Jak na domácí rostlinná mléka

Rostlinná mléka zažívají renesanci. Proč je pít, podle čeho vybrat ta nejlepší a jak si vyrobit vlastní domácí produkt?

05. 12. 2021

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

V posledních letech jsou rostlinná mléka všeho druhu k dostání nejen ve specializovaných, ale i v klasických obchodech s potravinami. Ať už za to může rozšířenější laktózová intolerance, pochybnosti o kvalitě běžně dostupného živočišného mléka, nebo stále intenzivnější příklon k veganství, rostlinná mléka si nacházejí místo ve většině moderních domácností. Jsou zdravá, chutná a při správné volbě dovedou téměř dokonale zastat roli klasického kravského mléka ve všech jeho podobách. Jak a z čeho se vyrábějí a co mohou přinést vašemu zdraví?

Tip: Vyrobte si doma vlastní rostlinné mléko. Všechny potřebné ingredience seženete na Dáme market.

Podle čeho rostlinné mléko vybrat?

Před nákupem rostlinného mléka je vždy dobré ujasnit si několik základních kritérií. Na co mléko potřebujete? Co od něho očekáváte a jak by mělo chutnat?

Chuť

Chuť je v rámci použití v kuchyni jeden z nejvýznamnějších faktorů. Některá mléka jsou poměrně univerzální, jiná zase vynikají unikátní chutí, která však v mnoha případech nemusí být žádaná. Pokud sháníte neutrální variantu pro přípravu pokrmů, doporučujeme například rýžové mléko. Velmi specifické je naopak mandlové, kokosové či makové, jejichž chuť si skvěle užijete při přímé konzumaci za studena či ve sladkých pokrmech.

Účel

Při výběru mléka je vhodné vědět, na co ho chcete použít. Budete ho pít, vařit z něj slanou omáčku nebo vyrábět domácí jogurt? Pokud si chcete dát skleničku mléka ráno ke snídani, vybírejte hlavně podle chuti a zdraví prospěšných látek, které vaše tělo uvítá nejvíce. V případě, že se chystáte na výrobu domácího jogurtu, je lepší zvolit mléko s co největším obsahem bílkovin, tedy například sójovou alternativu.

Mám na něco chuť

Jaké jsou druhy rostlinného mléka?

 Sójové mléko

Sójové mléko patří v Evropě mezi nejpoužívanější rostlinná mléka, a to především pro energii, kterou lidskému organismu dodává v podobě bílkovin, tuků, cukrů a vlákniny. Mimo vyvážený poměr těchto základních živin obsahuje nenasycené, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, díky kterým je jednou z nejlepších alternativ kravského mléka. Vysoký obsah bílkovin z něho dělá výborného adepta pro výrobu bezlaktózového domácího jogurtu, který díky jeho složení krásně zhoustne.

Kokosové mléko

Kokosové mléko je jednou z nejzdravějších rostlinných alternativ. Posiluje imunitu, krvetvorbu i nervovou soustavu. Mimo to dokáže potlačit záněty v těle a obsahuje velké množství zdraví prospěšného tuku snižujícího hladinu cholesterolu v krvi. Vyniká příjemnou kokosovou chutí a výborně tak dochutí snídaňové kaše, koktejly nebo smoothie.

Ovesné mléko

Ovesné mléko je chuťově asi nejpodobnější kravskému mléku a skvěle jej tak dokáže zastoupit v mnoha pokrmech. Ovšem pozor, obsahuje lepek, a tudíž není vhodné pro celiaky. Toto obilné mléko je stejně jako ovesné vločky nutričně velmi bohaté, obsahuje velké množství minerálů, vitaminů, vlákniny a bílkovin a prospívá tak střevní mikroflóře.

Zdraví domů

OBJEDNÁVÁM

Rýžové mléko

Rýžové mléko neobsahuje žádný lepek, laktózu ani cholesterol a představuje tak ideální variantu pro všechny alergiky. Naše tělo zásobuje velkým množstvím antioxidantů a vitaminu D. Co se týče chuti, je ze všech rostlinných mlék asi nejméně výrazné a hodí se do většiny připravovaných slaných i sladkých pokrmů.

Mandlové mléko

Jak je obecně známo, mandle patří k nejzdravějším ořechům a většinu látek si zachovávají i v podobě mandlového mléka. To pozitivně ovlivňuje srdeční činnost, posiluje kosti a zrak a díky velmi nízkému obsahu kalorií pomáhá i při hubnutí. Chuťově je mandlové mléko poměrně intenzivní a skvěle se osvědčuje především ve sladkých pokrmech, jako jsou kaše, smoothie, koláče nebo pudink.

