakrát praktické, protože se snadno převrhnou. Piknikovými hvězdami jsou naopak nejrůznější saláty, dipy, pomazánky a sendviče anebo tzv. tapas, jednohubky a zapečené pokrmy – ať už slané nebo sladké. A jaké recepty na piknik konkrétně doporučujeme?

Tip: Přemýšlíte, kam na piknik vyrazit, aby byla příprava jídla co nejsnazší? Inspirujte se Pickup pointy Dáme jídlo a posezení si užijte naplno.

Quiche na sto způsobů

Vděčným letním piknikovým jídlem je francouzský slaný koláč. Ten můžete udělat na mnoho způsobů a potěšit tak jak vegetariány, tak masožravce. Základem je jednoduché křehké těsto, které naplníte směsí dle libosti, můžete zalít smetanou s vejci, a zapečete v troubě. Quiche skvěle chutná jak teplý, tak studený, takže jej stačí vzít i s pekáčem a nechat každého, ať si kousek ukrojí.

Náš tip: Špenátový quiche je ideální kombinací křehkého těsta, čerstvých špenátových listů, případně kousků kuřecího masa, zalitých směsí smetany, sýra a vejce, která po upečení vytvoří zlatavou krustu.

Tabbouleh: Závan exotiky na talíři

Úžasně osvěžující salát, to je tento libanonsko-syrský pokrm. I když sestává pouze z několika ingrediencí, pokaždé překvapí svou nezaměnitelnou chutí. Základem je nešetřit bylinkami. To, s čím je smícháte už si můžete do určité míry přizpůsobit. Vyzkoušejte tabbouleh s bulgurem, kuskusem nebo quinoou.

Nestíháte připravit domácí salát nebo nemáte k dispozici čerstvé bylinky? To by byla škoda. Objednejte si salát podle své chuti a preferencí hostů na Dáme jídlo.

Jednohubky a tapas 

Na piknikové dece by kromě hlavních chodů nemělo chybět ani něco dobrého k pivu a vínu. Připravte do misky černé olivy, napíchnuté na párátko například s kouskem kvalitního sýra, nakládané papriky nebo krekry s hummusem.

Skvělou alternativou na menší jídlo, které si dají rádi všichni, jsou také sushi sendviče nebo klasické sushi, které si můžete objednat v praktických sushi boxech až k dece.

Ovocný salát

Co se týká dezertu, možností je nespočet: od koláčů přes bábovky až po pudinkové dezerty typu chia pudink nebo panna cotta. Přeci jen byste ale ještě měli využít končícího léta a zužitkovat všechno to dobré ovoce, které dozrává. Připravte proto velkou mísu ovocného salátu, kterou můžete doplnit trochou javorového sirupu a lístky máty. A pokud s sebou máte i mlsné dětské jazýčky, hodit se vám po jídle bude objednávka zmrzliny.

Související články

Všechny články

Meetup s Anetou Synkovou

Kdo je Aneta Synková?   Anetce je 22 let, pochází z Jižní Moravy a studuje na Masarykově univerzitě. Je influencerkou a blogerkou, její největší náplní je sport – plavání, posilování, tenis, kolo, rychlá chůze,…

Dopřejte si porci zdraví. Objevte 7 českých superpotravin

Se superpotravinami se v posledních letech roztrhl pytel. Řeč je však většinou o surovinách z exotických zemí a to je obrovská škoda. V naší české kotlině totiž o potraviny nabité vitamíny rozhodně není nouze. Přečtěte si, které blahodárné bobule, semínka a další plodiny nám rostou skoro pod nosem. 

Demi-glace: Objevte tajnou přísadu šéfkuchařů

Uvařit demi-glace není žádná alchymie. Provedeme vás postupem krok za krokem: od výběru surovin až po návod, jak na pomalu tažený vývar, který je klíčem k úspěchu. A na závěr přidáme špetku inspirace, jaká jídla demi glace dotáhne k dokonalosti. 

Není nad domácí arašídové máslo. Jak si ho připravit a kde ho využít?

Ořechy jsou plné vitamínů a minerálů, jako je například hořčík, fosfor, selen nebo mangan. Obsahují také důležitou vlákninu, bílkoviny a další zdraví prospěšné tuky. Arašídová pasta se používala už v dávných dobách Aztéků. Připravte si tuto zdravou dobrotu i vy. Máslo je hotové během chvilky. Potřebujete na něj jen 4 ingredience a 1 výkonný mixér. 

Další článek