Jablka 5× jinak

Hledáte inspiraci, jak zpracovat zásoby svého oblíbeného ovoce? Tyto recepty z jablek vás rozhodně nezklamou.

29. 04. 2024

Jana
Brücknerová

Pro Janu je jídlo nekonečnou studnicí inspirace. Každodenní poznávání nových chutí, vůní a kombinací vnímá jako příjemné zpestření smyslů, ale i možnost, jak se dozvědět co nejvíce o kvalitě a původu surovin či kulturních zvyklostí…

O autorovi

Podle anglické královny vás čerstvé jablko po ránu probere lépe než silná káva. Toto pro Česko typické ovoce své výhody však nezapře ani po tepelné úpravě. Pojďte se podívat, co vše lze s jablky v kuchyni provádět. Pečte, vařte, krájejte a strouhejte a hlavně si skvěle pochutnejte!

TIP: Chystáte se péct jablečný koláč a ve spíži chybí některé z ingrediencí? Vše snadno a kvalitně dokoupíte na foodora.

1.    Dokonalý jablkový koláč se slaným karamelem

Jablečný koláč patří mezi stálice mezinárodní kuchyně, v receptech ale narazíte na nejrůznější fígle a vychytávky. Někdo sází na klasiku a chuť jablek podtrhuje skořicí, jiní se nebojí experimentů s dalšími druhy koření a někteří kuchaři dosahují fascinujícími kombinacemi nevídaných chutí. Náš recept stojí někde mezi klasikou a experimentem. Pekanové ořechy spolu s dokonalou chutí slaného karamelu jablka pozvednou na zcela novou úroveň. Uvidíte, že s tímto koláčem opravdu zabodujete.

Recept na jablkový koláč se slaným karamelem:

  • Těsto:
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mletých pekanových ořechů
  • 30 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 50 ml studeného mléka
  • špetka soli
  • Náplň:
  • 3 jablka
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka mletého kardamomu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 50 g mletých pekanových ořechů
  • Slaný karamel:
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g másla pokojové teploty
  • 120 ml 33% smetany ke šlehání
  • 4 lžičky mořské soli

Postup:

  • Nejprve si připravte těsto. Na pracovní plochu prosejte mouku a cukr, přidejte všechny zbylé ingredience a vypracujte hladké, vláčné těsto. To následně zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň hodinu odležet v chladu.
  • Pak se pusťte do slaného karamelu. Cukr nasypte do pánve a na mírném ohni ho bez míchání zahřívejte, dokud se zcela nerozpustí. Následně ho odstavte z plotny a metlou do něj postupně opatrně vmíchejte smetanu, na kostičky nakrájené máslo a sůl.
  • Troubu si předehřejte na 180 stupňů a začněte s přípravou náplně. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do misky, přidejte citronovou šťávu, cukr, koření a kukuřičný škrob. Směs důkladně promíchejte.
  • Rozválejte těsto, přidejte směs, polijte karamelem a pečte, dokud okraje těsta nezezlátnou.

Honí mě mlsná

OBJEDNÁVÁM

2.    Báječná jablečná povidla

Jablečná povidla se hodí jak do nejrůznějších závinů, koláčů či buchet, tak do plněných knedlíků. Ale pozor, jsou velmi návyková. Takže až se přistihnete, jak je mlsáte lžičkou, schovaní ve spíži, na nás to nesvádějte. 🙂

TIP: Rádi byste rodině po nedělním obědě naservírovali jablečný závin, ale nemáte čas na přípravu? Objednejte si ho na foodora.

Recept na jablečná povidla:

  • 1 kg jablek
  • 150 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého badyánu
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka mletého zázvoru
  • 30 ml jablečného octa
  • 0,4 dl rumu

Postup:

  • Jablka omyjte, vykrájejte z nich jádřince a rozmixujte je nebo je pomelte na jemnou drť. Tu v misce smíchejte se vším kořením, cukrem a octem. Takto připravenou směs nechte do druhého dne odpočívat při pokojové teplotě.
  • Poté ji vlijte do pekáčku a při 160 stupních zhruba 3 hodiny pečte v troubě. Že jsou povidla hotová, poznáte tak, že když po dně pekáče projedete vařečkou, směs se znovu nespojí. Pokud vám struktura směsi přijde stále hodně hrubá, můžete ji znovu promixovat.
  • Do vařících povidel vmíchejte panáka rumu, rozdělte je do čistých a osušených sklenic a vršek ještě trochu zakápněte rumem.
  • Sklenice zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Takto připravená povidla vám vydrží ve spíži po celý rok.

Něco na zub

NAKUPUJI

3.    Waldorfský salát s jablky a ořechy k obědu i k večeři

Tak tento salát je prostě bomba. Spousta vitaminů, křehkost čerstvé zeleniny a dokonalá, vyvážená chuť. Lehce sladkokyselá nádivka podporuje chuť jednotlivých ingrediencí a spojuje je dohromady. Salát se skvěle hodí na jarní a letní zahradní párty, ale pochutnáte si na něm i během zimy – naservírujte ho třeba jako přílohu k pečenému masu.

