Jak na nejlepší domácí majonézu a její ochucené varianty?

Majonéza patří k základním omáčkám a její přípravu by měl mít v malíčku každý milovník jídla. Jakmile pak jednou její poctivou variantu ochutnáte, po té kupované už nikdy nesáhnete.

02. 09. 2024

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Jak udělat domácí majonézu?

Majonézu tvoří dvě základní ingredience – žloutky a slunečnicový olej. Přesný poměr surovin přitom nelze určit, konečné množství se totiž odvíjí od konzistence majonézy. Orientačně můžete počítat s tím, že na 1 žloutek budete potřebovat zhruba 100 ml slunečnicového oleje. Majonézu pak připravujte vždy minimálně ze dvou žloutků.

Wasabi, chipotle a česneková majonéza, tatarské omáčky

TIP: Nakupte si z pohodlí domova a nechte si nákup dovézt z foodora rovnou až ke dveřím.

Recept na domácí majonézu:

  • 3 žloutky
  • 250 až 300 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • lžíce citronové šťávy nebo vinného octa
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  • Všechny suroviny si vyndejte z lednice alespoň 30 minut předem, aby získaly pokojovou teplotu.
  • V misce rozmíchejte žloutky, hořčici, sůl a citronovou šťávu. Za stálého šlehání pak do směsi pomalu přilévejte olej. Je důležité, aby se okamžitě vstřebával, v opačném případě by se vám majonéza mohla začít srážet. Jakmile omáčka začne houstnout, přidávejte olej už jen po malých dávkách, dokud nedocílíte ideální konzistence.

Jak napravit řídkou majonézu?

Pokud budete olej přidávat ke žloutkům moc rychle, může se vám stát, že majonéza bude příliš řídká. Dá se to však napravit. V misce rozšlehejte jeden žloutek se lžičkou citronové šťávy a nepovedenou majonézu do něj pomalu zapracujte.

Jak dlouho vydrží domácí majonéza?

Když majonézu uskladníte v ledničce, vydrží dva až tři měsíce.

Mám na něco chuť

Objednám si

Nejlepší omáčky s majonézou

Majonéza vám otevře dveře do světa bezpočtu omáček, které skvěle doladí každé jídlo.

Chipotle majonéza

Pokud máte rádi ostré omáčky plné chuti, pak je pro vás chipotle majonéza to pravé. Skvěle doplní grilované maso i zeleninu, obyčejný burger pozvedne do nebeských výšin a perfektně si rozumí také s kuřecími křídly. Do klasické majonézy přimíchejte nadrobno nakrájenou chipotle papričku z konzervyjednu lžičku nálevu.

Česneková majonéza

Lehce pikantní majonéza se báječně hodí k jehněčímu i hovězímu masu, úplně nejlépe pak chutná s pečenými bramborami. Do základu omáčky stačí přidat jeden prolisovaný česnek a opepřit dle chuti.

Tatarská omáčka

Majonézu opepřete, přidejte hrst najemno nasekaných kyselých okurek, nadrobno nakrájenou šalotku a lžičku láku z okurek. Nechte alespoň půl hodiny vychladit v lednici.

Wasabi majonéza

Wasabi majonéza perfektně ladí k burgeru, rybám, hovězímu masu a ke všem asijským delikatesám. A její příprava snad nemůže být jednodušší. Do základní majonézy přidejte lžičku wasabi prášku a je hotovo.

Neváhejte a vyzkoušejte!

Související články

Všechny články

Ajvar: perla Balkánu

Máte plnou zahradu krásně zralých paprik a už vám docházejí nápady, jak je zužitkovat? Nechte se inspirovat balkánskou kuchyní a připravte si skvělý domácí ajvar.

Jak na domácí uzení masa?

Domácí udírna už zdaleka není nic výjimečného a vlastnímu uzenému masu se nic nevyrovná. Jak na to, abyste vytáhli chutné a voňavé maso, které přitom neztratilo na hmotnosti ani na šťavnatosti?

Jak vypěstovat avokádo z pecky aneb Oslavte Mezinárodní den guacamole

Toužili jste si vždy vypěstovat avokádo v domácích podmínkách? Zdaleka to není taková fuška, jak by se mohlo na první pohled zdát. Máme pro vás přesný návod, jak vypěstovat avokádo z pecky krok za krokem.

Další článek