Cheesecake je sice legenda newyorských kaváren, ale jeho kořeny lze vystopovat až do dob starověkého Řecka. Nejstarší písemná zmínka o cheesecaku pochází z 5. století před naším letopočtem od řeckého lékaře, který sepsal knihu o umění přípravy tvarohových koláčů. Říkáte si, proč se psaní dobových kuchařek věnoval zrovna lékař? Je známo, že se ve starověkém Řecku při sportovních a jinak fyzicky náročných výkonech jedl právě cheesecake. Ostatně je historicky podložené, že v roce 776 před naším letopočtem si ho dávali řečtí atleti během olympijských her. Starořecký cheesecake však vypadal trošku jinak než dnešní. Připravoval se z pšeničné mouky, sýru a medu. I přesto to ale bylo jídlo plné proteinů, které tělu dodá porci paliva před náročným fyzickým výkonem.
Tip: Příprava cheesecaku je sice pracná, nákup ingrediencí ale zvládnete levou zadní. Stačí si vybrat z obchodů na Dáme jídlo a nechat si suroviny dovézt až ke dveřím.
Ze starověkého Řecka až na Manhattan
Znovu se pak cheesecake objevil až ve středověké Evropě. Písemné zmínky o něm jsou dokonce v první britské kuchařce, kterou sepsali kuchaři krále Richarda II. někdy kolem roku 1390. Další stopy po krémovém koláči pak najdeme o pár století později. V roce 1872 William Chester hledal způsob, jak vyrobit měkký francouzský sýr zvaný Neufchâtel. Jeho experiment mu sice nevyšel, ale zato vynalezl lahodný krémový sýr Philadelphia, který dnes tvoří základ legendárního moučníku. Vůbec první cheesecake, jak ho známe dnes, se ale upekl až v roce 1929 v newyorském podniku Turf Restaurant.
Tipy a rady, jak na domácí cheesecake
- Používejte výhradně krémový sýr, ideálně Philadelphii. Z tvarohu nebo podobného mléčného výrobku sice také upečete skvělý tvarohový koláč, ale není to pravý americký cheesecake.
- Dortovou formu pečlivě vyložte pečicím papírem. Čím více si dáte záležet, tím snáze vám půjde cheesecake vyklopit.
- Nepřehánějte to s cukrem. Pravý newyorský cheesecake je lehce nakyslý.
- Držte se následujícího receptu a náplň opravdu nešlehejte. Do krému by se totiž dostalo velké množství vzduchu a cheesecake by se zcela určitě potrhal.
- Vzduchové bublinky, které se vám do krému dostanou při míchání, vyženete tak, že naplněnou formou několikrát zlehka bouchnete o kuchyňskou linku.
- Cheesecake krájejte ostrým a horkou vodou nahřátým nožem.