Že nevíte, co připravit jako silvestrovské pohoštění? Letošní konec roku si zaslouží nezapomenutelnou oslavu, aby ten nový odstartoval, jak nejlépe to jde. Ať už chcete slavit s partou přátel, nebo v úzkém rodinném kruhu, nemusíte přípravami občerstvení trávit v kuchyni věčnost. Máme pro vás tipy na rychle a skvělé chuťovky, se kterými poslední den v roce zazáříte.
Kuličky z čerstvého sýra
Tyhle sýrové kuličky máte hotové raz dva a ještě rychleji se po nich zapráší, jakmile je naservírujete. Připravit je můžete z jakéhokoliv druhu měkkého sýra. Na závěr pak můžete kuličky obalit v nasekaných bylinkách, směsi koření nebo v mletých oříšcích.
Ingredience
- lžíce změklého másla
- 150 g kozího sýra
- 150 g žervé
- hrst nasekané petrželky
- půl hrsti nakrájených sušených brusinek
- nasekané vlašské ořechy
- sůl a pepř
Postup
Máslo, kozí sýr a žervé ušlehejte dohladka, směs osolte a opepřete dle chuti, vytvarujte malé kuličky a nechte je 15 minut tuhnout v lednici. Mezitím smíchejte brusinky, ořechy a petrželku a kuličky nakonec v této směsi obalte.
Tip: Dopřejte si poslední den v roce porci pohody navíc a objednejte si silvestrovské pohoštění z Dáme jídlo.
Gurmánské prkénko
Výběr krájených sýrů a uzenin se nikdy neomrzí. Inspirujte se například chutí Španělska a připravte talíř španělských delikates, jako jsou chorizo, fuet nebo jamón. Při výběru sýrů zabruste zase do Francie – camembert, brie, roquefort nebo beaufort dodají silvestrovské tabuli vytříbenou chuť.
Variace obložených talířů pak doplňte ořechy, sušeným ovocem, olivami, hummusem a tapenádou. Nezapomeňte přidat také grissini nebo jiné slané krekry k zakousnutí.
Dobroty na špejli
Oblíbené uzeniny nebo sýry pokrájejte, napíchejte je na krátké špejle a přidejte kousky exotického ovoce. Sušená šunka serrano doplněná kuličkou physalisu nebo plátkem karamboly patří mezi kombinace, které oslavy konce roku skvěle doplní.
Obložené chlebíčky 3x jinak
Každý dobrý chlebíček si žádá ten nejlepší základ. Sáhnout můžete po vece, což je osvědčená klasika. Další variantou je bageta – má podstatně lepší chuť než veka a seženete ji i v celozrnné verzi. Skvěle také chutnají chlebíčky z ciabatty či chleba venezia. V každém případě pečivo krájejte šikmo, a to nejlépe ostrým vroubkovaným nožem.
1. Newyorské pastrami
Ingredience
- 100 ml zakysané smetany
- 1 lžíce smetanového křenu
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- 150 g plátkové hovězí šunky
- 3 šalotky, 6 kyselých okurek
Postup
Zakysanou smetanu promíchejte s křenem a hořčicí. Kyselé okurky nasekejte najemno a šalotku nakrájejte na tenká kolečka. Smetanovou směsí namažte plátky pečiva, navrch naaranžujte hovězí šunku, přidejte nasekané kyselé okurky a cibuli.
2. Italské caprese
Ingredience
- 300 g mozzarelly
- 3 lžíce bazalkového pesta
- 100 g cherry rajčátek
- olivový olej
- sůl a pepř
Postup
Mozzarellu a rajčátka nakrájejte na tenké plátky, krajíce pečiva pak nasucho opražte na pánvi. Každý kousek potřete pestem, navrch dejte mozzarrelu a rajčátka, osolte, opepřete a přidejte kapku olivového oleje.
3. Skandinávská klasika
Ingredience
- 200 g uzeného lososa
- 100 g čerstvého žervé
- salátová okurka
- čerstvý kopr
- šalotka
Postup
Okurku a šalotku nakrájejte na tenká kolečka, každý plátek pečiva namažte žervé, obložte plátky uzeného lososa a ozdobte plátkem okurky, šalotky a čerstvým koprem.