Hummus z pečené dýně

Hodně lidí si myslí, že hummus musí být jen cizrnový, ale kreativitě a chutím se meze nekladou. Já tu dnes pro vás mám malý „upgrade“ v podobě hummusu (pomazánky) z pečené dýně.

17. 09. 2021

Alice
Karmašová
-
AlishaEasyCooking

Jmenuji se Alice, ale většina lidí mě neosloví jinak než Alisha. Mé motto zní: S Alishou v kuchyni, aneb zdravější vaření s radostí a bez stresu. Lidé mě mohou znát například z televize ze Snídaně…

O autorovi

Tento recept je opravdu rychlovka, když použijete moji oblíbenou dýni hokkaido, která se nemusí loupat. Hummus je navíc vegetariánský a dokonce tu nenajdete lepek ani laktózu, takže je vlastně naprosto „dietní“ a přitom chutná i „masožravcům.

HOKKAIDO je nejen nejsevernější a druhý největší japonský ostrov, ale i moje nejoblíbenější dýně. Je velmi lehká na pěstování – je skoro jako plevel – kam hodíte semínka, tam vyrostou a rychlosti blesku vám pokryjí půlku zahrady. A také je to jedna z mála dýní, která se nemusí loupat, jelikož její slupka při tepelné úpravě hezky změkne. Díky tomu se stala nejoblíbenější a nejprodávanější variantou dýně u nás. Dýně hokaido má poměrně malé množství kalorií, z cenných látek je mimořádně bohatá na betakaroten a také na vitamin C a draslík. Naopak obsahuje poměrně málo bílkovin a vlákniny.

🍽  Počet porcí: 4

⏰Doba přípravy: 20-30 minut pečení/ 10minut příprava

Ingredience:

  • ½ menší dýně hokaido
  • 1 konzerva cizrny
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • ½ římského kmínu
  • 1 lžíce pasty tahiny (můžete vynechat)
  • Pár kapek citrónu
  • Snítky tymiánu
  • Ozdobení: sezam, koriandr

Krok č.1 Troubu předehřejeme na 220°C. Dýni nakrájíme na kostky (hokaido neloupeme), rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme cca 20-30 minut, dokud dýně nezměkne a mírně nezkaramelizuje.

Krok č.2: Upečenou dýni rozmixujeme společně s cizrnou (vodu z cizrny nevylévejte) a zbylými ingrediencemi do hladkého krému/pomazánky (pokud je pomazánka moc hustá nařeďte vodou z cizrny).

Něco navíc:

  • kdo nemá rád dýni, může ji nahradit mrkví,
  • jako příloha jsou výborné placky, tortily nebo zelenina nakrájená na plátky.

Chybí vám ingredience na hummus z pečené dýně?

Nakupte si

Související články

Všechny články

Neohlášená návštěva? Vykouzlete pohoštění za pár minut

Návštěva ťuká na dveře a vy nemáte doma absolutně nic, co byste hostům nabídli? Dáme vám tipy na tři pohoštění, díky kterým nebudete sedět s prázdnýma rukama ani žaludkem a ještě oslníte.

Poklad jménem pomelo: Připravte si imunitu na nevlídné dny

Pomelo je největším členem rodiny citrusů. V průměru mívá tak 12 cm, mnohdy ale může dorůst až do velikosti basketbalového míče. Má podobnou chuť jako jeho spřízněný příbuzný grapefruit, ale je o něco sladší. Užijte si tohle ovocné potěšení plné vitamínů a nachystejte si imunitu na chladnou sezónu.

Jak udělat nejlepší hummus? Máme pro vás 5 receptů

Cizrnovou pastu jménem hummus zná snad každý milovník jídla. My pro vás ale máme zaručené tipy, jak tento pokrm dotáhnout k dokonalosti.

Vajíčková, česneková nebo škvarková? Recepty na oblíbené domácí pomazánky

Další článek