Quinoa mléko

Mléko ze semínek quinoy je na pultech zdravé výživy většinou jedním z nejdražších rostlinných mlék, nicméně doplní váš jídelníček o mnoho významných látek, které při běžné konzumaci quinoy tělo není schopné vstřebat. Je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje minimum tuků. Hodí se především k přímé konzumaci, ale dobře funguje i v omáčkách nebo pečených dezertech.

Kešu mléko

Stejně jako samotné oříšky kešu je i kešu mléko vyváženým zdrojem vitaminů E, K a B6. Z minerálů je nejbohatší na měď, fosfor, zinek, hořčík, železo a selen, které jsou důležité pro správnou funkci orgánů. Kešu mléko má poměrně výraznou chuť, proto ho doporučujeme především právě milovníkům těchto specifických oříšků.

Tip: Máte chuť na některé z rostlinných mlék? Objednejte si je třeba na Tesco Expres.

Recept na domácí mandlové mléko

  • 1 hrnek neloupaných mandlí
  • 4 hrnky vody
  • plátýnko na cezení

Postup

  • Před samotnou výrobou mléka je potřeba mandle minimálně na několik hodin namočit, aby v sobě probudily život. Pokud máte dostatek času, namočte je den předem do vlažné vody tak, aby byly všechny oříšky zcela pod hladinou, a nechte přes noc aktivovat.
  • Takto připravené mandle slijte, propláchněte a spolu se 4 hrnky vody dejte do mixéru. Pokud chcete dosáhnout opravdu intenzivní chuti, můžete vody ubrat dle vlastního uvážení.
  • Mandle důkladně rozmixujte, a aby v tekutině nezůstaly slupičky nebo pevné kousky oříšků, sceďte ji přes připravené, předem vymáchané plátýnko.
  • Rozmixované mandle, které v něm zůstanou, nemusíte vyhazovat. Lze je použít například do domácí granoly či přidat do bílého jogurtu.
  • Scezené mléko je připravené ke konzumaci a je vhodné ho spotřebovat do několika dnů. Pokud máte radši sladší variantu, můžete mléko dosladit například javorovým sirupem a lehce ho okořenit skořicí či vanilkou.

Zdravé mlsání

OBJEDNÁVÁM

Recept na domácí kokosové mléko

  • 1 čerstvý kokos nebo zhruba 250 g sušeného strouhaného kokosu
  • 500 ml vody
  • plátýnko na cezení

Postup

  • Z čerstvého zralého kokosu vyloupejte dužinu, nalámejte ji do mixéru a přidejte vodu. Pokud používáte sušený kokos, jednoduše ho do mixéru nasypte. V mixéru rozmixujte dohladka a tekutinu přeceďte přes připravené plátýnko a důkladně ho vyždímejte.
  • Takto připravené mléko můžete okamžitě použít nebo ho pár dní nechat v uzavřené nádobě v lednici.
  • Stejně jako u kupovaného mléka i u vašeho výtvoru se oddělí tekutina od tukové vrstvy, která se usadí na povrchu.
  • Kokosový tuk můžete použít na přípravu všech možných studených i teplých pokrmů a zbylé kokosové mléko vypít.

Související články

Všechny články

Vyřezávání a dlabání dýní aneb Jak oslavit Halloween s dětmi?

Nevíte, jak do letošních oslav Halloweenu zapojit děti? Vyřezávání a dlabání dýní bude bavit nejen vaše potomky, ale i vás!

Léto ve sklenici aneb Jak zavařovat ovoce

Domácí jahodový džem, švestková povidla či meruňkový kompot ve spíži jsou poklady, jejichž chuť vám během pošmourných dnů připomene letní pohodu. Dříve bylo zavařování důležité z hlediska uchovávání potravin, dnes je to spíše možnost, jak zpracovat přebytky ze zahrady nebo si vychutnat sezónní ovoce a zeleninu i v zimě. Inspirujte se našimi tipy a schovejte si kousek léta do sklenice.

TOP 5: Nejlepší snídaně na Dáme jídlo

Snídaně dělá den – také je to vaše motto? Snídáte brzy ráno nebo si radši pospíte a dáte si pořádný brunch, během kterého rovnou spojíte snídani s obědem?

Prosecco: Co všechno potřebujete vědět o oblíbeném šumivém víně?

Pití prosecca je momentálně hodně trendy záležitostí. Příjemnou chuť si užívají požitkáři všech generací po celém světě – proto je ideální čas dozvědět se o tomto nápoji něco víc a nezůstávat jen na zpěněném povrchu.

Další článek