Indická jídla: Jak se v nich vyznat a jak poznat to nejlepší

Typické rysy indické kuchyně dokáže vyjmenovat kdekdo - spousta koření, nadmíra chilli a převaha vegetariánských pokrmů, jimž dominuje rýže, luštěniny a různé druhy obilovin. Když však přijde řada na konkrétní názvy indických jídel, dokonale zorientovat se v nich umí jen málokdo. Jak se v indické kuchyni vyznat a jak poznat skutečně kvalitní pokrm?

28. 09. 2019

Typické rysy indické kuchyně dokáže vyjmenovat kdekdo – spousta koření, nadmíra chilli a převaha vegetariánských pokrmů, jimž dominuje rýže, luštěniny a různé druhy obilovin. Když však přijde řada na konkrétní názvy indických jídel, dokonale zorientovat se v nich umí jen málokdo. Jak se v indické kuchyni vyznat a jak poznat skutečně kvalitní pokrm?

Indickou kuchyni můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorií, a to na vegetariánskámasová jídla – ta vegetariánská přitom převažují. Je velmi obtížné indickou kuchyni charakterizovat jako celek, protože v její přípravě i recepturách se vždy odráží zvyklosti daného regionu. Když se ale podíváte blíže, zjistíte, že ve většině autentických indických podniků se jisté pokrmy opakují. Přinášíme vám výčet těch, které se vyplatí znát.

Nejznámější vegetariánská indická jídla

  •       Dhal (Dál): kaše z luštěnin, nejčastěji cizrny, čočky nebo fazolí mungo.
  •       Aloo Gobi (Alú gobhi): pokrm z brambor, květáku a vybrané zeleniny.
  •       Koottu: jihoindický pokrm z čočky, cizrny, zeleniny a koření.
  •       Paneer (Panir): indický tvarohový sýr, připomínající balkánský sýr, jen méně slaný.

Indian food

Nejznámější indická jídla z masa

  •       Biryani (Birjání): zapékaný pokrm, skládající se z vrstev rýže a masové nebo zeleninové směsi s kořením, rozinkami a arašídy.
  •       Tikka Masala: kuře s kořeněnou Tikka omáčkou.
  •       Curry (Karí): kromě samotného koření také silně kořeněný pokrm z masa, ryb či zeleniny, dušených v omáčce, nejčastěji podávaný s rýží nebo chlebovými plackami.
  •       Tandoori: kořeněné kuře, grilované v peci tandúr.

Nejpálivější indická jídla

  •       Curry Madras: hovězí nebo kuřecí, hlavní je správné ochucení. Typické madras má červenou barvu po papričkách a kurkumě a sladkokyselou chuť zásluhou rajčat, citronu a octa.
  •       Vindaloo: vysoce pálivá omáčka s vybraným masem a dokonale vyrovnaným poměrem hustoty, chuti i koření.
  •       Phaal (Fal): extrémně pálivá curry omáčka, nic pro slabší povahy.

Nejznámější indické přílohy

  •       Rýže: dlouhozrnná, ideálně basmati či jasmínová.
  •       Naan: kvasnicové chlebové placky z pšeničné mouky, vody, případně jogurtu, pečené v peci tandúr.
  •       Samosa: smažené taštičky, obvykle trojúhelníkové, plněné zeleninou, bramborami, či sýrem.

Jiný název, totéž jídlo

Jídla v indických restauracích se nemusí lišit pouze chutí, ale také názvem. Ten se dá psát různě, takže zatímco v jedné restauraci narazíte na originální indický „Dhal“, v té druhé ho najdete jako „Dál“. Mix anglických a počeštělých názvů indických jídel pak může být matoucí, nicméně orientaci v jídelním lístku by vám to nemělo nijak výrazně znesnadnit. 

Jak poznat dobré a kvalitní indické jídlo?

Indická kuchyně je natolik rozmanitá a rozsáhlá, že na to, abyste se v ní stali odborníky, vám pět návštěv indické restaurace zdaleka nepostačí. Ze začátku vám navíc všechna indická jídla budou připadat chuťově podobná, jen s tím rozdílem, že některá pálí víc, některá méně. Výslednou chuť jídla nejvíce ovlivní nejen kvalita a čerstvost surovin, ale také vyváženost koření, chilli a hustoty omáček. Než se to pravé indické jídlo dostane k vám na talíř, předchází mu důkladná příprava i dlouhý čas strávený jeho vařením, který dá vyniknout jednotlivým chutím.

Doporučujeme proto zkoušet, ochutnávat, a řídit se především zákaznickými recenzemi, které vás na kvalitu restaurace připraví nejlépe. Množství autentických indických podniků najdete i u nás v nabídce, stačí si jen vybrat a nechat si indickou pochoutku doručit až domů.

Související články

Všechny články

Večeře za pár minut? Inspirace na zdravé tvarohové pomazánky

Tvarohové pomazánky jsou časově nenáročné, zdravé a chutné. Hodí se jako pohoštění, pikniková chuťovka i rychlá večeře za pár korun, na které si smlsnou malí i velcí. 

Exotika v centru Prahy

Paprsky zalitý podzim, exotické jídlo a ta nejlepší společnost. To byl boží víkend! Sobotní ráno bylo jako malované a dokonce nás tentokrát nevytáhl z postele syn, ale sluníčko za okny. Bylo jasné, že…

Propadli jste cukrfree? Není to jen o hledání potravin bez sacharidů

Cukrfree stravování není dieta, během níž ze svého života vyškrtnete vše, co obsahuje cukr. Je to spíše životní styl založený na čerstvých a kvalitních potravinách, který je sladký i bez cukru. Co…

Pizza a její historie

Pod pojmem pizza si každý představí kruhový plát tenkého chlebového těsta obložený rajčaty, sýrem a dalšími ingrediencemi. Tato chutná dobrota pochází z Itálie, ale jak šel čas, získala si srdce mnoha lidí…

Další článek