Houbové, dýňové, nebo srbské rizoto? Vyzkoušejte naše jednoduché recepty

19. 10. 2022

Veronika
Hochmut

Verča má ráda 3 věci. Kávu, psaní a nohy v teple. A někde mezi tím se nachází i vášeň k vaření a především k ochutnávání nejrůznějších jídel.

O autorovi

Je konec týdne a vám se v lednici nashromáždilo až příliš mnoho zbytků? Tu kousek kuřecího masa, tamhle trocha zeleniny a hle, i sýr by se tam našel. Popadněte pánev a vrhněte se na rychlou rýžovou delikatesu, kterou ocení všichni strávníci v rodině. Jak připravit chutné rizoto na několik způsobů?

Odkud pochází rizoto?

Pravděpodobně vás nepřekvapí, že rizoto pochází z Itálie. Konkrétně se jedná o oblast východního Piemontu, západní Lombardie a Benátek. Kouzlo pravého italského rizota tkví v jednoduché úpravě rýže. Italové k ní nejčastěji přidávají cibuli, víno, máslo a pochopitelně štědrou dávku sýra.

Správné rizoto by mělo být krémové a plné chutí a vůní. Nicméně mnoho lidí si pod rizotem představí neutrálně zbarvenou směs rýže, mletého masa, zeleniny a strouhaného eidamu, známou ze školních jídelen. Tento typ rizota by se dal přirovnat k džuveči, tedy srbskému rizotu. Tento pokrm pochází původně z Turecka, ale Češi si recept na něj přivezli za socialismu z dovolené v Jugoslávii.

Jak udělat rizoto, aby bylo krémové a vláčné?

Pokud chcete dosáhnout typicky krémové konzistence rizota, nevyhnete se správnému výběru surovin. A tou nejzákladnější je rýže. Na přípravu rizota se používá speciální druh, který má kulatý tvar a obsahuje vysoký podíl škrobu. Rýže Arborio či Carnaroli je po uvaření krásně lepkavá a mazlavá a výsledné rizoto je tak dokonale krémové. Nemusíte ani sahat po smetaně, kterou praví Italové dávají jen a pouze do dezertů.

Další klíčovou ingrediencí je sýr. Bez něj by bylo rizoto o dost chudší. Rovnou ale zapomeňte na eidam. Do pravého italského rizota patří například Parmigiano Reggiano nebo Grana Padano. Pochopitelně jemně nastrouhané. Pomyslnou závěrečnou tečkou, která v jídle rozehraje všechny chuťové tóny do báječné symfonie, je máslo. Bez něj rizoto postrádá smysl a strávníci zase hlubší chuťový zážitek.

Recept na houbové rizoto aneb Risotto ai funghi

  • 220 g rýže Arborio
  • 80 g másla
  • 1 menší cibule
  • hrst sušených hříbků
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 60 g parmezánu
  • pár snítek čerstvého rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Sušené houby zalijte vodou a nechte je změknout, bude to trvat alespoň 15 minut. Mezitím si pokrájejte cibuli na jemné kousky. Odřízněte kousek másla a nechte ho zpěnit na pánvičce. Poté přisypte cibuli a osmahněte ji dozlatova. Teprve pak přidejte změklé hříbky. Vodu z nich si ponechte bokem.

Do směsi másla, hříbků a cibule přidejte syrovou rýži a vše podlijte vínem. Po cca 2–3 minutách nalijte do pánve trochu vody z hříbků a poté i pár naběraček horkého zeleninového vývaru. Rýže by měla být ponořená, ale neměla by úplně plavat. Před přiklopením pokličky přihoďte do rizota i omyté snítky rozmarýnu. Vařič stáhněte na nižší stupeň.

Nyní přichází na řadu redukce rizota – v pravidelných intervalech (po cca 5 minutách) rýži kontrolujte, a pokud se již vývar odpařil, dolijte ho. Opakovaně rizoto podlévejte, dokud nebude rýže hotová. Na závěr vyndejte snítky rozmarýnu, přidejte zbytek nasekaného másla, strouhaný sýr a dobře promíchejte. Případně dochuťte solí a pepřem.

TIP: Do tohoto receptu můžete přidat i kousky kuřecího masa. To v postupu zařaďte hned po restování cibule. Zeleninový vývar pak nahraďte kuřecím vývarem a houbové rizoto s kuřecím masem je na světě.

Rizoto

Recept na srbské rizoto

  • 220 g míchaného mletého masa
  • 250 g rýže
  • 100 g rajského protlaku
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kapie
  • 60 g hrášku (může být i mražený)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • řepkový olej
  • sůl
  • pepř
  • strouhaný tvrdý sýr (na posypání)

Postup:

Na pánev nalijte trochu oleje. Než se rozehřeje, pokrájejte cibuli a česnek na drobné kousky. Oboje nasypte do pánve a nechte zpěnit. Následně přihoďte na pánev mleté maso. Směs neustále míchejte a počkejte, až vše zezlátne. Poté přidejte protlak, mletou papriku, na kostičky nakrájenou kapii a hrášek.

Do připraveného základu přisypte syrovou rýži a vše podlijte vývarem. Vařič stáhněte na nižší stupeň a nechte rizoto pod pokličkou probublávat. Nezapomeňte ho ale občas promíchat, aby se vám nepřichytilo. Výsledná konzistence rizota by měla být spíše krémová než sypká. Pokrm podávejte se strouhaným sýrem a kyselou okurkou.

Recept na dýňové rizoto

  • 150 g dýně Hokkaidó
  • 200 g rýže Arborio
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 70 g másla
  • 60 g parmezánu
  • 1 lžička medu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z dýně odstraňte semena a nakrájejte ji na menší kostky. Vložte je do hrnce, zalijte vodou a nechte vařit přibližně 15 minut do změknutí. Mezitím si nakrájejte cibuli i česnek nadrobno. Rozpalte pánev a hoďte do ní přibližně 20 g másla. Jakmile se rozvoní, přidejte cibuli a česnek a orestujte je dozlatova. Následně do pánve přisypte rýži a podlijte ji vínem. To nechte odpařit a následně rýži zalijte zeleninovým vývarem. Rizoto míchejte a kontrolujte do té doby, dokud nebude rýže hotová.

Změklou dýni rozmixujte s trochou vody na pyré a nechte jej trochu vychladnout. Do rizota přidejte dýňové pyré, zbytek másla a lžičku medu. Vše důkladně promíchejte, dochuťte solí a pepřem a na závěr do pokrmu zapracujte strouhaný sýr.

Líbil se vám dnešní článek? Dejte nám vědět, jestli vyzoušíte právě houbové, srbské, nebo dýňové rizoto!

Související články

Všechny články

Silné espresso a krémová pěna aneb Jak na správné cappuccino

Znáte historii cappuccina nebo jaká je jeho správná příprava? Čtěte dál a dozvíte se mnohem víc.

Jíška, poklad české kuchyně

Tradiční české pokrmy se bez klasické jíšky jen stěží obejdou. Potřebujete zahustit zeleninovou polévku, guláš nebo brokolicový krém? Poradíme vám, jak na to!

Rebarbora: 4 recepty z královny jarní zeleniny

Rebarbora neboli reveň je královnou jarní sezóny. Má krásnou sytě růžovou barvu, nakyslou chuť a báječně šmakuje na všechny sladké způsoby.

Kimchi: Připravte si doma korejský fenomén plný vitamínů

Milujete kimchi? S naším návodem si tuhle fermentovanou dobrotu z Jižní Koreje připravíte doma levou zadní.

Další článek