Většina z nás kupuje kuře už rozporcované, protože je to jednodušší a zdánlivě rychlejší. Naporcovat kuře vám však s trochou cviku zabere sotva pár minut. A výhody? Získáte maso na více jídel, nákup vás vyjde o polovinu levněji a kuře můžete využít do posledního kousku.
Jak naporcovat kuře by měl vědět každý kuchař. Z jednoho nákupu pak totiž zvládne připravit čtyři různé recepty. A to už za tu trošku námahy rozhodně stojí. Je to také přirozená cesta, jak s masem nakládat více uvědoměle a zužitkovat z něj opravdu všechno.
Jak naporcovat kuře krok za krokem
- Vezměte si k ruce dlouhý úzký nůž. Ze všeho nejdříve si položte kuře páteří na prkénko a začněte s porcováním stehen. Nůž veďte podél svalu a stehno odkrojte okolo kloubu. Mezi stehenní a prsní částí kuřete je tenká vrstva kůže a půjde to tak snadno. Čepelí pak stačí najít kyčelní kloub, lehce na něj zatlačit a stehna odříznete jako po másle.
- Stejný způsobem oddělte i křidélka.
- Teď přichází na řadu porcování prsou. Řez veďte přesně prostředkem hrudní kosti. Postupně tak odřízněte celý prsní sval, poté už jen menšími řezy uvolněte maso po stranách. Kůži z prsou nesundávejte, maso na talíři díky ní bude mnohem šťavňatější.
- Nakonec vám zbyde jen skelet. Pokud chcete, můžete ho rozdělit na několik částí nebo nechat vcelku. Ať tak, či onak, tato část je nejlepší do vývaru.
- Z celého kuřete takhle získáte dvě prsa, dvě stehna a skelet s křidélky.
Tip: Pokud chcete získat porcí více, prsa můžete rozříznout ještě napříč v polovině. Stejně tak stehna můžete rozdělit v kloubu.
Co s porcovaným kuřetem?
Z kuřete hravě připravíte tři plnohodnotná jídla pro celou rodinu. Každý typ masa ale potřebuje trochu jinou úpravu. Ze skeletu a odřezků uvaříte pořádný vývar. Z poloviny si udělejte polévku k obědu, druhou půlku zamrazte a v budoucnu použije jako základ pro omáčku nebo do rizota. Prsa jsou nejlepší grilovaná, opečená na pánvi nebo v minutkové podobě. Tmavší maso ze stehen a křidélek se pak nejlépe hodí na dušená jídla. Jakékoliv kuřecí maso se vedle toho dá skvěle připravit jako trhané a zabalit do wrapu.
Blahodárný kuřecí vývar
Není nad silný domácí vývar! Z poloviny si můžete připravit vydatnou polévku, tu druhou zmrazit a použít jako základ do omáčky nebo rizota.
Suroviny na 2,5 l:
- 1 skelet a křidélka,
- ½ malého celeru,
- 2 mrkve,
- 2 petržele,
- 1 cibule,
- 10 kuliček černého pepře,
- 2 kuličky nového koření,
- bobkový list,
- pórek.
Postup:
Maso opláchněte, zeleninu očistěte a vše dejte do hrnce. Zalijte studenou vodou a přidejte koření. Voda by neměla nikdy být nad bodem varu, ideální je teplota kolem 90 °C, kdy si vývar jen tak zlehka pobublává. Během první hodiny sem tam odeberte z hladiny sražené bílkoviny. Vývar vařte alespoň 3 hodiny, ale mějte na paměti, že čím déle vývar vaříte, tím lepší je.
Risotto parmigiano
Parmezánové rizoto má krémovou texturu a jemnou chuť, kterou můžete ozvláštnit bylinkami, houbami nebo třeba sušenými rajčaty.
Ingredience:
- 80 g másla,
- 1 cibule,
- 300 g rýže Arborio,
- 200 ml bílého vína,
- 3 lžíce nastrouhaného parmazánu,
- kuřecí vývar,
- sůl.
Postup:
Do hrnce dejte polovinu másla, přidejte nasekanou cibuli a nechte zesklovatět. Přisypte rýži a pár minut ji opékejte na cibulce. Přilijte víno a za stálého míchání z něj nechte vyvařit alkohol. Poté rýži pomalu podlévejte vždy jednou naběračkou vývaru, jakmile se voda vyvaří, přilijte další. Postup opakujte asi 20 minut, dokud rýže nezměkne. Osolte, opepřete a přidejte zbytek másla a parmazán.
Butter chicken
Pokud máte slabost pro indickou kuchyni, máslové kuře si zamilujete. Podávejte ho zdobené bylinkami, báječně chutná i s kešu oříšky.
Na marinádu:
- 500 g kuřecích prsou,
- 1 lžička mletého koriandru,
- ½ lžičky kurkumy,
- 3 lžičky garam masala,
- ½ lžičky mleté papriky,
- ½ lžičky mletého chilli,
- 40 g zázvoru,
- 200 g rajčatového pyré,
- 4 stroužky česneku,
- 1 kelímek bílého jogurtu,
- 200 ml smetany,
- 2 lžíce másla.
Postup:
Maso nakrájejte na větší kostky. V míse ho důkladně promíchejte se vším kořením. Dohladka rozmixujte rajčatové pyré, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a jogurt. Směs nechte na středním plameni vařit 10 minut, přidejte do ní kuře a vařte pod pokličkou 30 minut. Nakonec přilijte smetanu, krátce směs povařte a podávejte s rýži.
Tip: Dali byste si butter chicken teď hned? U nás najdete autentické indické restaurace, které vám kuře připraví na desítky způsobů, stačí si vybrat.
Kuře na paprice
Kuřecí stehna nejlépe chutnají pečená v troubě nebo v omáčkách. Kuře na paprice je ideální způsob, jak tuto část masa zpracovat a ještě si připravit výborný víkendový oběd.
Suroviny:
- 500 g kuřecích stehen,
- 2 cibule,
- 500 ml vývaru,
- 250 ml smetany,
- 2 lžíce mouky,
- 1 lžíce másla,
- 1 lžíce sladké papriky.
Postup:
Kuřecí stehna osolte ze všech stran, nechte odležet dvě hodiny a poté osušte papírovým ubrouskem. Najemno nakrájejte cibuli. Kuřecí paličky zprudka orestujte na kapce oleje v hrnci. Jakmile jsou opečená dozlatova, dejte je stranou a do hrnce přidejte máslo a cibuli. Nechte zesklovatět, zasypte moukou s mletou paprikou a krátce osmahněte.
Do hrnce přilijte horký vývar, promíchejte a dejte do něj kuře. Pomalu vařte asi 50 minut. Potom měkké maso vyndejte a oberte. Do omáčky mezitím přilijte smetanu a rozmixujte ji dohladka. Na závěr do omáčky vraťte maso. Servírujte s rýži nebo kolínky.