Kolkovna DOCK sídlí v moderním komplexu DOCK IN THREE přímo u Vltavy na Palmovce a také ji najdete v nabídce na Dáme jídlo. Menu Kolkovny je plné pokrmů, které lahodí českému jazýčku, jako je roláda z mladého selátka, hovězí žebro na černém pivu či tradiční plzeňský guláš. Pochutnat si můžete ale i na mezinárodních specialitách, salátech, bezlepkových pokrmech nebo odtud objednat jídlo pro děti.
Pestrá nabídka typicky českých jídel a nápojů, ale i výborný tankový ležák Pilsner Urquell. To je síť tradičních českých restaurací Kolkovna v Praze a Brně. A právě v nich od 9. do 23. prosince probíhá akce Řízkování, na základě které jsme navštívili Kolkovnu Dock. Vy se tak můžete dozvědět, z jakého masa udělat ten nejlepší řízek, na jakém oleji smažit nebo jaké dobroty z Kolkovny ochutnat.
Šéfkuchařem restaurací Kolkovna je Josef Topol, kterého jsme pro vás vyzpovídali. A co nás zajímalo? Samozřejmě řízky.
- Z jakého masa je nejlepší připravit řízek, aby byl perfektní?
„Nejoblíbenějším řízkem našich hostů je ten z vepřové panenky, je šťavnatý a měkký. Používáme maso od lokálních chovatelů, kteří nám ho dodávají chlazené.“
- A kterému masu je naopak lepší se vyhnout?
„Na smažené řízky není úplně vhodné telecí maso ze starších kusů. My používáme mléčnou telecí kýtu.“
- Jaký řízek máte osobně nejraději?
„Ten z vepřové krkovice, je skvělý. A jako přílohu ideálně bramborový salát.“
- Je lepší smažit na oleji, sádle, nebo másle?
„Nejlepší je tuky kombinovat, každý má jiný stupeň přepálení.“
- A co říkáte na variantu pečení v troubě?
„Pokud v troubě, tak na pečícím papíru a průběžně stříkat rozprašovačem se slunečnicovým olejem na maso, řízek bude lépe stravitelný.“
- Máte tip, jak na dokonalý řízek?
„Dojít si na něj do restaurace Kolkovna.“
- Existuje nějaký fígl nebo tajná ingredience?
„Existuje, ale tu si nechám pro sebe – pak už by nebyla tajná.“
- Téměř v každé české rodině se dělají na Vánoce řízky. Jak je to v té vaší?
„U nás doma preferujeme krůtí řízky smažené na másle a slunečnicovém oleji.“
A jak na perfektní řízek krok za krok?
Maso obalené ve strouhance a smažené dozlatova milujete víc než cokoliv jiného, přesto se vám, dříve jak na Vánoce, připravovat nechce? Objednejte si vyhlášené křupavé řízky z Kolkovny na Dáme jídlo. V rámci akce Řízkování se můžete těšit na pravé vídeňské telecí řízky, řízky z vepřové krkovice v česnekové strouhance, řízky z kuřecích prsou v kukuřičné strouhance a řízky z vepřové panenky v pikantní strouhance s chilli papričkami a sezamem.
Připravíte si řízky sami nebo si je raději v klidu, bez práce a nepořádku v kuchyni, objednáte až domů? Ať už se rozhodnete jakkoliv, přejeme vám dobrou chuť!