Tento recept je opravdu rychlovka, když použijete moji oblíbenou dýni hokkaido, která se nemusí loupat. Hummus je navíc vegetariánský a dokonce tu nenajdete lepek ani laktózu, takže je vlastně naprosto „dietní“ a přitom chutná i „masožravcům.
Hodně lidí si myslí, že hummus musí být jen cizrnový, ale kreativitě a chutím se meze nekladou. Já tu dnes pro vás mám malý „upgrade“ v podobě hummusu (pomazánky) z pečené dýně.
HOKKAIDO je nejen nejsevernější a druhý největší japonský ostrov, ale i moje nejoblíbenější dýně. Je velmi lehká na pěstování – je skoro jako plevel – kam hodíte semínka, tam vyrostou a rychlosti blesku vám pokryjí půlku zahrady. A také je to jedna z mála dýní, která se nemusí loupat, jelikož její slupka při tepelné úpravě hezky změkne. Díky tomu se stala nejoblíbenější a nejprodávanější variantou dýně u nás. Dýně hokaido má poměrně malé množství kalorií, z cenných látek je mimořádně bohatá na betakaroten a také na vitamin C a draslík. Naopak obsahuje poměrně málo bílkovin a vlákniny.
🍽 Počet porcí: 4
⏰Doba přípravy: 20-30 minut pečení/ 10minut příprava
Ingredience:
- ½ menší dýně hokaido
- 1 konzerva cizrny
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- ½ římského kmínu
- 1 lžíce pasty tahiny (můžete vynechat)
- Pár kapek citrónu
- Snítky tymiánu
- Ozdobení: sezam, koriandr
Krok č.1 Troubu předehřejeme na 220°C. Dýni nakrájíme na kostky (hokaido neloupeme), rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme cca 20-30 minut, dokud dýně nezměkne a mírně nezkaramelizuje.
Krok č.2: Upečenou dýni rozmixujeme společně s cizrnou (vodu z cizrny nevylévejte) a zbylými ingrediencemi do hladkého krému/pomazánky (pokud je pomazánka moc hustá nařeďte vodou z cizrny).
Něco navíc:
- kdo nemá rád dýni, může ji nahradit mrkví,
- jako příloha jsou výborné placky, tortily nebo zelenina nakrájená na plátky.