Jak upéct kuře, aby bylo dokonale křupavé a šťavnaté? Postup krok za krokem

Kuře je jídlo vskutku nenáročné a vděčné. Stačí jen trocha soli a pár našich fíglů, abyste z něj vykouzlili báječný pokrm pro celou rodinu. Po boku bramborových nočků a dušeného špenátu je z něj navíc skvělý sváteční oběd, s pečenou zeleninou pak zase ideální večeře pro všední den. 

19. 02. 2023

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Jak upéct kuře, aby bylo šťavnaté?

Mnoho začínajících i pokročilých kuchtíků si marně láme hlavu nad tím, jak upéct dokonale šťavnaté kuře. Postup je přitom však velmi jednoduchý. Kuře nejprve vložte na pekáč prsíčky dolů. Poté jej vložte do trouby a nechte ho péct, přibližně 15 minuté. Poté pečínku otočte prsíčky nahoru a podlijte ji šálkem vody.

Jak rychle upéct kuře v troubě?

Kuře je velmi oblíbeným pokrmem a někdy na něj zkrátka přijde chuť bez varování. Pokud je to zrovna váš případ, počítejte s tím, že kuře se peče v troubě alespoň 45 minut. Před přípravou drůbeže tedy nejprve zapněte troubu a předehřejte ji na 180 stupňů. Mezitím si připravte kuře do pekáčku a okořeňte jej dle chuti. Poté vložte kuře do trouby a pečte 45–50 minut. Snažte se pečení neuspěchat. Přeci jen toužíte po dokonale propečeném a šťavnatém kuřeti, a takový proces si žádá špetku trpělivosti.

Tip: Nevíte, jakou přílohu zvolit k pečenému kuřátku? Vyzkoušejte vařenou rýži podle našeho receptu!

Jaké koření dát na pečené kuře?

Kuře má prakticky neutrální chuť. Je tedy čistě na vás, jak jej okořeníte. Naprostým základem je však sůl, bez té se rozhodně neobejdete. Přidat také můžete pepř, červenou papriku nebo sušený česnek. V letních měsících je oblíbenou volbou tymián či rozmarýn.

Tip: Chcete-li recept na kuře něčím ozvláštnit, přidejte do něj svěží pomeranče nebo šťavnatá jablíčka.

Jak upéct kuře krok po kroku?

Krok č. 1: Důsledná příprava je půl úspěchu

Upéct kuře s křupavou kůrkou není žádná věda, ani vás to nebude stát hodiny příprav v kuchyni. Klíčem k úspěchu je ale vždy řádná příprava drůbeže. Jak na ni?

  • Kuře vyndejte alespoň dvě hodiny před pečením z lednice. Maso bude mít pokojovou teplotu, v troubě pak neutrpí teplotní šok a propeče se pěkně zvolna a rovnoměrně. Mějte na paměti jednoduchou rovnici: Čím studenější kuře bude, tím déle se bude péct a ve výsledku budete mít na talíři skrz na skrz vysušená prsíčka. 
  • Kuře omyjte, osušte papírovou utěrkou a opravdu štědře osolte. V této fázi také můžete přidat další koření nebo marinády. 
  • Každé kuře pečené vcelku potřebuje stáhnout motouzem. Důvody jsou dva. Jednak tím drůbež získá kompaktní tvar a jednak se rovnoměrně propeče. A co je nejdůležitější: svázaná stehýnka ochrání maso před vysušením. 

Tip: Máte-li na přípravu masa čas, kuře osolte a nechte ho přes noc odpočinout v lednici. Druhý den pak bude kůrka ještě více křupavá.

Krok č. 2: Pečení v troubě

Pečení je proces vaření, kdy na suroviny v troubě ze všech stran působí suchý a horký vzduch. Maso proto nikdy nepřikrývejte. Ještě lepší variantou jsou pekáče s vnitřním roštem, díky kterému je maso opečené opravdu ze všech stran. Pro křupavou kůrku a šťavnaté maso je však potřeba myslet na pár dalších pravidel:

  • Kuře dávejte vždy do předehřáté trouby, pečte ho však pomalu a zvolna. Ideální je začít s teplotou kolem 180 stupňů. Horký vzduch masem prostupuje opravdu pomalu a prorostlé či tučné části kuřete tak mají dostatek času se rozpustit a uvolnit chuť. Při této teplotě dopřejte kuřeti v troubě zhruba 45 minut. 
  • Nezapomeňte maso čas od času potřít vypečenou šťávou, aby maso bylo ještě více šťavnaté. 

Křupavá kůrka kuřete se vám samozřejmě při nízké teplotě pečení nevytvoří. Takže jakmile se v masu uvolní a propojí všechny chutě, je čas na vyšší teploty. Na troubě tentokrát nastavte alespoň 200 stupňů a nechte zprudka péct do té doby, než se na povrchu masa vytvoří nazlátlá křupavá kůrka. Sledujte hodinky a maso teď potírejte klidně každých 10 minut, aby se kůrka nevysušila a nepopraskala.

jak upéct kuře

Krok č. 3: Pár minut odpočinku pro ještě lepší chuť

Každému steaku i pečení pár minut odpočinku jenom prospěje. Všechny chutě se v něm krásně rozvinou a maso se bude lépe krájet. Jakmile kuře vyndáte z trouby, dopřejte mu ještě 5 minut pod alobalem. 

Tip: Pečené kuře nejlépe chutná s mistrovsky načepovanou plzní. Víte, že foodora vám načepované pivo doveze až ke dveřím?

Patří dobře upečené a šťavnaté kuře mezi vaše oblíbená jídla? Prozraďte nám, s jakým kořením si ho doma připravujete vy a zda máte nějakou tajnou přísadu, která kuře ještě o něco vylepší. Budeme se těšit ve zprávách na našem Instagramu.

Související články

Všechny články

Tipy na chutný, jednoduchý a zdravý oběd do práce

Oběd je jedna z nejpříjemnějších částí pracovního dne. Dolaďte ji k dokonalosti a připravte si chutné a zdravé pokrmy, po kterých budou pokukovat všichni v kanceláři.

Království na pekáči aneb Jak upéct husu

Svátek svatého Martina se kvapem blíží. Naučte se péct husu jako mistři a překvapte své blízké opulentní hostinou.

Zeleninové kari, které si zamilujete

Kari je skvělé a rychlé jídlo plné na chuť bohatých ingrediencí. Navíc má velice nízký obsah kalorií a tuků, zato spoustu bílkovin a dalších důležitých živin. Sečteno a podtrženo: zeleninové kari je vyvážené jídlo, které hravě připravíte i po tom nejnáročnějším dni. 

Hot dog: Street food, který vládne světu

Hot dog není jen obyčejný párek v rohlíku, který si dáte ve stánku na nádraží. Je to jídlo, které má tisíce podob, chutí i vůní. A které miluje celý svět. A pokud v kuchyni rádi experimentujete, párek v rohlíku vás bavit jen tak nepřestane. Inspirujte se našimi tipy, jak připravit ten nejlepší domácí hot dog.

Další článek