Cuketa. Obyčejná zelená tykev, která si díky své všestrannosti vydobyla své stálé místo nejen v české kuchyni. Lze ji jednoduše připravit na sladký či slaný způsob a perfektně se hodí jak do teplé, tak i studené kuchyně. A navíc, díky vysokému podílu vody je skvělým pomocníkem k útlejšímu pasu.
Dietní příloha i chutná náplň vydatných pokrmů. Objevte tisíc a jeden způsob jak připravit cuketu. Je výtečná jak na slano, tak i na sladko a stejně tak se hodí do teplé i studené kuchyně.
Cuketa stokrát jinak
Samotná cuketa je takřka bez chuti. Vzhledově připomíná okurku, avšak málokdo si ji dopřává syrovou a nezpracovanou. Díky tomu, že cuketa neoplývá žádným výrazným aroma, ji můžete připravit prakticky na jakýkoliv způsob. Mladá syrová cuketa se skvěle hodí do letních salátů. Strouhanou a vymačkanou cuketu můžete použít do bábovky, perníku či jiného moučníku a s trochou další zeleniny a mletého masa vykouzlíte luxusní plněné cukety. Nemluvě o delikátních cuketových polévkách či rolkách plněných masem.
Recept na hrnkový cuketový perník
- 1 hrnek špaldové hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 středně velká cuketa
- 2 vejce
- 1/2 hrnku řepkového nebo slunečnicového oleje
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžičky skořice
- 1 kypřící prášek do perníku
- 1 tabulka hořké čokolády
- strouhaný kokos
- moučkový cukr
Postup:
Nejprve do mísy najemno nastrouhejte cuketu. Posolte ji a nechte chvíli odstát. Díky soli pustí cuketa přebytečnou vodu, kterou nezapomeňte odlít. V jiné nádobě smíchejte všechny zbylé suroviny, přidejte cuketu a následně vypracujte do hladkého těsta. Na závěr přidejte nastrouhanou cuketu a pečte péct v troubě na 180 °C přibližně 20–30 minut. Moučník nechte vystydnout a nakonec jej můžete posypat cukrem nebo ozdobit roztavenou hořkou čokoládou a kokosem.
TIP: Chybí ti některé suroviny? Mrkni na Dáme market a nakup si chybějící ingredience.
S cuketou ke štíhlé linii
Jak už bylo řečeno, cuketa je vhodnou potravinou pro redukci hmotnosti nebo udržení se ve formě. Obsahuje totiž především vodu, vlákninu a pouhá 4 % sacharidů. Ve 100 g cukety se nachází pouze 20 kalorií, což z ní činí velmi dietní přílohu například k masu. Nicméně cuketu můžete využít například také jako náhražku těstovin. Za pomoci speciálního struhadla z ní hravě vytvoříte špagety nebo ji můžete nakrájet na tenké plátky a použít jako lasagne.
Recept na plněné cukety
- 2 středně velké cukety
- 1 červená cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky mleté papriky
- 2 menší rajčata
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 g mletého hovězího masa
- 150 g strouhaného sýra
- sůl
- pepř
- olej
Postup:
Rozehřejte na pánvičce pár kapek oleje. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Následně přidejte česnek, a jakmile se rozvoní, přisypte do pánve mleté maso. Zlehka jej osolte, opepřete a nezapomeňte na papriku. Poté, co se maso osmahne, můžete přidat rajčata a chvíli celou směs podusit.
Mezitím si rozkrojte cukety na poloviny a vydlabejte z nich dužinu. Tu můžete následně nakrájet na kostičky a přidat ke směsi s masem nebo ji nemusíte použít vůbec. Na závěr do směsi přisypte mouku.
Připravené cukety naplňte masitou směsí z pánve a posypte je strouhaným sýrem. Cukety pak pečte přibližně 40–45 minut při teplotě 180 °C.
Co jste o cuketě možná nevěděli
Sezóna cuket je v Česku od června do října a jejich pěstování je poměrně rychlé. Cuketa obsahuje také velké množství zdraví prospěšných látek, jako například vitamin A, B a C nebo třeba vápník, železo, draslík a fosfor. Příznivě působí na zrak, a dokonce posiluje činnost svalů a srdce.
Nejdelší vypěstovaná cuketa na světě měřila 2,52 metrů a má ji na svědomí Ital Giovanni Batista Scozzafava.
Recept na cuketovou polévku
- 2 menší cukety (cca 500 g)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 100 ml 12% smetany na vaření
- sůl
- pepř
- parmazán
Postup:
Na pánvičce osmahněte cibuli spolu s česnekem a oboje nechte pěkně rozvonět. Mezitím si nakrájejte cuketu na kostičky. Přidejte ji do pánve a celou směs osolte a opepřete. Stáhněte plotnu na mírnější stupeň, přilijte trochu vody a duste cuketu přibližně 10–15 minut.
V kastrůlku přiveďte k varu 500 ml vody, do které následně přidejte zeleninový bujon. Vzniklý zeleninový vývar přelijte do pánve a smíchejte s cuketou. Směs rozmixujte tyčovým mixérem a na závěr osolte, opepřete, přilijte smetanu a přidejte parmazán. Hotovou polévku můžete podávat s čerstvým pečivem.
Hodí se cuketa i do studené kuchyně?
Vzhledem k tomu, že už víte, jak je cuketa všestranná, nejspíš vás nepřekvapí, že odpověď zní „ano“. Cuketu můžete směle využít i do studených pokrmů, jako jsou například saláty. Do nich se však hodí využít spíš mladé a křehké plody cuket.
Cuketu můžete využít podobně jako okurku a vytvořit z ní chutné tzatziki. Stejně tak lze cuketu využít do salátu s rajčaty a cibulkou. Výsledné saláty rozhodně budou chuťově jiné, než jak jste zvyklí například u okurek, nicméně vše záleží na výsledném dochucení a použitém koření.
Hvězda grilovaček i chalupářská dobrota
Už se vám zajídá grilované maso či hermelíny? Cuketa si získala popularitu nejen v kuchyni, ale i u letního grilu. Lze ji totiž nakládat podobně jako maso nebo je chutnou přílohou právě k tradičním grilovaným dobrotám. Stačí ji potřít olejem, osolit a opepřit a lehká letní příloha je na světě.
Pokud máte na chalupě vlastní zahrádku a máte trochu větší úrodu cuket, než se kterou jste počítali, můžete vyzkoušet jednoduchý cukeťák. Tento slaný koláč je chutnou a vydatnou svačinkou, ale i výživnou večeří.
Recept cukeťák
- 1 kg cukety
- 3 vejce
- 3 lžičky majoránky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 180 g polohrubé mouky
- 220 g strouhaného sýra
- 220 g šunky
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno do větší mísy. Posolte ji a nechte chvíli odstát. Mezitím si nakrájejte cibuli a šunku a prolisujte česnek. Z mísy s cuketou slijte přebytečnou vodu a přidejte do ní nakrájenou cibuli, šunku, česnek a vejce. Poté přisypte mouku, prášek do pečiva a na závěr i strouhaný sýr. Celou směs přelijte do pekáče vystlaného pečicím papírem a pečte na 180 °C cca 40–50 minut.