Špikujte, špikujte a špikujte
Za šťavnatými plátky masa ve svíčkové nestojí žádný důmyslný trik, ale pečlivé prošpikování masa špekem, který během dušení pomalu uvolňuje šťávu, maso se pak díky tomu nevysuší. Špekem tak šetřit nemusíte, během dušení se totiž částečně rozpustí a vsákne do masa.
A jak maso prošpikovat? Špek si nakrájejte na proužky silné zhruba 1 cm a dejte je alespoň na hodinu ztuhnout do mrazáku. Čím déle tam špek necháte, tím snáze vám půjde špikování.
Maso si nejdříve očistěte od blan, omyjte, osušte a až poté jej prošpikujte. Mějte na paměti, že maso se špikuje po vlákně. K ruce si vezměte užší nůž a jeho špičkou zajeďte téměř skrz celý kousek masa. Vzniklý otvor si můžete následně zvětšit ještě rukojetí od vařečky. A pak už jím jen protáhnete kousek špeku a je hotovo. Pokud vám nejde projet nožem až na konec masa, prošpikujte ho klidně z obou stran. Snažte se však maso prošpikovat rovnoměrně a úhledně.