Šlehačku milují snad všichni. Je to taková hříšná třešnička na dortu, zmrzlině, vaflích i kávě. Pro toho, kdo šlehačku nikdy nedělal, může být její příprava na první pohled záhadou. Není to ale žádná věda a jakmile si ji jednou doma připravíte, na tu ve spreji zapomenete. Naučte se dokonalou nadýchanou šlehačku i její zdravější veganskou verzi.
- Kde se vlastně tato smetanová delikatesa vzala? Jedna legenda praví, že šlehačka vznikla úplnou náhodou. Kůň, který nesl poloprázdnou nádobu se smetanou, prý klusal tak bujaře, že se obsah nádoby vyšlehal do nadýchané hmoty. Historicky doložený záznam o počátcích šlehačky je z opulentní královské hostina na dvoře krále slunce, Ludvíka XIV., jejímž vrcholem byl unikátní dezert s oslazenou a dokonale ušlehanou smetanou.
Jak šlehačka vzniká?
Základním stavebním kamenem šlehačky je smetana. Ta se získává odstřeďováním mléka, a smetana je jeho koncentrovaná nejtučnější část. Je lehce stravitelná, má lahodnou chuť a vysoký obsah tuku. Šleháním se do smetany vhání vzduch, čímž vznikají drobné vzduchové bublinky a delikátní pěna. Při ještě delším šlehání se kapky tuku propojí a pak už vzniká máslo a podmáslí.
Co budete potřebovat na přípravu domácí šlehačky?
Co se týká surovin i postupu, není příprava šlehačky žádná alchymie. Důležité je sáhnout po kvalitní smetaně a správně šlehat. Jakmile ovládnete šlehačkové umění, klidně se pusťte do experimentování. Ochutit ji můžete vanilkou,bourbonem, kávou nebo vyzkoušet delikátní pařížskou šlehačku s čokoládou.
Základem je tučná smetana na šlehání s minimálním 33% obsahem tuku. V zásadě vás při přípravě šlehačky mohou v kuchyni potkat dvě pohromy. Stačí troška nepozornosti a smetanu přešleháte – místo nadýchané hmoty tak budete mít neurčitou hmotu s hrudkami másla. To se stává obzvlášť u smetany s obsahem tuku 40 % a více. Narazit můžete také na nesprávnou teplotu, kdy vám šlehačka nebude držet tvar. Smetana, mísa i šlehače proto musejí být dokonale vychlazené – klidně je nechte přes noc v lednici. Dáte-li si na tyto dvě věci pozor, přípravu šlehačky zvládnete levou zadní.