Recept na waldorfský salát s jablky a ořechy:

  • 3 střední jablka
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 60 g listového salátu (ledový salát nebo polníček)
  • 100 g sýru feta
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce vinného octa
  • 100 g loupaných vlašských ořechů
  • 1 lžička cukru krupice
  • sůl a čerstvě namletý pepř na dochucení

Postup:

  • Jablka omyjte, zbavte jádřinců, nakrájejte na menší plátky nebo kostičky a dejte je do misky. Řapíkatý celer nasekejte na malé kousky, přidejte natrhaný salát a pokrájený sýr feta.
  • Do misky přilijte jogurt, majonézu, ocet a cukr.
  • Vše osolte, opepřete a pečlivě promíchejte.
  • Hotový salát dejte zhruba na půl hodiny vychladit do ledničky a servírujte s posekanými vlašskými ořechy a nakrájenou, lehce opečenou bagetou.

4.    Nezapomenutelná jablka v županu

Jablka v županu jsou klasikou, která nikdy nezklame. Ať už ke snídani, nebo jako dezert po rodinném obědě ke kávě, vždycky potěší. Nejedná se sice o nejdietnější pokrm, jednou za čas by si ale člověk měl dovolit trochu zhřešit.

Recept na jablka v županu:

  • 500 g listového těsta
  • 50 g dětských piškotů
  • 6 lžiček oblíbené marmelády (ideálně meruňkové)
  • 3–4 střední jablka
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 20 g vanilkového cukru
  • 20 g skořicového cukru
  • vejce na potření
  • trošku rumu nebo jiného likéru na namočení piškotů (není nutné)

Postup:

  • Do malé mističky nasypte ořechy a rozinky a zakápněte je likérem či rumem. Omytá jablka rozkrojte na půl a odstraňte jádřince.
  • Do hlubší misky nadrťte piškoty. Listové těsto rozválejte na tenký obdélník a vykrojte z něj 6 čtverců o rozměru 10 × 10 cm. Okraje čtverců potřete rozšlehaným vejcem a do jejich středu nasypte piškoty.
  • Na ně položte půlku jablka naplněnou marmeládou. Jablko zasypte skořicovým a vanilkovým cukrem, rozinkami a ořechy a protilehlé cípy těsta spojte tak, aby kolem jablka vytvořily šáteček.
  • Takto připravené šátečky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Všechny potřete rozšlehaným vejcem a v troubě rozpálené na 180 stupňů pečte dozlatova zhruba 10 až 15 minut. Po upečení je poprašte moučkovým cukrem.

TIP: Tisíce jablečných chutí na foodora – stačí si jen vybrat!

5.    Perfektní jablkové čatní

Čatní by nemělo chybět ve spížce žádné dobré hospodyňky. Jako dip totiž poslouží k mnoha chodům nejrůznějších chutí.

Recept na jablkové čatní:

  • 1½ kg oloupaných jablek
  • hrst rozinek
  • 2 cibule
  • 2 dl balzamikového octa
  • 1 hrnek tmavého cukru
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 dl vody
  • 1 lžička skořice
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • kousek nasekaného zázvoru
  • chilli paprička

Postup:

  • Cibuli nakrájejte na kostičky, jablka na drobné kousky a všechny ingredience smíchejte v jednom hrnci. Podlijte je trochou vody a na mírném stupni vařiče pomalu přiveďte k varu. Zhruba hodinu nechte směs probublávat bez pokličky a občas promíchejte. Směs pomalu zhoustne na konzistenci řidší marmelády.
  • Zatím si připravte sklenice s víčkem. Ty důkladně omyjte a osušte, abyste si byli jisti, že na stěnách nezůstaly žádné nečistoty, kvůli kterým by se čatní mohlo začít kazit. Do sklenic vrstvěte ještě horké čatní a po naplnění je pečlivě uzavřete.
  • Sklenice postavte do většího hrnce s vodou tak, aby byly zhruba do poloviny ponořené. Potom hrnec postavte na vařič a vodu pomalu přiveďte k varu a takto sterilizujte zhruba 20 minut. Po sterilizaci sklenice vytáhněte z hrnce a ještě horké je postavte dnem vzhůru. Takto nechte vychladnout.

Tak co říkáte, máte chuť?

Související články

Všechny články

Rybí omáčka – seznamte se s asijským zázrakem

Zatímco sójovou omáčku zná téměř každý, s rybí omáčkou se málokdo z nás setkal. Je to přitom zázračná přísada do všech možných jídel a to nejen do těch asijských.

Roastbeef pečený přes noc. Připravte si britskou specialitu

Roastbeef budí u většiny kuchařů respekt, jeho příprava je ale přitom skoro bez práce a pečení v podstatě hračka. Na tuto slavnostní delikatesu potřebujete totiž jen pěkný nízký roštěnec, trošku hořčice, worcesteru a kuchařský teploměr – klíč k dokonale propečenému a tak akorát růžovému roastbeefu.

Novoroční diety: Zapomeňte na ně a zvolte trochu jiné předsevzetí

Konec roku a zároveň i začátek toho dalšího se vždy nese v duchu bilancování. Někteří lidé zhodnocují své pracovní úspěchy, jiní úpí nad váhovým přírůstkem, který má na svědomí (nejen) vánoční hodování. A tak většinou započne každoroční hon za shazováním kil, který se však nakonec míjí účinkem. Proč novoroční diety nefungují a jak byste měli přistupovat ke svému stravování?

Silné espresso a krémová pěna aneb Jak na správné cappuccino

Znáte historii cappuccina nebo jaká je jeho správná příprava? Čtěte dál a dozvíte se mnohem víc.

Další článek