Tipy na rychlé silvestrovské pohoštění

28. 12. 2020

Izabela
Nováková

Izabelu baví všechno, co se točí kolem jídla. A když o něm zrovna nepíše, tak vaří, peče, fermentuje nebo ochutnává novinky na menu i na čepu restaurací, bister nebo pouličních stánků. Jídlo je zkrátka její radost i vášeň. A vaření zase způsob, jak lidem kolem ní dát najevo, že jí na nich záleží.

O autorovi

Že nevíte, co připravit jako silvestrovské pohoštění? Letošní konec roku si zaslouží nezapomenutelnou oslavu, aby ten nový odstartoval, jak nejlépe to jde. Ať už chcete slavit s partou přátel, nebo v úzkém rodinném kruhu, nemusíte přípravami občerstvení trávit v kuchyni věčnost. Máme pro vás tipy na rychle a skvělé chuťovky, se kterými poslední den v roce zazáříte. 

Kuličky z čerstvého sýra

Tyhle sýrové kuličky máte hotové raz dva a ještě rychleji se po nich zapráší, jakmile je naservírujete. Připravit je můžete z jakéhokoliv druhu měkkého sýra. Na závěr pak můžete kuličky obalit v nasekaných bylinkách, směsi koření nebo v mletých oříšcích.

Ingredience

  •  lžíce změklého másla
  • 150 g kozího sýra
  • 150 g žervé
  • hrst nasekané petrželky
  • půl hrsti nakrájených sušených brusinek
  • nasekané vlašské ořechy
  • sůl a pepř

Postup
Máslo, kozí sýr a žervé ušlehejte dohladka, směs osolte a opepřete dle chuti, vytvarujte malé kuličky a nechte je 15 minut tuhnout v lednici. Mezitím smíchejte brusinky, ořechy a petrželku a kuličky nakonec v této směsi obalte.

Tip: Dopřejte si poslední den v roce porci pohody navíc a objednejte si silvestrovské pohoštění z Dáme jídlo.

Gurmánské prkénko

Výběr krájených sýrů a uzenin se nikdy neomrzí. Inspirujte se například chutí Španělska a připravte talíř španělských delikates, jako jsou chorizo, fuet nebo jamón. Při výběru sýrů zabruste zase do Francie – camembert, brie, roquefort nebo beaufort dodají silvestrovské tabuli vytříbenou chuť. 

Variace obložených talířů pak doplňte ořechy, sušeným ovocem, olivami, hummusem a tapenádou. Nezapomeňte přidat také grissini nebo jiné slané krekry k zakousnutí. 

Dobroty na špejli

Oblíbené uzeniny nebo sýry pokrájejte, napíchejte je na krátké špejle a přidejte kousky exotického ovoce. Sušená šunka serrano doplněná kuličkou physalisu nebo plátkem karamboly patří mezi kombinace, které oslavy konce roku skvěle doplní. 

Obložené chlebíčky 3x jinak

Každý dobrý chlebíček si žádá ten nejlepší základ. Sáhnout můžete po vece, což je osvědčená klasika. Další variantou je bageta – má podstatně lepší chuť než veka a seženete ji i v celozrnné verzi. Skvěle také chutnají chlebíčky z ciabatty či chleba venezia. V každém případě pečivo krájejte šikmo, a to nejlépe ostrým vroubkovaným nožem.

1. Newyorské pastrami

Ingredience 

  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce smetanového křenu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 150 g plátkové hovězí šunky 
  • 3 šalotky, 6 kyselých okurek

Postup
Zakysanou smetanu promíchejte s křenem a hořčicí. Kyselé okurky nasekejte najemno a šalotku nakrájejte na tenká kolečka. Smetanovou směsí namažte plátky pečiva, navrch naaranžujte hovězí šunku, přidejte nasekané kyselé okurky a cibuli. 

2. Italské caprese 

Ingredience 

  • 300 g mozzarelly
  • 3 lžíce bazalkového pesta
  • 100 g cherry rajčátek
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup 
Mozzarellu a rajčátka nakrájejte na tenké plátky, krajíce pečiva pak nasucho opražte na pánvi. Každý kousek potřete pestem, navrch dejte mozzarrelu a rajčátka, osolte, opepřete a přidejte kapku olivového oleje.

3. Skandinávská klasika

Ingredience  

  • 200 g uzeného lososa
  • 100 g čerstvého žervé
  • salátová okurka
  • čerstvý kopr
  • šalotka

Postup 

Okurku a šalotku nakrájejte na tenká kolečka, každý plátek pečiva namažte žervé, obložte plátky uzeného lososa a ozdobte plátkem okurky, šalotky a čerstvým koprem.

Související články

Všechny články

Studená nebo teplá večeře?

Záleží vám na tom, abyste se vy i vaše rodina stravovali zdravě a tak si každý večer dáváte k večeři lehké saláty? Nebo jste zastánci pořádných teplých večeří? O tom, kolik porcí denně sníst a jestli jíst večer teplé jídlo nebo jen studené, se vedou stále spory. Odpověď ale nikdy nebude univerzální, protože každému vyhovuje něco jiného. Přečtěte si pro a proti teplé i studené večeře.

Tipy, jak nechat dozrát avokádo a co si z něj připravit

Avokádo je superpotravina, kterou miluje celý svět. Báječně chutná naslano i nasladko. K snídani, k obědu, k večeři i jako zdravá svačinka. Inspirujte se našimi tipy, jak si tuhle zdravou dobrotu připravit.

4 tipy na rychlou večeři pro každého

Stává se vám, že přijdete unavení a hladoví domů z práce a nevíte, co uvařit k večeři? Vybrali jsme několik receptů, které potěší svou jednoduchostí, rychlostí a minimem zašpiněného nádobí. Odteď už večer nezůstanete o chlebu se sýrem.

5 dezertů, které skvěle vypadají i chutnají

Milujete sladké nejen pro jeho chuť, ale baví vás i to, jak vypadá? Nikdy neodoláte dokonale barevné a jemné makronce nebo bělostné pavlově se šťavnatým lesním ovocem? Máme pro vás výběr těch nejkrásnějších dezertů, které byste měli vyzkoušet.

Další článek